Diğer
    Ana SayfaPsikolojiBeyninizin hakimi siz olun

    Beyninizin hakimi siz olun

    -

    Harekete geçebilmek için stres herkese lazım ancak bir yere kadar…. Gereğinden fazlası ile savaşmayı beyninize ve bedeninize öğretmek ise sizin elinizde…

    İster öğrenci olun, ister sporcu, isterseniz yönetici… Bu hayatın içinde emek verdiğiniz alanda en iyi performansı gösterebilmeniz için vücudunuzun düzgün çalışması gerekiyor. Bu yüksek performansın kalıcı olması içinse bu düzgün çalışmayı sizin kontrol edebiliyor olmanız… Örneğin kalp atışlarınız hızlandığında onu normal hızına döndürebilmelisiniz… Kalbinizi avuçlarınıza alıp ona sakinleşmesini fısıldayamayacağınıza göre bunu nasıl yapacaksınız? Soruyu Psikiyatrist Dr.Tanju Sürmeli yanıtlıyor ve Peak Performans (Doruk Performans) yöntemi ile zihnin başka bir işle meşgul olmasını engelleyip tüm dikkatin yapılan işe verilmesinin sağlanabildiğini, böylece zihin potansiyelinin en yüksek seviyeye ulaştığını ve bu seviyeyi uzun zaman sürdürebildiğini belirtiyor.

    Psikiyatrist Dr. Tanju Sürmeli, beynin yönetiminde bilinçli kısmın yüzde 1-5, bilinçsiz kısmın ise yüzde 90-99 oranında rol aldığını belirterek, “Tüm sistemimizi bilinçsiz kısım, adeta otomatik pilotta yönetiyor. Hangi işi yapıyor olursanız olun başarı için otomatik pilottaki kayıtları kullanıyorsunuz. Konuşurken kelimelerimiz saniyenin üçte biri kadar zamanda, önceki kayıtlarımızdan geliyor. Ancak bu kayıtları kullanırken bazı hatalı kayıtlar nedeniyle ortaya çıkan bazı davranışlarımızı değiştirmek istiyor ancak bunu başaramayabiliyoruz. Örneğin yöneticilik yapan bir kadın birlikte çalıştığı insanlardan her şeyi mükemmel yapmalarını bekliyor ve bu olmadığında sabırsız ve agresif davranıyor. Bu halinden kendi de memnun değil, daha sonra utandığını söylüyor ancak değiştiremiyor. Bir başkası trafikte çok sinirleniyor ve sonradan pişman oluyor, neden bu kadar sinirlendiğine anlam veremiyor. Ancak tekrar aynı ortam olduğunda yine aynı şekilde sinirleniyor” diyor. Dr. Tanju Sürmeli, bu tür davranışların altında yatan nedenleri bulmak için psikoterapi ve bilinçaltı yöntemlerinin uygulanabildiğini ancak bunların aylar hatta bazen yıllarca seanslar gerektirdiğini, kişilerin bu süreçte çalışmaya inancını kaybedip terapileri yarım bırakabildiğini, ilaç tedavilerinin ise kalıcı sonuç yaratmadığını belirtiyor. 

     

    - Advertisement -

    09042014 psiko1Nasıl öğreniyoruz?

    Hayatının çeşitli alanlarındaki sorunlar nedeniyle beyin dalgalarını ve vücudunu kontrol etmeyi öğrenmek isteyen kişi ile önce bir ön görüşme yapılıyor ve sıkıntıları öğreniliyor, ardından bazı testler uygulanıyor. Bunlardan biri de stres testi. Bu testte kişiden bazı performanslar göstermesi istenerek strese girmesi sağlanıyor ve bu sırada vücudun verdiği reaksiyonlar biofeedback sensörlerine bağlı iken kaydediliyor. Parametreler ekrana yansıyor ve bunları hem uzman hem de danışan görüyor. Yüksek olan parametreleri kişinin önce kendisinin düzeltmeye çalışması isteniyor ve kişinin becerileri böylece ortaya çıkıyor. Ardından kişiye anksiyeteyi yönetmesi, stresin negatif etkilerini en aza indirmesi ya da ortadan kaldırması, duygularda aşırıya kaçmamak için derin rahatlayabilmesi öğretiliyor. Kişi ekranda değerlerinin nasıl değiştiğini gördüğü için öğrenmesi kolaylaşıyor.

    Beyin dalgalarını değiştirmeye yönelik öğrenme stratejisi olan Neurofeedback’te ise EEG ile beyin dalgaları kaydediliyor ve kişiye bilgi veriliyor. Eğitim süresince sağlıksız beyin dalgalarının düşürülüp sağlıklı beyin dalgalarının yükseltilmesi hedefleniyor. Kişi seanslarda zihin oyunları oynuyor. Saçlı deriye yerleştirilen elektrotlar ile bilgisayara bağlanan kişinin beyinden gelen ölçümleri ekrana yansıyor. Kişinin hangi beyin dalgasının aktivitesinin geri bildiriminin yapıldığı bilgisayar monitöründen görülebiliyor. Bilgisayar tarafından sağlanan geri bildirim ile kişi beyin dalgalarını hızlandırıp yavaşlatmayı öğrenebiliyor. Dr. Tanju Sürmeli, bu eğitimin beynin adaptasyon yeteneğini kullandığını belirterek, “Haftada 3-6 kez uygulanarak beyin harekete geçirildiğinde beynin adaptasyon yeteneği normalden farklı çalışan sinir hücrelerini yeniden normal çalışmaya adapte ediyor” diyor. 

     

    Kafa darbeleri bağlantıları bozuyor

    Beyin dalgalarındaki aşırı yükselme ya da azalmalar kafa darbeleri sonucu oluşabiliyor. Beyindeki milyonlarca bağlantıdan bazıları bir darbe sonucu kopabiliyor ve çalışmada bunların birbirine yeniden nasıl bağlanacağı öğretiliyor. Dr. Tanju Sürmeli, “Spor yaparken kafanıza bir darbe aldınız ya da düştünüz ama sonra unuttunuz diyelim. O sırada beynin ön, yan ve arka kısmı içerden kafatasına çarpıyor ve elektrik devreleri değişiyor. Bazıları kısa sürede baş ağrısından şikayet ediyor ama bir süre sonra geçiyor. Bazıları kalıcı baş ağrılarından bahsediyor. Bunlar MR’da görünmüyor. Ancak beynin elektrik akımına bakılınca ayırt ediliyor. Bu akımlardaki kopmalar düşüncede değişim, hafıza, karar verme, planlama, düzenleme, sıralama, dikkat, iletişim gibi her türlü alanı etkileyebiliyor. 2-3 yaşındaki düşmelerin ileride zeka skorlarını düşürdüğüne dair yayınlar var. Tabii ki her darbenin buna neden olabileceğini söyleyemeyiz, içeride milyonlarca bağlantı olduğu için bunların bazıları telafi edilebiliyor ya da çok uzun yıllar sonra ortaya çıkabiliyor” diyor.



    Önceki İçerik
    Sonraki İçerik

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz


    Tam bir sebze canavarıyım

    ‘Binbir Gece’ dizisindeki rolüyle her hafta evlerimize konuk olan, sevilen oyuncu Ceyda Düvenci “bakımlı, kendini her haliyle seven ve güvenen, sağlığına dikkat eden kadınlar...

    Diyette başarısızlık yoktur, vazgeçmek vardır

    Yeni kitabı ‘Afiyetle Diyet’’in raflardaki yerini aldığı bugünlerde Uzman Diyetisyen Dilara Koçak ile bir söyleşi yaptık ve ondan stil sırlarını öğrendik...Yeni kitabınızdan biraz bahseder...

    Tek yaptığım spor oğlumla yürümek

    G.O.R.A'nın çekimleri için ne diyeceksiniz?Çekileli uzun zaman oldu! İnsan bir şey çektiği zaman hemen seyretmek istiyor ama bu filmin başına hakikaten gelmedik şey kalmadı....