Diğer
    Ana SayfaFitnessOk yaydan çıkınca!

    Ok yaydan çıkınca!

    -

    Eski çağlarda bir savaşma tekniğiydi. Bugün kol ve sırt kaslarını çalıştıran, konsantrasyonu arttıran bir spor. Türkiye’nin iddialı olduğu spor dallarından biri olan okçuluk hemen her yaşta yapılabiliyor. Engelliler için terapi niteliğinde olan bu ata sporu, iddia ediyoruz önümüzdeki bir iki yıl içinde çok moda olacak!

    Esin Altuğ Eğrilmez

    Her şey savaşma ve korunma güdüsüyle başladı. Başta kendi kültürümüz olmak üzere pek çok kültürün içinde yer aldı okçuluk. Avcılık, atıcılık derken bir spor olarak geçmişten günümüze miras kaldı. Doğu ve Batı mitolojisinde ok ve yay "ilahi aletler" olarak yerini bulurken, Uzakdoğu'da "kido" adıyla Zen felsefesinin bir parçası oldu okçuluk. Dünyada yaygın sporların arasında yer alan okçulukla ilgilenenlerin sayısı, ülkemizde gittikçe artıyor. Öyle görünüyor ki okçuluk bir iki seneye kadar yeniden moda olan sporlar arasında yer alacak

    Ok nasıl atılır?

    Okçuluk, aslında çok kolay yapılacak sporlardan. Ok atmak için öyle özel mekanlara ihtiyacınız yok. Temel eğitim için iki üç metre mesafeden atışlar yeterli. Güvenliği sağladıktan sonra doğada ya da evinizin arka bahçesinde bile rahatlıkla ok atabilirsiniz. Bu aşamada, önünüzde ve arkanızda kimse bulunmadığından emin olmanız gerekiyor. Özellikle açık havada ok atacaksanız, kullanacağınız alanı bir çit ya da ağla çevirmeniz güvenliği sağlamak açısından önemli.

    Ok ve yay seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli şey fiziksel gücünüze ve bedensel yapınıza uygun malzeme seçmek. Bu konuda bir eğitmene danışmanız akıllıca olur. Başlangıç seviyesindeyseniz, okçuluk pahalı bir spor da sayılmaz. Satın alacağınız ok ve yayın maliyeti bir tenis raketi ile aynı diyebiliriz. Ancak hedefleriniz yükseldikçe maliyetin artacağını da belirtelim. Okçuluğun en güzel yanlarından biri de uzun yıllar yapılabilecek bir spor olması. Sekiz yaşından seksen yaşına kadar ok atmaya devam edebilirsiniz!



    Önceki İçerik
    Sonraki İçerik

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz