Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetDiyetisyenler kilolarla nasıl savaşıyor?

    Diyetisyenler kilolarla nasıl savaşıyor?

    -

    Herkes gibi onlar da seyahatlerde ya da sosyal ortamlarda yemek kaçamakları yapıyor, çok sevdikleri bazı yiyeceklerden vazgeçmekte zorlanıyorlar. Peki her zaman formda kalmayı nasıl başarıyorlar? Bu soruyu uzman diyetisyenlere sorduk, onlar da dürüstçe cevapladı.

    Beslenme ve diyet uzmanları, danışanlarına sağlıklı beslenme konusunda rehberlik ediyor, hangi gıdayı ne zaman, nasıl ve hangi miktarlarda tüketeceklerinin reçetesini veriyor. Sağlıklı bir kişinin gerekli motivasyonu sağlayıp doğru beslenmesi halinde kilo vermemesi imkansız… Ancak işin bir de verilen kiloları koruma bölümü var ki birçok kişi için kilo vermekten daha zor oluyor. Meslekleri gereği daima formda olmaya özen gösteren beslenme uzmanları hiç mi tatlı yemiyor? Zaman zaman tartıya çıktıklarında hiç mi moralleri bozulmuyor? Bu yazıda uzmanların diyet itiraflarını okumak moralinizi düzeltecek, acil önlem planları size rehber olacak.

    subat-2012-gorus-resim-2Beslenme ve Diyet Uzmanı
    BANU KAZANÇ

    “Özel bir diyet uygulamasam da sağlıklı ve dengeli bir beslenme programım olduğunu söyleyebilirim. Ancak zaman zaman benim de ipin ucunu kaçırdığım, üst üste kıramadığım davetlere katıldığım oluyor. Belli dönemlerde beni mutlu eden yiyeceklere, özellikle bitter çikolataya aşırı düşkünlük yaşıyorum. İtiraf etmeliyim ki diyet kola ve kahve tüketiminde ise danışanlarıma koyduğum sınırları aşıyorum. Kontrolü kaçırdığım noktada ise önlemimi derhal alıyorum. Kilonun yerleşmesine, yağ olarak birikmesine izin vermeden su tüketimimi ve aldığım protein miktarını arttırarak metabolizmamı hızlandırıyor, fiziksel olarak ise daha aktif olmaya çalışıyorum.
    Pazar kahvaltımdan vazgeçmem
    Favori besinlerim var; yumurta, süt ve muz öncelikli tercihlerim oluyor. Akşam öğünlerim için ise ton balıklı kocaman bir tabak salata hazırlıyorum. Haftada iki gün ise öğle öğününde tahıllı veya baklagil ilave ettiğim bir salata veya fesleğen ve domates soslu bir tabak makarna yiyorum. Mantar, tavuk ve hindi gibi beyaz etleri daha sık tüketiyorum. Beslenmemde ara sıra da olsa yağsız kırmızı ete de yer veriyorum. Hazırlaması kolay olduğu için haftada iki gün soframda ızgara somon balığı oluyor. Akşam yemeğinde haşlanmış sebzelerle yoğurdu da tercih ediyorum. Pazar sabahları mükemmel bir kahvaltı yaptığımı söyleyebilirim; yumurta ve zeytin ile 1 tatlı kaşığı bal ve tereyağ sürdüğüm tam buğday ekmeğimden asla ödün vermiyorum. Gün içinde özellikle öğleden sonra enerjimin azalmaması ve kan şekerimin düşmesi için çantamda ise daima 2-3 kayısı ve birkaç ceviz mutlaka oluyor. Masamdan su şişemi hiç eksik etmiyorum.”

    subat-2012-gorus-resim-3Beslenme ve Diyet Uzmanı
    CANAN AKSOY

    “Diyetisyen olmak ne yazık ki fazla kilolara bağışıklık kazanmanızı sağlamıyor. İnsanoğlu doğası gereği hayatının bazı dönemlerinde –özellikle gebelik, hormonal değişimler, yaşın ilerlemesi ya da daha yaygın olarak tatil ve hastalık sonrası – istenmeyen kilo artışı ile karşı karşıya kalabiliyor. Her insanda olduğu gibi ben de kilo artışları yaşadım, halen yaşıyorum, gelecekte de yaşayabileceğimi biliyorum. Kimi yoğun dönemlerde bir gün içinde 15-20 hasta ile görüşme yaparken bırakın ara öğünleri, ana öğünleri bile kaçırıp, akşamları normalin üstünde atıştırmalar yapabiliyorum. Elbette tüm yaşıtlarımda olduğu gibi vücudum, artık 20’li yaşlarda olmadığımı hatırlatıyor. Tatillerde ben de ölçüyü kaçırabiliyor, kilo alabiliyorum. Bu durumda kendi yaşantıma döndüğümde sürdürdüğüm beslenme düzenini biraz azaltıp, aktivitemi biraz artırıyorum.
    Ben de diyetisyene gittim
    30’lu yaşlarımın başında yaşadığım bir hormonal problemin sonrasında kilo aldığımda güvendiğim bir diyetisyen arkadaşımdan yardım istedim çünkü bir başkası tarafından denetlenmek insanın motivasyonunu artırıyor. Bunun dışında da kısa dönemli kilo alışlarda beslenmemde yaptığım lükslerden vazgeçiyorum. Örneğin ikindi öğününde arada bir yediğim çikolatanın yerini kuru meyveyle değiştiriyorum ya da akşam yemeğinden sonra zevkle yediğim meyve porsiyonlarını biraz küçültüyorum. Bunun yanı sıra egzersiz miktarımı biraz artırıyorum. Yaşlanmanın getirdiği kiloya karşıysa öncelikle iyi bir kilo takibi ve buna uyumlanacak yeni bir beslenme düzeni benimsemek gerekiyor.” Devamı diğer sayfada



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz