Diğer
    Ana SayfaGüzellikYara izi tedavisi nasıl yapılır? Yara izi nasıl geçer?

    Yara izi tedavisi nasıl yapılır? Yara izi nasıl geçer?

    -

    Geçirilen bir ameliyat ya da kaza sonrası kalan izler çoğu zaman rahatsızlık verebiliyor. Peki, yara izi nasıl geçer? Yara izi tedavisi nasıl yapılır? Lazerle yara izi tedavisi nasıl olur? Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrah Op. Dr. İlsun Aka, lazerle yanık, yara ve ameliyat izlerinin tedavisini sizler için anlattı.

    Yara izi oluşma sebebini anlamak için öncelikle derinin yapısının bilinmesi gerekir. Canlılardaki deri anatomik olarak iki ayrı tabakadan oluşur. Epidermis adını verdiğimiz üst tabakanın görevi dermis adı verilen alt tabakayı korumaktır. Üst tabaka epidermis, herhangi bir sebeple hasar gördüğünde dermiste yer alan cilt ekleri sayesinde iyileşebilir. Yani eğer bir yaralanma sadece epidermisi içeriyorsa, yani yüzeysel bir yaralanma ise iyileşme iz bırakmadan gerçekleşebilir. Derin yaralanmalar alt tabakada yer alan ve dermis adını verilen bölgeyi de hasara uğratır. Ne yazık ki dermis hiçbir zaman epidermis gibi iyileşmez ve süreç genellikle iz bırakarak tamamlanır.

    YARA NEDEN OLUŞUR?

    Herhangi bir yarada iz kalmasını etkileyen ana etken yaranın derinliğidir. Derin yaraların oluşmasında birçok etken mevcuttur. Yanık izleri, sezaryen izleri, trafik kazası, geçirilmiş operasyonlar, jilet izleri bunlardan bazılarıdır. Bu tür derin izlerin tedavisinde ise birçok farklı yöntem kullanılmaktadır. Kişinin cilt yapısı ve genetik özellikleri de iz potansiyelinde önemli bir unsurdur. Özellikle esmerlerde, yağlı ve kalın ciltlerde iz daha fazla olurken açık tenli kişilerde kalıcı izlere daha az rastlanır.

    LAZERLE YARA İZİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

    Genel anlamda tedavisi yapılabilen izleri arasında sezaryen ameliyatına bağlı izler, yanık izleri, eski ameliyat izleri, trafik kazasına bağlı izler, yüz bölgesi kesi, travma ve yaralanmaları, hipertrofik skar ve keloid yer almaktadır. Yara izi tedavisinde çeşitli lazer tedavileri kullanılabilir.

    yara izi

    - Advertisement -

    LAZER GENESİS

    Lazer genesis cilt üzerinde yara oluşturmadan deri altında yer alan kollojen ve elastin lifleri yeniden yapılandırmada kullanılan yeni bir lazer teknolojisidir. Özellikle yüz bölgesinde yer alan yara izlerinin tedavisinde tercih edilen bir yöntemdir. İyileşme süresi gerektirmemesi, yaz-kış uygulanabiliyor olması, uygulamanın ağrısız olması yöntemin en önemli avantajlarıdır. Yaranın erken döneminde uygulandığında yaraya ait kızarıklıkların görünümünü azaltmaya yardımcı olur. Özellikle sezaryen izleri tedavisinde etkili bir yöntemdir. Hipertrofik skar veya keloid adı verilen yara izlerinin tedavisinde de etkili bir yöntemdir.

    FRAKSİYONEL LAZER

    Fraksiyonel lazerler cilt üzerinde tünel açarak derin dokulara penetre olması nedeniyle, cildin derin katmanlarını da tedavi edebilmektedir. Fraksiyonel lazer deriden kabarık izleri deri seviyesine indirilebilir ve iz görünümünü azaltmayı amaçlar. Bu esnada yaraya ait kızarıklıklar da azalır ve izler daha az görülebilir hale gelir.

    KAÇ SEANS UYGULANMASI GEREKİR?

    Lazerle iz tedavileri minimum 4-6 arası seans gerektirir. Tedavi aralıkları ortalama 6 haftadır. Lazerle iz tedavisinde başarı oranları mevcut izin durumuna ve kişinin cilt yapısına bağlı olarak değişir. Tedavide izlerde sayıca bir azalma olmaz ancak izin görünürlüğü ve belirginliği azalır. Deriden kabarık izler deri seviyesine iner, iz solar, yumuşar ve daha az belirgin hale gelir.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz