Diğer
    Ana SayfaİlişkiEvliliğe giden yolda kafanız mı karışık? Ne istiyorsunuz?

    Evliliğe giden yolda kafanız mı karışık? Ne istiyorsunuz?

    -

    Bir karar arifesindesiniz, kafanız karışık ya da bunları düşünmek istemiyorsunuz. Öncelikle bütün klişelerden bir sıyrılalım. Biz, bir içimize bakalım, ne istiyoruz?

    Yazı: Irmak Yaşar

    Evlilik, hakkında en çok yazıp çizilen konulardan biri. Birkaç kere evlenirsin şıpsevdi olursun; hiç evlenmezsin evde kaldı derler; mutlu bir evliliğin olur “Aman onun evliliği de yalan” derler. Bu sansasyonel konu üzerinde konuşmak bir o kadar da eğlencelidir. Kendi aramızda, etrafımızdaki insanların evliliğini konuşuruz, tabii ünlülerinkini de! Herkesin evlilikle ilgili bir düşüncesi vardır ve bunu sonuna kadar savunur. Şükür ki son dönemde evlilik, eskiye nazaran bir nebze daha insanların kendi iradelerine bırakılan bir konu olarak ele alınmaya başlandı. Aynı beden algısı gibi onun da kendine has olduğuna dair söylemler ortaya çıkıyor. Özellikle genç kadınların toplum baskısına maruz kalmamaları için adımlar atılıyor. Bunlar henüz küçük adımlar olsa da zamanla çok daha etkili olacağını umut ediyoruz. Evliliğin bir zorunluluk olmadığı, samimi bir şekilde insanın önce kendini sorgulayarak alması gereken bir karar olduğu gerçeğini buraya koyuyoruz. Ve bu konu hakkındaki sorularımızı yanıtlayan iki uzmanımızla sizi baş başa bırakıyoruz.

    evliliğe giden yolda

    DEĞERLER SİSTEMİ

    Uzman Psikolog Ramazan Şimşek, bir kişiyi tanımanın en güvenli yolunun “değerler sistemi”ni bilmekten geçtiğini belirtiyor.

    - Advertisement -

    NEDEN EVLENMEK İSTERİZ?

    “Aşık oldum, çok seviyorum, çocuk istiyorum” gibi sözlerle evlenme nedenimizi açıklamaya çalışsak da bu isteğin altında çok değişkenli bir denklem yatıyor. Hormonlar, toplum, hukuk, din, psikoloji hatta ekonomik yapılar bile evlilik isteğini oluşturmak için organize olmuş durumda. Sadece istemekle kalmıyoruz, bu istek doğal olarak oluşuyor da diyebiliriz. Hücre, hayatta kalmak ve üremek için hormonlarla bu isteği oluştururken; toplum kültürün, din inancının devamı için bu isteği yüceltiyor ve hukukla düzenleyerek üremeyi evlilikle koruma altına alıyor. Ekonomik yapılar bile yeni iş gücü için evlenmeyi teşvik ediyor. Toplumda yetişkin statüsü kazanmak, bazen sınıf atlamak için evlenmek istiyoruz. Hayatta kalmak, hayata anlam katmak, psikolojik olarak kendimizi güvende hissetmek, güvenli bağlar kurmak ve neslimizi devam ettirmek için de evlenmek istiyoruz.

    Evlenmeden önce hem kendimizde hem de sevgilimizde nelerden emin olmalıyız?

    “Güven, saygı, sevgi ve arzu” emin olmamız gereken konuların başında gelmeli. Güvensizlik, saygı ihlalleri, sevgi ve arzuda şüphe varsa ilişkinin yapısı tehlikeye giriyor. Sonraki aşama ise tanımak. Bir kişiyi tanımanın en kısa ve güvenli adımlarından birisi de “değerler sistemi”ni bilmekten geçiyor. İnsanın sahip olduğu ahlaki değerler, davranışlarını belirleyen en önemli unsurların başında geliyor. Eğer değerleriniz birbirine uyuyorsa büyük bir avantaja sahipsiniz. Eskilerin tabiriyle “ele karışınca” ve çocuk büyütürken bunun ne demek olduğunu canlı canlı yaşarsınız.

    EVLİLİKTE AİLELERİN ROLÜ NE KADAR ÖNEMLİ?

    ülkemizde geleneksel evliliklerde aile mutlak etkileyici hatta karar vericidir. Evlenmeye de boşanmaya da aileler karar verebiliyor. Her ne kadar geleneksel evliliklerdeki kadar olmasa da modern evliliklerde de ailelerin hatırı sayılır etkisi devam ediyor. Ailenin maddi ve siyasi gücü, evlenen kişinin tek çocuk olması, yaşının görece küçük olması da aile etkisini arttırabiliyor.

    İLİŞKİDE İKİ TARAF DA EVLİLİĞİ EŞİT DERECEDE İSTEMELİ Mİ?

    Evliliğin birçok sorumluluğu ve farklı süreçleri var. Karı-kocalık dönemi, çocukların olması, çocukların büyüyüp evden gitmesi, emeklilik ve yaşlılık dönemleriyle uzun bir süreç olması bakımından iki tarafın da tam kararlı ve istekli olması önemli.

    ÇOCUK SAHİBİ OLMAYI İSTEMEK, EVLENMEK İÇİN YETERLİ SEBEP Mİ?

    İnsanlar bunu yeterli bir sebep gibi görebilir ama kesinlikle sağlıklı bir sebep değil. Önemli olan çocuk sahibi olmak mı; yoksa çocuğun güvenli, huzurlu, mutlu ve sağlıklı bir ortamda olması, dünyaya gelmesi mi? Çocuk istemek, sağlıklı ilişkiler için bir sebeptir ama evlenmek için değil.

    Evlilik için doğru bir zaman var mı? İlişkide “Tamam, artık evlenelim” denebilecek nokta neresi?

    Önceki sorularda bahsettiğimiz sağlıklı şartların yerine gelmiş olduğunu varsayarsak; güven, saygı, sevgi, arzu ve asgari düzeyde tanıma gerçekleştiyse evlenmenin zamanı gelmiştir. Bu aşamadan sonra geçen vakit ilişkiyi yıpratabiliyor.

    İki taraftan biri evliliğe karşı çekimserse ya da zaman istiyorsa ne yapmak gerekir?

    Çekimserlik ve zaman isteme nedenlerinin mutlaka konuşulması gerekiyor. Makul ve sizin için kabul edilebilir bir zaman isteme gerekçesi varsa beklenmesi sağlıklı olabilir ama makul bir gerekçesi yoksa, bir kaçış ya da oyalama anlamına da gelebilir.

    GERÇEKTEN İSTİYOR MUSUNUZ?

    Evlenmek için birçok nedenimiz olabilir. İstanbul Rumeli üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden Klinik Psikolog Dr. Gülin Güneri; hayatı sevdiğimiz insanla paylaşmak, aile kurmak, çocuk sahibi olmak, düzenli cinsel hayat yaşamak için evlenmek isteyebileceğimizi söylüyor: “Çoğunlukla kadınlar için geçerli olan başka bir neden ise maddi gereksinimlerinin karşılanması olabiliyor. Ayrıca toplum normlarına uymak için de evlenmek isteyebiliriz. İnsanların belli bir yaşa geldiği zaman evlenmesi gerektiği düşünüldüğü için de evlenmek arzusu duyulabiliyor. Kişi, ‘üniversiteyi bitirdim, bir iş bulup evlenmeliyim’ ya da ‘Askerliğimi yaptım artık evlenmeliyim’ düşüncesiyle de evlenebiliyor. Son olarak, endişe ve korkularımıza yenik düşmek de bir neden olabilir. ‘Yalnız kalacağım’ ya da ‘Daha iyisini bulamayacağım’ korkusuyla da evlenmeye karar verilebiliyor.”

    BUNLARDAN EMİN OLALIM!

    • Birbirimizi gerçekten sevdiğimizden,
    • Birbirimize tam anlamıyla güvendiğimizden,
    • Tek eşli bir ilişkiye hazır olduğumuzdan,
    • Aynı değer yargılarına sahip olduğumuzdan,
    • Aynı olmasa da yakın dünya görüşlerine sahip olduğumuzdan,
    • Kadın ve erkek rolleri konusunda hemfikir olduğumuzdan,
    • Kültürel farklılıklarımız varsa bunun farkında olduğumuzdan ve farklılıklarımıza saygı duyduğumuzdan,
    • Fikir ayrılıklarını saygılı ve şiddetsiz iletişim kullanarak çözdüğümüzden,
    • Para harcama ve biriktirme konusunda hemfikir olduğumuzdan emin olmalıyız.

    YETERLİ BİR SEBEP DEĞİL!

    Çocuk sahibi olmayı istemek, evlenmek için yeterli bir sebep değil. Çünkü çocuk sahibi olmayı istemekle, çocuklu bir yaşama sahip olmak arasında oldukça önemli bir fark var. Çocuk yetiştirmek zaman zaman zorlu bir süreç olduğundan, eşlerin çocuk sahibi olmadan önce sevgi ve saygıya dayalı, huzurlu ve mutlu bir ilişkiye sahip olması önem taşıyor. Böylece; çocuk sahibi olduklarında karşılaşacakları zorluklarla baş ederken, beraber ve takım ruhu ile krizleri sağlıklı olarak yönetebiliyorlar.

    SAĞLIKLI BİR EVLİLİK İÇİN YANIT VERİN!

    • Evleneceğim kişiyi seviyor muyum?
    • Evleneceğim kişiye saygı duyuyor muyum?
    • Evleneceğim kişiye güveniyor muyum?
    • Evleneceğim kişi ile vakit geçirmekten hoşlanıyor muyum?
    • Evleneceğim kişi ile aynı değer yargılarına sahip miyim?
    • Evleneceğim kişi ile aynı dünya görüşüne sahip miyim?
    • Evleneceğim kişi ile ortak zevklerimiz var mı?
    • Evleneceğim kişi, evlilikteki kadın ve erkek rolleri konusunda benimle aynı görüşe sahip mi?
    • Evleneceğim kişi benim gibi çocuk sahibi olmak istiyor mu? Ya da evleneceğim kişi çocuk sahibi olmama konusunda benimle aynı fikirde mi?
    • Evleneceğim kişi ile aile ilişkileri ve ziyaretleri konusunda ortak bir fikre sahip miyim?
    • Evleneceğim kişi ile para harcama ve biriktirme konusunda hemfikir miyim?
    • Evleneceğim kişi ile cinsel ihtiyaçlarım ve tercihlerim konusunda açıkça konuşabiliyor muyum?
    • Evleneceğim kişi ile fikir ayrılığına vardığım zaman şiddetsiz iletişim kullanarak sorunu çözebiliyor muyum?

    İLGİLİ İÇERİKLER

     



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz


    Tam bir sebze canavarıyım

    ‘Binbir Gece’ dizisindeki rolüyle her hafta evlerimize konuk olan, sevilen oyuncu Ceyda Düvenci “bakımlı, kendini her haliyle seven ve güvenen, sağlığına dikkat eden kadınlar...

    Diyette başarısızlık yoktur, vazgeçmek vardır

    Yeni kitabı ‘Afiyetle Diyet’’in raflardaki yerini aldığı bugünlerde Uzman Diyetisyen Dilara Koçak ile bir söyleşi yaptık ve ondan stil sırlarını öğrendik...Yeni kitabınızdan biraz bahseder...

    Tek yaptığım spor oğlumla yürümek

    G.O.R.A'nın çekimleri için ne diyeceksiniz?Çekileli uzun zaman oldu! İnsan bir şey çektiği zaman hemen seyretmek istiyor ama bu filmin başına hakikaten gelmedik şey kalmadı....