Diğer
    Ana SayfaSağlıkYaz, enfeksiyonları seviyor

    Yaz, enfeksiyonları seviyor

    -

    Tam kışın gribinden, soğuk algınlıklarından baharın alerjilerinden kurtulduk derken uzmanlar bu kez de yaz enfeksiyonlarına karşı uyardı. Biz de, bu güzel güneri sorunsuz geçirmek isteyenleri düşündük ve onlar için yaz mevsimini seven enfeksiyonları ve bunlara karşı alınması gereken önlemleri derledik…

    Her mevsimin ayrı bir güzelliği vardır… Sanıyoruz, bu sözü doktorlar ‘her mevsimin ayrı bir hastalığı vardır’olarak değiştirmek istiyor. Nasıl böyle düşünmeyelim ki; her mevsim başında o mevsimin hastalıklarına dair uzmanlardan gelen maillerle doluyor posta kutularımız! Kışın soğuk algınlığı, gribi bahar aylarının alerjileri derken yaz ve yazla beraber yaz enfeksiyonları konusu da gündeme geldi. Biz de bu konu üzerine bir haber hazırlamaya ve sizleri, bu hastalıklardan nasıl korunabileceğiniz hakkında aydınlatmaya karar verdik. İlk başta enfeksiyon hastalıkları uzmanlarının kapısını çaldık ancak onlar bizi göz ve KBB uzmanlarıyla da görüşmemiz konusunda uyardılar. Çünkü, özellikle havuzlardan alınan kulak ve göz enfeksiyonlarına oldukça sık rastlanıyormuş.
    Evet, yaz sadece güzel yanlarıyla yaşamak, küçük de olsa hastalıklarla uğraşmak istemiyorsanız haberimizi dikkatlice okuyun. Yaz enfeksiyonları yaygın ve can sıkıcı olsa da onlarla savaşmak başta hijyen koşullarına dikkat etmek koşuluyla pek de zor değil.

    Sindirim sistemi enfeksiyonları
    Bilindiği gibi insanlar yaz aylarında sıcaklar nedeniyle kışa göre daha fazla su tüketiyor. Ve yazın mikroplu suların içilmesi ya da bu sularla yıkanmış sezbelerin meyvelerin tüketilme ihtimali çok fazla. E.Coli, Cryptosporidium, Giardia, Salmonella ve Shigella yaz aylarında en çok karşılaşılan mikroorganizmalar. Sıcağında etkisiyle hızla yayılıyor ve sindirim sistemini etkiliyorlar. Bulantı, kusma ve ishale yol açıyorlar. Hijyene dikkat edilmeden hazırlanan süt ve süt ürünleri, kremal,mayonez, pişirilip uygun koşullarda saklanmayan et ve deniz ürünleri de yaz aylarında sindirim sorunlarına neden olabiliyorlar.

    Korunma
    Korunmak için yiyecek ve içeceklerin hazırlanmasından sunulması ve saklanmasına tüm aşamalarda hijyene çok dikkat edilmeli. Eller sık sık yıkanmal,açık sular içilmemeli, riskli yiyecek tüketimi en aza indirilmeli.

    Tedavi
    Gelişen ishal ve kusma durumlarında alınacak ilk tedbir kaybedilen su ve tuzun yerine konulması olmalı. İshali olan kimselerin düzelene kadar posasız ve yağsız gıdalar alması şart. Ayrıca bol miktarda da sıvı almaları gerekiyor. İshal basit bir sağlık sorunu olarak görülse de, tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Hastalar 24-48 saat düzelmedikleri takdirde uzmana başvurmalı.

    - Advertisement -

    Kulak enfeksiyonları
    Yaz mevsiminde kulak enfeksiyonları, özellikle havuz seven kişilerde sıklıkla görülüyor. Dış kulak iltihabı en çok rastlanan problemlerin başında geliyor. Dış kulak yolunun normalden daha fazla ıslaklık ve neme maruz kalması bunun en önemli nedeni. Ayrıca temiz olmayan havuz ve deniz suyu da enfeksiyonlara yol açabiliyor. Kulak yolu ıslak olduğu için cildin koruyucu bariyeri de özelliğini kaybetmiş oluyor. Kirli sularda bulunan bakteriler, kulak yoluna girerek kolayca enfeksiyona neden oluyorlar. Bu sorunlar tedavi edilmedikleri takdirde işitme kaybına kadar varan sorunlara yol açabiliyorlar. Havuz ya da denizden çıktıktan bir sonra baş gösteren kulak ağrısı en önemli belirti. Belirti hissedildikten sonra vakit kaybetmeden uzmana başvurmak gerekiyor.

    Korunma
    Özellikle havuz hijyenine çok dikkat etmek gerekiyor. Temizliğinden emin olunmayan havuzlara kesinlikle girilmemeli. Denizler için de aynı şey geçerli. Kirli plajlar ve atık suların karıştığı deniz suyu enfeksiyonlara yol açıyor. Ayrıca sudan çıktıktan sonra, kulak pamuğunu kulağın içine sokarak temizleme işlemi bakterilerin kulağın derinlerine ilermesine neden olduğu için sakıncalı. Bone kullanmak da, kulak enfeksiyonlarından kullanmak için önemli. Daha önceden enfeksiyon geçirenlerin bu konuda daha hassas olmasında yarar var.

    Tedavisi
    Tedavi enfeksiyonun türüne göre farklılık gösteriyor. Genellikle kulak yolu steril şartlarda temizleniyor. Ardından çeşitli merhem, damla ve gerekirse antibiyotik ilaçlar tavsiye ediliyor. Tedavi mutlaka KBB uzmanı denetiminde yapılmalı.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz