Vişneli, peynirli frozen kek
Malzemeler (6-8 porsiyon)
● 1,5 kase ayıklanmış vişne
● 500 g az yağlı labne
● 4-5 yemek kaşığı bal
● 5 yumurtanın sarısı
● 2 yemek kaşığı likör (opsiyonel)
● 10-15 adet kedi dili
● 1 vanilyanın çekirdekleri
Hazırlanışı
Yumurtaları bal ile birlikte çırpın; homojen, kremamsı bir karışım elde edin. Üzerine peyniri ilave edin ve çırpma teli ile çırpmaya devam edin. Vanilyayı da ekleyip karıştırın. Vişnelere bir kaşık bal ekleyerek mutfak robotunda püre haline getirin. Kalıp olarak kullanacağınız kapları hazırlayın. Bir kat peynirli karışımdan koyun. Kedi dillerini liköre batırın, peynirin üzerine dizin. Vişneleri bir kat dökün. Bu şekilde kat kat malzemeyi dizin ve kabın ağzını kapatarak dondurucuya koyun. Bir gece sonra tatlınız hazır. Kalıptan çıkarmak için bir süre buzdolabının alt kısmında bekletin ve kalıptan çıkararak servis edin.
Not: Dışarıda beklettiğinizde tatlınız erir, bu nedenle bir defada tüketilecek küçük kalıplarla hazırlamak daha doğru olabilir.
Kakaolu, vanilyalı semifreddo
Malzemeler (6-8 porsiyon)
● 500 g mascarpone peynir
● 5 yumurtanın sarısı
● 5 kaşık toz şeker
● 1 paket kedi dili
● 1 kase espresso kahve (ya da filtre kahve)
● 1-2 yemek kaşığı likör
● 50 g şekersiz, dark kakao
● 1 vanilyanın çekirdekleri
Hazırlanışı
Şeker ve yumurtayı çırpma teli ile genişçe bir kapta çırpın. 10 dakikaya yakın çırpıp homojen, kremamsı bir karışım elde edin. Vanilyayı ve mascarpone peyniri de ilave edip çırpın. Karışımı iki ayrı kaba bölün, birinin içine kakaoyu dökerek karıştırın. Kakaonun tamamen peynirle iç içe geçmesini, homojen bir hale gelmesini sağlayın. Kahvenizi hazırlayın ve ılıtın. Likörü kahveye ekleyerek karıştırın. Kalıplarınızı hazırlayın. Kalıba bir kat sade peynirli karışımdan koyun. Kedi dillerini kahveye batırıp hemen çıkararak üzerine dizin. Kakaolu karışımdan bir kat ekleyin. Bu şekilde dilediğiniz gibi kat kat hazırlayın. Ağzını kapatıp derin dondurucuya koyun. Bir gece beklettikten sonra semifreddo’nuz hazır. Kalıptan çıkarmak için bir süre buzdolabının alt kısmında bekletin ve servis edin.
Not: Dışarıda beklettiğinizde tatlınız erir, bu nedenle bir defada tüketilecek küçük kalıplarla hazırlamak daha doğru olabilir.
✎ Aytaç Özkardaş GOZZI
Fotoğraflar: Ozan KUTSAL