Geçmeyen bacak ağrılarınız mı var? Bugüne kadar bir anlam verememiş ya da geçiştirmiş olabilirsiniz ancak bu bir fıtık belirtisi olabilir. Peki, bel fıtığı nedir? Bel fıtığı belirtisi nedir? Nöroloji ve Ağrı Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, toplumda sıklıkla görülen bel fıtığı belirtisi ile ilgili merak edilenleri sizler için anlatıyor.
BEL FITIĞI NEDİR?
Bel fıtığı, lomber omurgada 5 omur arasında yer alan intervertebral diskin hasar görmesi sonucu oluşan bir sağlık sorunudur. Fıtıklaşmış bir disk, çeşitli nedenlerle kaymış veya yırtılmış bir disk nedeniyle sinirin sıkışmasından kaynaklanan ağrı olarak kendini gösterir. Özellikle ağır eşyaları yanlış kaldırmak ve kontrolsüz hareketler, bel fıtığına neden olabilir. Bir kişi idealden daha ağırsa, bel fıtığı geliştirme riski vardır. Hareketsiz bir yaşam ve ofis işleri bel fıtığı için tehlikeli olabilir.
Bel fıtığı, genellikle şiddetli sırt ağrısına ve bacaklara yayılan ağrıya neden olur. Bel fıtığı omurganın herhangi bir seviyesinde oluşabilir.
Fıtıklaşmış bir diskin temel patolojisi, posterior anüler bağ yapısının yırtılması ve iç kanal yapılarının bu açıklıktan hareket etmesidir.
BEL FITIĞI KİMLERDE GÖRÜNÜR?
Bel fıtığının kesin nedeni bilinmemekle birlikte, ailelerde (kısmen kalıtsal) geçtiği ve aktivite ile ilgili risk faktörlerine sahip olduğu düşünülmektedir. Bel fıtıkları hemen hemen her yaşta ortaya çıkabilir. Daha çok yaşlı erişkinlerde görülen bel fıtığı, sağlıklı görünen genç hastaların disklerinde de oluşabilmektedir.
Erkekler ve kadınlar arasındaki prevalansı incelerseniz, erkeklerin bel fıtığı olma ihtimalinin kadınlara göre iki kat daha fazla olduğu görülebilir. Ancak hamilelikte özellikle aşırı kilo alımı ile birlikte bel omurları üzerindeki baskı artar ve bel fıtığı riski artar.
Obezitenin, intervertebral disk herniasyonundan muzdarip olmak için önemli bir faktör olduğu görülebilir. Obez kişilerde hastalık daha sık saptanır ve tedavisi daha zordur. Sigaranın bel fıtığı üzerinde olumsuz bir etkisi olduğu da iyi bilinmektedir.
‘AĞRININ BİRÇOK SEBEBİ OLABİLİR’
Yaralanmalar; omurga kırıkları sıklıkla yaralanmalar sonucu oluşur. Yüksekten düşme, trafik kazası, yüksek enerjili kazalar sonucunda bel ağrıları görülebilir.
Ağır kaldırma, uzun süreli hareketsiz çalışma, fazla kilo bel ağrısına zemin hazırlayabilir.
Enfeksiyonlar; omurgada görülen enfeksiyonların çoğu bel bölgesinde oluşmaktadır. Sigara tüketimi, beslenme bozukluğu, obezite ve çeşitli kanserler enfeksiyona yol açabilir. Romatizmal hastalıklar; başta kemik erimesi olmakla beraber ağrı, stres ve metabolik sorunlarda bel ağrısına sebep olabilir.
İnsanların yüzde 85’i hayatlarının bir döneminde bel ağrısı yaşar. Bu kişilerde görülen bel ağrısı, altta yatan patolojinin ciddiyetine ve tedavi alıp almadığına bakılmaksızın 6 hafta içinde kendiliğinden düzelebilir.
TEDAVİ YÖNTEMİ KİŞİYE ÖZEL OLARAK BELİRLENMELİ
Günümüzde teknolojideki ilerlemeler sayesinde bel ağrıları ve disk hernisi için ameliyatsız yöntemler mevcuttur.
En çok tercih edilen ameliyatsız bel ağrısı tedavileri:
- Botulinum toksini (botoks),
- Radyofrekans,
- Ozon tedavisi
- Bel ağrısı için enjeksiyonlar ameliyatsız yöntemlerdir.
Bunların yanı sıra, fıtık için lazer ve disk içi uygulamalar, omurga kırıkları için ise vertebroplasti ve kifoplasti uygulanmaktadır.
Uzun süren bel ağrısı probleminde doktorunuza başvurmanız uygun tedavi yönteminin planlanması ve hayatı olumsuz etkileyecek diğer problemlerin önlenmesinde önem taşımaktadır.