Kalp hastalıkları sadece yetişkinlere özgü değil. Minik kalpleri yoran 200 aşkın doğuştan gelen kalp hastalığı bulunuyor.
Çocuk kalp hastalıklarında çok çeşitli anomaliler var. Kalp kapakçıklarındaki bozukluklar, karıncıklar ve kulakçıklar arasındaki delikler, kalbe dönen ve kalpten çıkan büyük damarlarla ilişkili bozukluklar, kalpten çıkan damarların yer değiştirmesi, kalbi besleyen koroner damarların anomalileri bunlardan bazıları. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayyar Sarıoğlu, çocuklarda en sık görülen kalp hastalıkları ve tedavileri hakkında bilgi verdi.
Çocuk kalbinde en sık karşılaşılan hastalıklar hangileridir?
● Büyük damarların transpozisyonu: Bu hastalıkta kalpten çıkan ana atardamarlar kendilerine ait olmayan karıncıklardan çıkar. Tüm vücuda gitmesi gereken kan akciğerlere, akciğerlere gitmesi gereken kan da vücuda pompalanır. Bu durumda “Arteriyel Switch” ameliyatı ile damarların yeri değiştiriliyor ve kalbi besleyen koroner damarları da uygun yerlere naklediliyor.
● Mavi çocuk hastalığı: Karıncıklar arasında delik, akciğere giden damarda darlık, vücuda giden ana atardamarın karıncıklardan ters olarak çıkması söz konusu oluyor. Bütün bu rahatsızlıklar tek seansta düzeltilebiliyor.
● Kalp kapaklarında darlık ve yetersizlik: Kalp kapaklarını ilgilendiren darlık ve yetersizlikler nedeniyle düzeltici ameliyatlar ve tamirler yapılıyor. Çocuk kalp ameliyatlarında genel olarak yüzde 90-95 oranında başarı söz konusu ve çocuklar hemen hemen normal bir yaşam şansına kavuşabiliyor.
Ameliyat dışında hangi tedavi seçenekleri uygulanıyor?
● Kapak ve darlıklara ameliyatsız tedavi: Bazı anomaliler ameliyatsız, kateter yoluyla tedavi edilebiliyor. Kalpteki bazı delikler kapatılabiliyor, kapaklardaki ve damarlardaki darlıklar bu yolla açılabiliyor veya bazı hastalarda kapak yerleştirme işlemleri, kateter yoluyla yapılıyor. Ameliyat öncesinde ve sonrasında bazı ilave anomaliler de kateter yoluyla ameliyatsız olarak düzeltiliyor.
● Ritm sorunlarına özel girişim: Kalpte elektriksel sistemin bozukluğuna bağlı ritm problemleri de görülebiliyor. Kateter yoluyla yapılan elektrofizyolojik yöntemiyle tanı konuluyor. Ritm bozukluğuna yol açan kalpteki anormal ileti yolları, yakılarak tedaviler ediliyor. Bazı hastalarda bu yöntem ile kesin çözüme sağlanırken , bazılarında işlemin tekrarlanması gerekebiliyor.
● Kalp deliklerine şemsiye: Kalpteki bazı delikler kateter yöntemiyle kapatılırken şemsiye yöntemi denilen bir araç kullanılıyor. Böylece delikler bir tel çember üzerine gerilmiş perdelerle kapatılıyor. Birden fazla delik olduğunda da bu yöntem uygulanabiliyor.
● Minimal invaziv ameliyatlar: Bazen küçük açıklıklardan göğüse girilip kalbe ulaşılarak kalp kapaklarındaki bozukluklar tamir ediliyor, bazı delikler kapatılabiliyor. Bu ameliyatların birçoğunda göğüs normal ameliyatlardaki gibi önden boydan boya açılmadan, göğsün yan duvarındaki üç beş santimetrelik küçük açıklıklardan kalbe ulaşılarak gerekli tamirleri yapılıyor. Böylece çocukların daha çabuk iyileşmeleri ve estetik olarak da göğüs ön duvarında bir iz kalmaması sağlanıyor.
Formsante Kasım 2011 Sayısı Kalp&Diyabet Eki