Ana Sayfa Yemek Vitamin ve antioksidan deposu Kuşkonmazlı 7 nefis tarif

Vitamin ve antioksidan deposu Kuşkonmazlı 7 nefis tarif

Vitamin ve antioksidan deposu kuşkonmaz, içine girdiği her tabağı daha sağlıklı hale getiriyor!

Mart ayı ile birlikte tezgahlardaki yerini alan, son yılların en popüler sebzesi kuşkonmaza sofralarda da yer vermenin tam zamanı. Genel olarak çorba ve salatalarda gördüğümüz kuşkonmaz aslında bunlarla sınırlı kalmamalı. Pizzaya, tarta ya da risotto’ya bile dahil olabilmeli! Çünkü kuşkonmazın faydaları saymakla bitmiyor. A, B ve C vitaminlerinden zengin bir içeriğe sahip bu sebze, vücuttaki toksinlerin atılmasına yardım ediyor. Kalp dostu kuşkonmaz; hazımsızlık, şişkinlik ve ödemin giderilmesini sağlıyor. Sindirim sistemini rahatlatıyor. içerdiği kalsiyum sebebiyle kemikleri güçlendiriyor ve koruyor. Sanıyoruz ki bu saydıklarımız kuşkonmazı neredeyse her tabağa dahil etmek için yeterli…

BESLEYİCİ VE HAFİF ÇORBA

Malzemeler:

  • 1 demet kuşkonmaz
  • 3 yemek zeytinyağı
  • 1,5 yemek kaşığı un
  • 5 su bardağı et suyu
  • 1 su bardağı yağsız süt
  • Birer tutam pul biber, karabiber ve tuz

Hazırlanışı:

Kuşkonmazları iyice yıkadıktan sonra dış kabuklarını ince bir şekilde hafifçe soyun. Halka halka doğrayıp, zeytinyağı eklediğiniz tavada birkaç dakika kavurun. Ardından unu ekleyip, rengi değişinceye kadar karıştırmaya devam edin. Süt, et suyu ve ilave etmek istediğiniz tüm baharatları da ekleyin. (Bu aşamada tercihe göre el blender’ıyla püre haline de getirebilirsiniz.) Kısık ateşte kıvamını alana kadar 10-15 dakika pişirin. Servis ederken üzerini kruton, kuşkonmaz ya da farklı baharatlarla süsleyebilirsiniz

ŞİPŞAK SALATA

Malzemeler:

  • 1 demet kuşkonmaz
  • 2 adet bebek turp
  • 5 yaprak ıspanak
  • 50 g haşlanmış ve didiklenmiş tavuk
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • Tercihe göre farklı baharatlar

Hazırlanışı:

Büyük ve yayvan bir tabağın ortasına, iyice yıkadığınız ıspanakları dizin. üzerine
10 dakika haşladığınız kuşkonmazları yerleştirin. Didiklenmiş tavukları serpiştirip, yuvarlak şekilde kesilmiş bebek turpları koyun. (Dilerseniz bebek turpları rendeleyebilirsiniz) Zeytinyağı ve limonu da ilave ettikten sonra kruton ya da tercih ettiğiniz baharatlarla lezzetlendirebilirsiniz.

TART KEYFİ

Malzemeler:

1 adet büyük boy milföy hamuru
250 g ricotta peyniri
2 adet büyük boy yumurta
4-5 adet kiraz domates
300 g kuşkonmaz
çeyrek çay kaşığı rendelenmiş muskat cevizi
Yarımşar çay kaşığı tuz ve karabiber

Hazırlanışı:

Milföy hamurunu oda ısısına çıkarıp yumuşatın. Fırını 180 dereceye ayarlayın. Kuşkonmazları temizleyin, sap kısımlarını soyacakla inceltin. Limonun yarısını incecik dilimler halinde doğrayın. Diğer yarısının kabuğunu rendeleyin. Ricotta, yumurta, muskat, tuz, karabiber ve limon kabuğu rendesini bir kasede çırpın. Milföy hamurunun altına fırın kağıdı koyarak mutfak tezgahına yayın. Hamurun kenarlarını 1’er cm içe kıvırın. üzerine yumurtalı karışımı dökün ve düzelterek yayın. Kenarlarından taşmamasına dikkat edin. Kuşkonmazları ve domatesleri yerleştirin. üstü kızarana dek pişirin.

RENKLİ OMLET

Malzemeler:

  • 2 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı yağsız süt
  • 6-7 adet kuşkonmaz
  • 4-5 adet kiraz domates

Hazırlanışı:

Orta ateşte ısıttığınız tavaya zeytinyağı ekleyin. Ardından köklerinden biraz kesip, fazlalıklarını soyduğunuz kuşkonmazları ve domatesleri tavada çevirin. 1-2 dakika sonra ayrı bir kapta çırptığınız yumurta ve sütü, kuşkonmazların üzerini aşmayacak şekilde tavaya ekleyin. Yumurta karışımı piştiğinde servise hazır demektir.

