Doğum yaklaşırken anne adaylarının en merak ettiği konular arasında doğum çantası da yer alır. Peki, doğum çantasında neler olmalı? Doğum çantası nasıl hazırlanır? Doğum çantası ne zaman hazırlanmalı, listede neler yer almalı? Bu soruların yanıtlarını Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Pınar Kadiroğulları‘ndan aldık. Dr. Kadiroğulları, özellikle erken doğum ihtimaline karşı, doğum çantası ve doğum çantası hazırlama sürecinin daha erken ve tam olması gerektiğine vurgu yapıyor. Kadiroğulları’nın önerileri doğrultusunda doğum çantası hazırlığında dikkat edilmesi gerekenleri sizler için derledik.
Hamileliğin en güzel anlarından biri olan doğum çantası hazırlamak; oldukça eğlenceli ve anneleri rahatlatan, mutlu hissettiren bir olaydır. Anne ve bebeğin ilk ihtiyaçları için hazırlanan bu çanta, tüm detaylarıyla düşünülmeli ve özenle seçilmelidir. 9 ay boyunca uykusuzluk, yorgunluk ve ağrılarla baş eden anneler doğum çantası hazırlama konusunda oldukça heyecanlı ve istekli olacaklardır. Doğum çantası hazırlamaya başlamadan önce anne adaylarının tüm ihtiyaçları belirlemesi ve zaman içine yayarak satın alması daha doğru olacaktır.
DOĞUM ÇANTASI LİSTESİ
Peki, doğum çantasında neler olmalı? Doğum çantası nasıl hazırlanır? Doğum çantasında olması gerekenler listesi şunlardır:
- 3 takım hastane çıkış kıyafeti (tulum, body, çorap, şapka, eldiven)
- 2 adet battaniye
- Şapka ve battaniye dahil eve gidiş giysisi,
- Özellikle yeni doğan için yapılmış bebek bezi
- Bebek mendilleri, Islak mendil ve ya pamuk
- Banyo havlusu
- Bebek losyonu ve pişik kremi
- Araba koltuğu çantada yer almalıdır
Doğum çantasında anne için alınacaklar listesi şunlardır:
- Emzirme için önden açılan üç gecelik
- Birkaç çift rahat iç çamaşırı
- Bir iki paket hijyenik kadın pedi
- Bir şal veya sabahlık
- Terlikler
- İki çift sıcak tutan çorap
- Göğüs pedleri
- Meme uçları için krem
- Emzirme sütyenleri (kapaklı ve önden açılan)
- Emzirme örtüsü
- Süt sağma pompası ve süt saklamak için poşetleri
- Telefon ve şarj cihazı
- Tuvalet ve kozmetik malzemeleri
- Dudak kremi
Bunların dışında; diş fırçası ve diş macunu, hastane çıkışı için rahat giysi, vücut losyonu veya masaj yağı, hastane dosyası/notları da çantada olmalıdır.
Çanta içerisinde yalnızca anne ve bebek eşyaları bulunmaz
Çanta içerisine anne ve bebek için yerleştirilecek eşyalar dışında, partner için de bazı şeyler alınmalıdır. Bunlar; yiyecek hafif bir şeyler, telefon ve şarj cihazı, yedek giysi, tuvalet malzemesi ve kozmetik ihtiyaçlar, kamera, fotoğraf makinesi ve şarj cihazı, kitap, dergi ve not defteri (bebek için anı defteri de olabilir).
DOĞUM ÇANTASI NE ZAMAN HAZIRLANIR?
Normal şartlarda doğumun 38 ve 40. haftalarda gerçekleşmesi beklenir. Ancak erken doğuma karşı doğum çantası hazırlama süreci daha öne çekilmelidir. Beklenmeyen bir zamanda gerçekleşecek olan doğum için çantanın hazırlanması 30 ve 32. haftalar civarında tavsiye edilir. Doğum günü yaklaştıkça anne adayları ağırlaşacak ve uyku problemleri yüzünden sürekli dinlenmek isteyeceklerdir. Dolayısıyla çanta hazırlamak zor gelebilir.
BEBEK KIYAFETLERİNİN ETİKETLERİNİ KESİN
Doğum çantasını önceden hazırlamak, doğum gününde yaşanacak olan stres ve endişeyi azaltacaktır. Anne ve bebek ihtiyaçları alındıkça yıkanmalı, ütülenmeli ve valize konulmalıdır. İhtiyaçlar çanta haline getirilmeden önce çantaya koyulacak olan tüm bebek kıyafetlerinin etiketi kesilmeli, yıkanmalı ve ütülenmelidir. Ayrıca; bebek kıyafetleri yüzde 100 pamuk içerikli olmalıdır, bebeği terletmeyecek ve sıkmayacak kıyafetler seçilmelidir, bez, ıslak mendil ve krem gibi ihtiyaçlar alınmalıdır.
Günümüzde bazı hastaneler bebek için ilk kıyafetleri temin ederken bazı hastaneler de bebek için çarşaf ve nevresim gibi ihtiyaçları isteyebilir. Hastanenizin imkanları hakkında bilgi sahibi olmanız uygun olacaktır.
YAZ VE KIŞ BEBEKLERİ İÇİN DOĞUM ÇANTASINDA NELER OLMALI?
Yaz bebekleri için doğum çantası genellikle; ince battaniyeler, kısa kollu takımlar içerebilir. Kış bebekleri için doğum çantası ise; uzun kollu bodyler, kalın ve örme battaniyeler içerecektir. Ancak her iki mevsimde de listeler aynı kıyafet sayısı ile hazırlanabilir. Hastane odasını süslemeyi düşünen anneler, süslerini de doğum çantasına koyabilir. Hastane odası süsleri ve misafirler için kolonya, çikolata ve ikramlıklar haftalar öncesinden hazırlanabilir.
BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
- Doğum çantası hazırlarken nelere dikkat etmelisiniz?
- Hamilelik hesaplama aracı
- Bebeğin burcunu hesaplama
- Burçlara göre bebek karakterleri
- Hamilelik haberleri
- HAMİLELİKTE MİDE YANMASI NEDEN OLUR? NASIL GEÇER?
- GEBELİK NASIL HESAPLANIR? KAÇ HAFTALIK HAMİLEYİM?
- HAMİLELİK BELİRTİLERİ İLE ADET AĞRISININ FARKI NEDİR?
- BEBEKTEN SONRA SEKS! NE ZAMAN, NASIL?
Merhaba Ben Hamileyim Kaç Haftalık 25 Haftalık
Ben Ayşegül Sen Kimisin
Sen mümkünse telefonu sadece aradıkları zaman aç
😀 hshahahaha bahattin yaaa