Bebeğinizin bağışıklık sistemi enfeksiyonlara karşı bir zırh gibidir. Sistemi güçlendirerek ufaklığınızın sağlıklı kalmasına yardımcı olabilirsiniz. Peki, bebeklerde bağışıklığı neler güçlendirir? Bebeklerde bağışıklığı güçlü tutmak için neler yapmalıyız?
EMZİRMEK
NEDEN FAYDALI?
Doğumdan önce bebeğiniz sizden enfeksiyonlara karşı savaşan ve bağışıklığı bir yıl boyunca koruyan antikorlar alır. Anne sütü; bebeğin kendi bağışıklık gücünü geliştirinceye kadar onu korur.
BİLİMSEL BİLGİ
Anne sütü; bağışıklık sistemini güçlendiren A, C ve E vitaminlerini; ayrıca vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan demir ve alerji riskini azaltan magnezyum minerallerini içerir. Koruyucu özellikleri emzirmeyi bitirdiğinizde bile devam eder.
NE YAPMALI?
Emzirmenin her türlü süresi faydalı. Birkaç gün bile bebeğinizin bağışıklık sistemini korur ancak en az altı ay sadece anne sütü vermek en doğrusu.
SÜPER GÜÇ İYİ GIDA
NEDEN FAYDALI?
Gıdalarda bulunan belirli besin maddeleri bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir. Meyve ve sebzeyi mevsimine göre bebeğinize yedirin.
BİLİMSEL BİLGİ
Gıdaların süperstarları arasında kayısı ve ıspanakta bulunan A vitamini; turunçgillerdeki C vitamini; avokadodaki E vitamini; tahıllarda bulunan çinko ve selenyum mineralleri ve sarımsak yer alır.
NE YAPMALI?
Taze meyve ve sebzeler verin. Bebeğin yeterli miktarda sıvı almasına da dikkat edin, çünkü sıvılar da bağışıklık sistemini destekler.
EGZERSİZ VE HAREKET
NEDEN FAYDALI?
Fiziksel aktivite bebeğin kan dolaşımını harekete geçirir; ayrıca iştahını açar ve uykuyu kolaylaştırır.
BİLİMSEL BİLGİ
Egzersiz lenfin yani enfeksiyona karşı koruyan hücreleri barındıran sıvının vücutta dolaşmasını sağlar. Aynı zamanda bağışıklık sistemine zarar veren stres hormonlarını azaltır.
NE YAPMALI?
Bebeklerin çoğu yapılarından dolayı aktiftir ve parka çıkmayı kendi ister. Bebeğinizi için her türlü aktivite faydalıdır.
UYKU VE DİNLENME
NEDEN FAYDALI?
Yeterli miktarda dinlenme ve uyku bebeğin vücudunu canlandırmasına yardımcı olur.
BİLİMSEL BİLGİ
Vücudun iyileştirme mekanizması; uyku ve dinlenme sırasında etkilidir. Sürekli hareket etmek bebeği yorar ve bağışıklık sistemine zarar verir.
NE YAPMALI?
Aktiviteler ve uyku arasında denge oluşturmaya özen gösterin. Bebeğiniz için gün içinde dinlenme saatleri oluşturun.
GÜNLÜK GÜN IŞIĞI DOZU
NEDEN FAYDALI?
Aşırı miktarda güneş ışığının cilde zarar verdiğini biliyorsunuz. Ancak her gün yeterli miktarda gün ışığı almak bebeğin bağışıklık sisteminin olmazsa olmazlarından biridir
BİLİMSEL BİLGİ
Gün ışığı; vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan T hücrelerinin oluşmasına yardımcı olur.
NE YAPMALI?
Bebeğinizi her gün dışarı çıkarmayı alışkanlık haline getirin. Bunu yaparken mutlaka güneşten koruyucu giysiler ve şapka kullanın.
BAKTERİLERLE SAĞLIKLI BİR TEMAS
NEDEN FAYDALI?
Bebeğin bakteri ve virüslerle temas etmesini engellemeyin, örneğin soğuk algınlığı virüsünden korkmayın. Çocuklar bu şekilde bağışıklık sistemlerini geliştirebilirler.
BİLİMSEL BİLGİ
Bağışıklık sistemi ilk kez bir tehditle karşı karşıya kaldığında, örneğin bir virüsle, ona karşı antikorlar geliştirir. Hastalıklarla temas etmek aslında doğal bağışıklığın gelişmesine yardımcı olur.
NE YAPMALI?
Bağışıklık sisteminin olgunlaşması zaman alır. İlk aylarda soğuk algınlığı olan kişileri bebeğinize yaklaştırmayın. Daha büyük bebekleri ise kalabalık yerlere götürmekten korkmayın.
AŞILAR
NEDEN FAYDALI?
Aşılar; vücudu belirli enfeksiyon hastalıklarından koruyan antikorların üretilmesini sağlar.
BİLİMSEL BİLGİ
Aşılar sadece bebeğinizi değil, aynı zamanda genel nüfusu korur. İnsanların çoğu aşılıysa, hastalıkların yayılması zorlaşır.
NE YAPMALI?
Aşıları hakkında doktora danışın. Aşı takvimine uyun.
Formsante Dergisi Arşiv
İLGİLİ İÇERİKLER
- Bebeklerde uyku düzeni nasıl olmalı? Derin uykunun 10 altın kuralı
- Bebekler ne zaman oturur? 5 aylık bebek oturabilir mi?
- Parmak emme neden zararlıdır? Bebeklere nasıl bıraktırılır?
- Bebekler ne zaman emeklemeye başlar?
- Burçlara göre bebek karakterleri: Bebeğin burcu ona hangi özellikleri katıyor?