HOLLANDEZ SOSU CAZİBESİ

Malzemeler:

  • 300 g kuşkonmaz
  • 1 yemek kaşığı ince çekilmiş deniz tuzu
  • Hollandez sos için
  • 2 adet büyük boy yumurtanın sarısı
  • 50 g tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı beyaz şarap sirkesi
  • 2 yemek kaşığı soğuk su
  • Yarım çay kaşığı tuz

Hazırlanışı:

Özellikle kalın yapıda olan kuşkonmazların sap kısımlarındaki kabukları bir soyacak yardımıyla boyuna çekerek ince bir şekilde alın. Deniz tuzu ilave ettiğiniz kaynar suda, kalın kısımları altta kalacak halde dik olarak 6-8 dakika haşlayın. Haşlanan kuşkonmazları soğuk suya alıp bekleterek besin ve renk değerlerini kaybetmemeleri için şoklayın. Sos için derin bir tencerede suyu ısıtın. Yumurta sarılarını benmari usulü pişirmek için buna ihtiyacınız olacak. Öncelikle sade yağ elde etmek için tereyağını küçük bir sos tenceresine alın. Kısık ateşte, yağı yakmadan ve çok fazla köpürmesine izin vermeden tereyağını eritin. üzerine çıkan beyaz partikülleri (süt köpüklerini) bir kaşık yardımıyla temizleyin. Eritilmiş tereyağını süzgeçten geçirip ılık halde bekletin. Dikkatlice ayrılmış yumurta sarılarını, beyaz şarap sirkesini ve buz küpünü kaseye alın. Bir çırpıcı yardımıyla karıştırma işlemini hızlıca başlatın ve yumurta sarılarını sürekli aynı yöne doğru karıştırmaya dikkat edin. Tencerede ısısı yaklaşık 50 derece civarında olan suyun üzerine cam kaseyi oturtun ve çırpma işlemini burada da sürdürün. Kasenin ısısı maksimum 50 derece civarında kalmalı, bunun için cam kaseyi aralarda kaldırıp ısı dengesini korumaya çalışın. 2-3 dakika sonunda yumurta sarıları krema kıvamını aldığında kaseyi mutfak tezgahı üzerine alın. Ilınması için kısa bir süre beklettikten sonra elde ettiğiniz sade yağı sicim gibi akıtarak yumurta sarılarına ekleyin ve karıştırma işlemini ara vermeden sürdürün. Sos tam anlamıyla ince dokulu bir krema halini aldığında tuzu katın ve son bir kez karıştırın. Haşlanmış ve şoklanmış olan kuşkonmazları servis tabağına alın. üzerine Hollandez sos gezdirip taze çekilmiş tane karabiber ilavesiyle bekletmeden servis edin.

SAĞLIK DOLU KASE

Malzemeler:

  • 1 su bardağı kinoa
  • 4-5 adet kuşkonmaz
  • 4-5 parça brokoli
  • 100 g buharda pişmiş somon
  • 1 dilim limon
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı:

ilk olarak kinoayı 1 su bardağı su ile haşlayın. Taneler irileşip suyunu çekene kadar pişirin. Ardından bir kenara alıp ılınmasını bekleyin. Başka bir tarafta brokoliyi ve kuşkonmazları haşlayın ya da tercihinize göre tavada kavurup hafif çiğ halde bırakın. Servis ederken geniş bir kaseye ilk önce kinoayı, ardından buharda pişmiş somonu, brokoliyi ve kuşkonmazları yerleştirin. Limon ve tercih edilen baharatlar ile süslemeden önce zeytinyağı gezdirin.

YEŞİL RİSOTTO

Malzemeler:

  • 500 g kuşkonmaz
  • 5 su bardağı tavuk suyu
  • 1 su bardağı içme suyu
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet küp şeklinde doğranmış soğan
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 çay kaşığı doğranmış biberiye
  • 1 su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri
  • 2 yemek kaşığı krema
  • Süslemek için maydanoz dalları

Hazırlanışı:

ilk olarak kuşkonmazların sert olan uçlarını kesin ve kenara alın. Ardından 2 cm uzunluğunda kesin. Kuşkonmazların 2/3’ünü, tavuk suyunu ve içme suyunu blender’da karıştırın. Yumuşak bir hal alınca, dinlenmeye bırakın. Tereyağını bir kapta eritip soğanı ekleyin ve birkaç dakika soteleyin. Soteleme bittikten sonra pirinci ekleyin ve 5 dakika kavurun. Yarım bardak tavuk suyunu, biberiyeyi ekleyin ve pirinç tavuk suyunu çekene kadar yaklaşık 4 dakika karıştırın. Ardından yarımşar bardak tavuk suyu ekleyerek 15 dakika kadar pişirmeyi sürdürün. Tavuk suyunu eklemeden daha önce eklediğiniz tavuk suyunun pirinç tarafından çekilmesini bekleyin. Sık sık karıştırın. Kalan kuşkonmazları ekleyin ve karışım kremalı bir hal alana kadar pişirmeyi sürdürün. Gerektikçe tavuk suyu ekleyin ve 10 dakika daha pişirmeye devam edin. Karıştırıcıda hazırladığınız kuşkonmazlı karışımı da ekleyin ve pirinç suyunu çekene kadar pişirin. Pirinç, kuşkonmazlı karışımı da çekince parmesan peyniri ve kremayı ekleyip karıştırın. Tercihe göre tuz ve karabiber ile çeşnilendirin. Servis ederken karışımı bir kaseye alın. isterseniz maydanoz dalları ve kalan parmesan peyniriyle süsleyin.

Yazı: Elif Gürsoy

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here