Diğer
    Ana SayfaYemekYazı kavanozda saklayın

    Yazı kavanozda saklayın

    -

    agustos-2012-yemek-resim-4ŞURUPTA ŞEFTALİ
    Malzemeler:

    ● 1 su bardağı şeker
    ● 3 su bardağı su
    ● Yaklaşık 1.5-2 kg şeftali
    ● Yarım limonun suyu
    Yapılışı:
    Bir kapta suyu ve şekeri karıştırıp 5 dakika kaynatın, sonuna doğru limon suyunu ilave edin. Kavanoz ve kapaklarını 5 dakika boyunca kaynar suda sterilize edin. Çatlak, paslı, deforme olmuş malzemeleri kullanmayın. Olgun ancak ezik-çürük olmayan şeftalileri seçin. Temizce yıkayıp kabuklarını soyun, çekirdeklerini çıkarıp dilimleyin. Geniş kavanozlar kullanıyorsanız sadece ikiye bölmeniz de yeterli. Şeftali dilimlerini steril hale getirdiğiniz kavanozlara, elinizle bastırarak sıkıca yerleştirin. Sıcak şurubu meyvelerin üzerinde 1 cm kapatacak şekilde kavanoza dökün. İşlemin sonunda kavanozun üzerinde 2 cm boşluk kalmalı. Herhangi bir hava kabarcığı kalıp kalmadığını kontrol edin, varsa steril bir bıçak yardımıyla hava kabarcıklarını alın. Bir kağıt peçete yardımıyla kavanozun ağzını temizleyin. Kuru ve temiz kapakları sıkıca kapatın. Sonrasında sayfa 103’te bulunan sterilizasyon işlemini uygulayın.

    agustos-2012-yemek-resim-5ZEYTİNYAĞINDA BAHARATLI KEÇİ PEYNİRİ
    Malzemeler:

    ● 200 g keçi peyniri
    ● 2 tatlı kaşığı kara ve beyaz biber (kalın bir şekilde ezilmiş)
    ● 1 tatlı kaşığı pul biber
    ● Bir küçük kase siyah zeytin
    ● Bir tutam fesleğen
    ● Sızma zeytinyağı
    Yapılışı:
    Keçi peynirini dilimleyin. Baharatları yayvan bir tabakta karıştırın ve peynir dilimlerini dikkatlice önlü arkalı bu karışıma batırarak baharatların peynire yapışmasını sağlayın. Daha önce temizce yıkadığınız kavanoza peyniri, zeytinleri ve fesleğenleri yerleştirin. Zeytinyağını üzerine dökerek tüm malzemeyi kapatın. Buzdolabında bir ay süreyle saklayabilirsiniz.

    agustos-2012-yemek-resim-6ACILI DOMATES SOSU
    Malzemeler:

    ● 5 kg domates
    ● 2 baş soğan
    ● 5-6 diş sarımsak
    ● 5-6 adet acı kırmızı biber (isteğe göre daha az ya da çok kullanabilirsiniz)
    ● 1 adet defne yaprağı
    ● 1 tutam karabiber
    ● Bir tutam fesleğen
    ● 2 kaşık doğal sirke
    ● Tuz
    Yapılışı:
    Kabuklarını kolaylıkla soyabilmek için domatesleri hafifçe çizerek kaynar suya atın. 1-2 dakika sonra sudan çıkarıp kabuklarını soyun. Sonrasında domatesleri gelişigüzel doğrayın.
    Bir tencerenin içerisine birkaç kaşık sızma zeytinyağı koyun. İnce kıyılmış soğanları ve sarımsakları zeytinyağında birkaç dakika çevirin. Doğradığınız acı biberi ekleyin, üzerine domatesleri ilave edin. Baharatları da ekleyin ve kısık ateşe pişirmeye başlayın. Arada tahta kaşıkla karıştırarak kıvam alıncaya kadar yaklaşık iki saat pişirin. Ocaktan indirmeden önce fesleğenleri ve sirkeyi ilave edin. Karıştırın ve birkaç dakika daha pişirin. Tüm sosu süzgeçten geçirerek homojen bir sos elde edin. Sosu sterilizasyonunu yaptığınız kavanozlara dökün. Çevreye bulaşmaması için geniş ağızlı bir metal huni kullanabilirsiniz. Kavanozun üzerinde 2 cm boşluk kalmalı. Herhangi bir hava kabarcığı kalıp kalmadığını kontrol edin, varsa steril bir bıçak yardımıyla hava kabarcıklarını alın. Bir kağıt peçete yardımıyla kavanozun ağzını temizleyin. Kuru ve temiz kapakları sıkıca kapatın. Sıkıca kapatın ve sayfa 103’te yer alan sterilizasyon işlemini uygulayın. 6 ay-1 yıl serin ve kuru bir yerde saklayabilirsiniz.

    Aytaç Özkardaş GOZZI
    Fotoğraflar: Ozan KUTSAL

    Formsanté Dergisi Ağustos 2012 Sayısı



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz