Ana Sayfa Yemek Eti çok lezzetli! İşte mezgit balığının faydaları ve besin değeri

Eti çok lezzetli! İşte mezgit balığının faydaları ve besin değeri

Karadeniz ve Marmara Denizi’nde çok yaygın olarak bulunan mezgite, diğer denizlerimizde
az rastlanıyor. Türkiye’de genellikle taze olarak tüketilen bu balık, Avrupa’da daha çok
konserve ve tuzlanmış olarak tercih ediliyor.

Tadı tavuk etine benzediği için tavuk balığı olarak da adlandırılan mezgit, ortalama 20-40 cm boyunda oluyor. Eti çok lezzetli olan bu dip balığı, sonbahara özgü olsa da yıl boyunca avlanabiliyor.

MEZGİT BALIĞININ FAYDALARI *

  • Hafıza kuvvetlendirir
  • Yorgunluğu giderir
  • Kalp hastalıkları karşı korur
  • Diyabete iyi gelir
  • Ospeoporoza karşı korur
  • Bağışıklık sistemini korur
  • Kemik sağlığına iyi gelir

Mezgit, içeriğindeki yoğun B Vitamini sayesinde hafızanın kuvvetlenmesine ve yorgunluğun giderilmesine yardımcı oluyor. Folik asitten zengin bu balık, vücudun homosistein seviyesini düşürerek kalp hastalıkları, diyabet ve osteoporoza karşı koruma sağlıyor. Ayrıca çinko içeriğiyle bağışıklık sistemine, kalsiyumla da kemik sağlığına yardımcı oluyor.

MEZGİT BALIĞININ BESİN TABLOSU VE KALORİSİ *

BALIK ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ? *

  • Taze balıkların gözleri parlak, dışa bombeli, dolgun ve şişkin olmalı.
  • Derisi gergin ve parlak görünmeli.
  • Eti sıkı ve esnek durmalı.
  • Solungaçları canlı kırmızı renkte olmalı.
  • Taze balık suya bırakıldığında dibe çökmeli.

HAMİLELİKTE HANGİ BALIKLAR YENMELİ?

*

BALIĞIN ÜSTÜNE LİMON SIKILIR MI? SIKILMAZ MI? *

Beynin gıdası olarak görülen balık yağı, sağlığımız için önemli bir besin takviyesi. Omega-3 olarak da bilinen besin kaynağı, balık yiyerek alındığı gibi kapsül şeklinde hazırlanan ilaçlardan ya da sıvı halde de tüketilebiliyor.

Balık yağının kalitesini, kurşun ve civa oranının sıfır oluşuna bağlayan Dr. Ali Fuat Aytekin, Antartika’da yaşayanların kalp krizi riskinin Avrupa’da yaşayanlara oranla çok düşük olduğuna dikkat çekiyor.

“Omega-3, hem kanı sulandırıyor hem de antikolajen gibi bir sürü özelliği var. Ancak halk arasında doğru bilinen bir yanlış var; balığın üstüne limon sıkılmaz! Çünkü limon, Omega-3 ile etkileşime girdiğinde onu bozarak, etkisini yitirmesine neden oluyor.”

BALIK ÇORBASI NASIL YAPILIR? *

Malzemeler (4 kişilik)

  • 400 gr balık filetosu
  • 20 gr tereyağı
  • 1 adet arpacık soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı kırmızı biber
  • 500 ml sıcak su
  • 1 adet kabak
  • 1 adet havuç
  • 100 ml çiğ krema
  • 50 gr ançuez krem
  • tuz, karabiber
  • limon suyu

Hazırlanışı

Arpacık soğanını küp şeklinde doğrayın. Sarımsakları temizleyip, kıyın. Havuç ve kabağı ince ince dilimleyin. Balık filetolarını küçük parçalar halinde kesin. Tereyağını tencerede eritip, arpacık soğanını, zar şeklinde doğranmış biberi ve ince kıyılmış sarımsakları kavurun. Sıcak suyu tencereye dökün, bir taşım kaynatıp, sebzelere (kabak, havuç) ekleyin. 4-5 dakika pişirdikten sonra sebzeleri kepçeyle tencereden alın. Çiğ krema ve ançuez kremini balık suyuna ilave ettikten sonra mikser yardımıyla köpürtün. Balık parçalarını çorbaya ilave edin ve hafif ateşte yaklaşık 10 dakika pişirin. Sebzeleri tekrar çorbaya kattıktan sonra tüm malzemeyi tuz, karabiber ve limon suyu ile tatlandırın. 10 dakika daha pişirip, sıcak servise sunun.

1 Porsiyon: 515 kalori, 40 gr yağ

Hazırlama süresi: 25 dakika

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here