Yumurta donasyonu gebelik ihtimali olmayan kadınlara uygulanan yumurta nakli yöntemine verilen addır. Başka bir kadından nakledilen yumurta sonrası kadına tüp bebek tedavisi uygulanır. Bu sayede hamile kalma ümidi olmayan kadın hamile kalabilmektedir. Başka bir kadından alınan yumurtalar uygun koşullarda muhafaza edilmektedirler. Birkaç kez tüp bebek tedavi yöntemini uyguladıktan sonra başarısız olan çiftler yumurta donasyonu uygulamasını tercih etmektedir.
Doğal yollarla bebek sahibi olamayan çiftler birtakım tedavi yöntemlerini uygularlar. Bu tedavi yöntemlerinin de olumsuz sonuçlanması sonrasında evlat edinme ya da yumurta donasyonu uygulaması gündeme gelir. Her iki tercih de detaylıca düşünülmeli ve araştırılmalıdır. Yumurta donasyonu uygulamasında anne adayı bebeğini kendi doğurmaktadır. Ancak bir başka kadının yumurtasıyla dünyaya gelen bebek, donör yani bağışçı olan kadınının genetik ve fiziksel özelliklerini taşır. Yumurta donasyonu uygulaması kanser tedavisi sonrasında gebe kalma ihtimalini de artırmaktadır.
Yumurta Donasyonu Uygulamasını Hangi Kadınlar Tercih Etmektedir?
• Gebe kalmak için gerekli olan yumurta hücresine sahip olmayan kadınlar (doğuştan ya da sonradan oluşan sebeplerle)
• Erkenden menopoza girmesi nedeniyle yumurta üretimi durmuş olan kadınlar
• Turner’s sendromu gibi genetik sebeplerden dolayı yumurtalarını kullanamayacak olan kadınlar
• Daha önce herhangi bir rahatsızlık sebebiyle yumurtalıklarını aldırmış olan kadınlar
• Kemoterapi gibi kanser tedavisi gördüğü için yumurtalıklarında hasar oluşan kadınlar
• Daha önce tüp bebek tedavisi görmesine rağmen başarılı olamayan kadınlar
• Hemofili gibi genetik hastalıkların varlığında bebeğe de aktarılmasını istemeyen kadınlar
• Kadındaki X geni üzerinde taşınan herhangi bir genetik hastalığın bulunmasında çocuğa aktarılmasını itemeyen kadınlar
Yumurta Donasyonu İçin Kimler Donör (Bağışçı) Olabilir?
Yumurta donasyonu için bazı kadınlar bağışta bulunurken bazıları da ticari sebeplerle bu işi yapmak durumunda kalmaktadırlar. Yumurta donasyonu için bağışlanacak ya da satılacak olan yumurtanın sağlıklı olması en önemli unsurdur. Bu sebeple Sağlık Bakanlığı onayı ve izni gerekmektedir. Yumurta verecek olan kadının tüm sağlık taramalarından geçmiş ve başarılı olmuş olması gerekir. Bunun yanı sıra kadının psikolojik taramalardan da başarıyla geçmesi gerekir. Yumurta donasyonu için yapılması uygun görülen sağlık testleri maddi külfeti olan testlerdir. Bu sebeple çok ucuz olan yerlerden uzak durulması gerekir.
Kaynak: http://kibrisvetupbebek.com/yumurta-donasyonu-nedir