Diğer
    Ana SayfaGüzellikYüz tipiniz androjenik mi östrojenik mi?

    Yüz tipiniz androjenik mi östrojenik mi?

    -

    Nasıl yaşlanacağınızı veya günümüzdeki popüler deyimiyle yaş alacağınızı anlamak mümkün. Androjenik bir tipiniz varsa aşağı doğru sarkacağınız, östrojenik iseniz de erken yaşta kırışmaya başlayacağınız öngörülüyor. Uzmanından her iki cilt tipine özel bakım ve estetik önerilerini öğrendik. 

     

     

     

    - Advertisement -

     

    Annenize mi yoksa babanıza mı benziyorsunuz? Vereceğiniz cevap nasıl yaşlanacağınızı size söyleyebilir. Bilimsel olarak kanıtlanmamış olsa da androjenik yüz tipine sahip kişiler yani babaya benzeyenlerde yaşla birlikte sarkmalar görülüyor. Östrojenik yani anneye benzeyenler ise kaz ayağı, ağız çevresi ve alın gibi bölgelerde erken yaşta kırışıklık sahibi oluyor. Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Burak Türkyılmaz, her iki yüz tipinin önce nasıl yaş alacağını sonra da bu etkilerle nasıl başa çıkılacağını anlattı.

    KADINLARIN YÜZ TIPLERI KAÇA AYRILIR, NELERDIR?
    Yüz tipi androjen ve östrojen tip olarak ikiye ayrılıyor. İsimlerinden de anlaşılacağı gibi bütün gelişimimizi etkilemekte olan cinsiyet hormonlarıyla adlandırılıyorlar. Tabii yüz tipi deyince kemik yapısına göre yuvarlak, dikdörtgen, köşeli, kare, ters üçgen, kalp, baklava, üçgen, oval gibi de sınıflandırmak veya antropometrik incelemelere göre ayırmak da mümkün. Ancak bu iki tip sınıflandırmada amaç kişinin gelişiminde yüzün yaşla birlikte nasıl bir değişime ve deformasyona uğrayacağını, ne gibi tedavilere gereksinim duyulacağı hakkında bilgi vermek. Öncelikle belirtmeliyim ki bu şekilde bir klinik çalışma mevcut değil, bu bizim gözlem ve tecrübelerimize dayalı bir ayrım. Kişinin bağ dokusu ve cildine, yanak, orta yüz ve elmacık kemiği dolgunluğuna, yüz kasları aktivasyonuna, kırışma tendensine ve boyun bölgesi gıdı durumuna göre belirleniyor. Bunda başlıca etken genetik olmakla beraber ilerleyen yaşlarda hormonal değişikliklerin de etkili olduğu düşünülüyor.


    HANGİ YÜZ TİPİNE SAHİP OLDUĞUMUZU NASIL ANLARIZ? 
    Androjen tipler, sıkı, kompakt bağ dokusuna ve kalın bir cilde sahip, yanak ve elmacık kemiği bölgesi dolgun kişilerdir. Bu grubun önemli problemi aşağı doğru inmedir. Yaş ve yer çekiminin etkisiyle öncelikle orta yüz bölgesinde yer değişme ve çukurlaşma, nazolabial oluklarda çökme, çene yanlarında fazlalıkların görülmesi, gıdının ortaya çıkması gözleniyor. Alın ve boyun dışında bu grupta kırışıklık az görülüyor ancak genellikle boyundaki kırışıklıklar erken yaşta ortaya çıkmaya başlıyor.
    Östrojen tiplerse; yumuşak, gevşek bağ dokusuna ve ince bir cilde sahip, cilt altı yağ ve bağ dokusu az gelişmiş, genellikle çok mimikli kişilerdir. Bu grubun en önemli özelliği erken yaşta başlayan yanak bölgesinde, kaz ayaklarında, ağız çevresinde, dudak üstünde, çene kenarlarında, alın, boyun ve dekolte bölgesinde gözlenen kırışıklık problemleri. Zaten gevşek olan bağ dokusunun yanında yaşla birlikte azalan cilt altı yağ dokusu da bunlara sebep oluyor. Ayrıca üst ve alt göz kapağı sarkmaları, alt göz torbalanması ve deformasyonlarına da sıklıkla rastlanıyor.

    ANDROJENIİK YÜZ TİPİ SAHİPLERİNİ, İLERLEYEN YAŞLARDA HANGİ FARKLI MÜDAHALELER BEKLİYOR? ANDROJENİK YÜZ TİPİNE SAHİP BİRİ NASIL BAKIM YAPMALI?
    Bu grupta deformasyonlar 40’lı yaşlarda özellikle orta yüz bölgesinde çökme ile kendini gösteriyor. Bu kişilerin ciltteki problemleri daha az olacağı için daha çok cerrahi işlemlere başvuruluyor. Özellikle de orta yüz liftingi ve bununla birlikte deformasyona göre şakak liftingi veya face lift öncelikli yaptırılıyor. Boyun bölgesindeki kırışıklıklara yönelik non-invaziv yöntemlerle tedaviler de öneriliyor.

    ÖSTROJENİK YÜZ TİPİ SAHİPLERİNİ, İLERLEYEN YAŞLARDA HANGİ FARKLI MÜDAHALELER BEKLİYOR? ÖSTROJENİK YÜZ TİPIİNE SAHİP BİRİ NASIL BAKIM YAPMALI?
    Öncelikle diğer gruba göre daha erken yaşlarda cildin kalitesini ve elastikiyetini güçlendirmeye yönelik işlemlere başlamaları gerekiyor. Vitamin enjeksiyonları, PRP veya Fibrocell gibi cilt kalitesini güçlendiren ve kırışıklıklardan koruyan uygulamalar öncelikleri olmalı. İlerleyen yaşlarda deformitelere bağlı olarak öncelikle göz kapağı estetiği, orta yüz liftingi ve face lift gibi cerrahi işlemlerle yılların etkisinin geri alınması hedefleniyor. 

    Yüz tipi, vücut şeklimizle ilgili ne tür bilgiler veriyor? 
    Aynı yüzde olduğu gibi androjen tip grupta vücut ve özellikle karın cildi kalın oluyor, yağlanma üst karın bölgesinde ve batın içi organ çevresinde görülüyor; bacaklar ince oluyor ve popoda volüm azlığına rastlanıyor. Bu grupta selülit ve doğum sonrası çatlaklar da nadiren görülüyor. Östrojen tip grupta ise cilt, cilt altı bağ ve yağ dokusunun gevşekliği, buna bağlı oluşan deformasyonlar belirgin oluyor. Selülit ve doğum sonrası çatlaklar oldukça sık gözleniyor. Yağlanmaya ise basenlerde, bacak içi ve dışında rastlanıyor. Ayrıca, genelleme yaparsak, vücut tipi olarak androjen tipler babaya, östrojen tipler ise anneye benziyor. Bu iki grubu tam olarak birbirinden ayırmak da mümkün olmayabiliyor; belirttiğim gibi bu bizim yaptığımız bir genelleme. Bu sınıflama, daha çok genç hastalara ileride nasıl bir sorunla karşılaşabileceklerini tahmin yürütmelerinde yardımcı oluyor.

    Formsanté – 2015 Temmuz sayısı
    Deran Çetinsaraç



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz