Obezite hangi hastalıkları tetikliyor?
Obeziteyle birlikte kalp ve damar sistemi hastalıkları artıyor. Yüksek tansiyon, özellikle bacak toplardamarlarında tıkanma, akciğere pıhtı atması gibi ciddi durumlar şişmanlarda daha sık görülüyor. Astım, uyku apne sendromu ya da yüzeyel soluk alıp vermeye bağlı hipoventilasyon sendromu gibi akciğer problemleri de şişmanlarda daha yoğun olarak gelişiyor. Reflü hastalığı karın içi basıncın artışına bağlı gelişen bir diğer sorun. Tabii bir de sosyal ve toplumsal ayrımcılık ve bunun yarattığı psikolojik sorunlardan söz etmek gerekiyor. Ne yazık ki tüm toplumlarda çok ciddi bir sorun olarak bu konular çözümlenmeyi bekliyor.
Obeziteden korunmak için önerileriniz neler?
Benim önerim, düzenli fiziksel aktivitede bulunarak herkesin aldığından biraz fazla yakarak uygun kiloda kalabileceğini hatırlatarak, her gün düzenli olarak 30 dakika tempolu yürüyüş yapılması.
Hayvansal gıdalar ne yazık ki ömrümüzü kısaltıyor. Keşke hepimiz vejetaryen olabilsek. Bir hayvansever olarak içinde yaşadığımız bu çayın ileride acımasızca eleştirileceğine inanıyorum. Hele endüstriyel süreçler göz önüne alınırsa şu an korkunç bir barbarlık sürdürülüyor. Et, yumurta ve süt alırken tüketiciler olarak daha insani koflullarda üretilmifl olan ürünleri sormamız ve seçmemiz gerekiyor. Yarım yağlı ya da yağsız süte alışmalıyız. Tereyağını tadımlık kullanmalıyız. Doğal koşullarda beslenmifl hayvanların etlerini seçmeliyiz. Bu arada yenilenebilir doğal kaynakların ürünlerinden bahsetmek istiyorum. Denizlerimizde balıklar hızla azalıyor. Çiftliklerde yetiştirilmiş ancak doğal ya da doğala yakın yemle beslenmiş balıkları tüketmek zorundayız.
Çorbadan vazgeçin
Yemek alıflkanlığında da birtakım değişiklikler öneriyorum. Lütfen yemeğe çorbayla başlamayın. Öncelikle salata sonra ana yemek yiyin. Çorba arada bir tadımlık olarak içilebilir. Çorba yoğun besin ve yağ içeren bir gıda biçimi. İnsanı zinde tutar, iştah açar, soğuk iklimlere dayanıklılığını artırır. İçinde bulunduğunuz koşulları göz önüne alarak tüketmelisiniz. Son olarak uzak durulmasını önerdiğim beslenme biçimi “fast food”. Yalnızca ithal olan hamburger, kızartılmış tavuk, patates değil, yerel fast food’dan da uzak durulmalı. Lahmacun, çiğ köfte, içli köfte, dürüm; hepsi bu kategoriye giriyor ve ülkemizde tüketimi giderek artıyor.
Obezite-kanser ilişkisini anlatır mısınız?
Obezitenin yarattığı en önemli sorun “insülin direnci” ve buna bağlı şeker hastalığı yani Tip 2 diyabet. İnsülin vücuttaki hemen her dokuda uyarıcı etkileri olan bir hormon. Yüksek insülinin, örneğin meme süt kanalı hücrelerini uyardığını biliyoruz. Bu hücrelerde aşırı ve kontrolsüz çoğalma meme kanseri olarak karşımıza çıkıyor. İnsülin östrojeni de artırıyor ki o da meme hücreleri için en önemli uyaranların başında geliyor. Yağ dokusu artışı yağ dokusunda aromataz denilen öncü maddelerden östrojen sentezini sağlayan enzimin de artışına neden oluyor. Yani yağ oranı artmış kişilerde dolaşımdaki östrojen artışı kaçınılmaz. Bu, özellikle menopoz sonrası kanser riskini artıran bir durum. Obeziteyle birlikte artan diğer kanser türleri rahim, kalın bağırsak, böbrek ve prostat kanseri.