Anne sütü, faydaları yıllar süren, bebeklerin optimal büyüme ve gelişimleri için gerekli olan tüm sıvı, enerji ve besin öğelerini içeren, sindirimi kolay mucizevi bir besin. Bazı anneler, özellikle de ilk kez doğum yapanlar bebeğinin yeterince beslenip beslenmediği hususunda endişelenebilir. Peki Gece emzirmesinin faydaları neler? Bebekleri gece uyandırıp emzirmek gerekir mi? Gece emzirmesi bebekte reflüye sebep olur mu? Memorial Antalya Hastanesi Çocuk ve Yenidoğan Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Aşkın Güra Bayık gece emzirmesine dair merak edilenleri anlattı.
Gece emzirmesinin faydaları neler?
Gece emzirmesinin faydalarını anlatırken öncelikle gece vakitlerinin anneye ve anne sütüne olan öneminden söz edilmelidir. Tüm gün yorulan annelerimizin gece saatlerinde istirahat etmesi, süt üretiminde önemli rolü olan prolaktinin gece daha hızlı çalışmasını ve böylelikle anne sütünün artmasını sağlar. Bu nedenle annenin uykusu son derece kıymetlidir.
Ancak memeye ne kadar uyarı verilirse (önceliğimiz her zaman emzirmek, bazı durumlarda sağılabilir) o kadar süt üretimi artar. Gece saatleri günün diğer yarısını da kapsadığı için gece süresinde memeler tembelleştirmemeli, gerektiğinde uyaran verip (emzirip veya sağıp) süt üretimini artırılmalıdır. Süt üretiminin annenin istirahati ile de orantılı artacağı bu dönemde unutulmaması gerektiği için, anneler kendilerini dinlendirmeli ve uykularını alabilmelidir. Ayrıca emzirirken annelerin oksitosin ve prolaktin hormonlarının yükselmesi, vücudun serotonin salgılaması annenin psikolojisini destekler böylelikle daha mutlu ve rahat uyumalarını da sağlar.
Peki bu gece sütlerinin bebeğe etkileri nelerdir?
Doğum sonrası dönemde de, özellikle ilk 3 ayda yeni doğan bebekte melatonin seviyesi çok yetersizdir ve bu dönemde melatonin ihtiyacı anne sütü ile karşılanmaktadır. Geceleri anne sütünde triptofan adlı, uyku düzenleyici hormonları devreye sokan bir amino asit ile melatonin yani uyku hormonu üretimi artar. Böylece annenin biyolojik saati sütünün yoluyla bebeğe geceyi gündüzü ayırt ettirir. Yani anne sütündeki melatonin vücut saatinin ayarlanmasını sağlar, uykuyu kolaylaştırır ve bağışıklığını arttırır. Triptofan; beyin fonksiyonlarının gelişmesine sebep olur. Gece emzirmelerinde artan hormonlar ile salgılanan süt daha yağlı ve besleyicidir.
Gece salgılanan süt ile gündüz salgılanan süt arasında ki fark neler?
Anne sütünün içeriği gün boyunca değişiklik gösterir. Sabah bebeğe enerji verirken akşam saatlerinde biraz daha rahatlatıcı ve uykuya teşvik edici bir içeriğe dönüşür.
Gece sağılan süt gündüz içirilse daha mı faydalı olur?
Hayır, her zaman diliminde salgılanan süt o zamana özgüdür. Mümkün olduğunca gece sütü gece, gündüz sütü gündüz verilmelidir. Özellikle dondurulmuş sütler kullanılıyorsa önce eski tarihlilerden başlanmalı ve hangi saat diliminde sağılmışsa o saat diliminde bebeğe verilmelidir.
Bebekleri gece uyandırıp emzirmek gerekir mi?
Yeni doğan bebeklerin ilk bir haftasında ödem kaybettiği baza alınırsa fazla kilo kaybının yaşanmaması, sarılık/hipoglisemi gibi sorunlarla karşılaşılmaması için etkin emzirme gözlemlenerek, 3 saatten daha uzun süre emzirmenin unutulmaması, annelerin bebeklerini gece uyandırıp emzirmesi önerilir. Ancak ilk 1 haftadan sonra kilo, sarılık gibi sorunları yoksa bebek kendisi emerek doyabiliyordur. Dolayısıyla doymayı öğrenen bebeğin acıktığı da anlaşılabilir ve gece kendisi acıktığı zaman uyanabilir.
Lütfen hekim kontrollerini ihmal etmeyiniz ve hekiminiz ile gece rutinlerini paylaşınız.
Gece emzirmesi bebekte reflüye sebep olur mu?
Reflüye sebep olan durumlar farklıdır. Beslenme sonrası alt değiştirmek, bebeğin tokken üzerini değiştirip bebeği fazla hareket ettirerek giydirmek, eğimli yatakta yatırmamak gibi durumlar reflüye yol açar. Gece beslenmesi reflüye sebep olmaz.
Anne sütü kalitesi nasıl artar ve zenginleştirilir?
Anne sütü başlı başına bebek için en kalitesi besindir ve kalitesi tartışılamaz. Ancak anne sütünün içeriğini, annenin motivasyonu ve içinde bulunduğu ruhsal durumu bile etkilemektedir. Anneler kendine zaman ayırmalı ve dinlenmelidir. Buna ek olarak annelerin beslenmesi ve sıvı alımı da çok kıymetlidir. Anneler 3 ana 3 ara öğün şeklinde proteinden zengin gıdalar ile beslenmeli ve yeterli sıvı alımına dikkat etmelidir.
Anneler ağır spor yapıyor veya gün içerisinde çok efor sarf edilen bir işte çalışıyorsa mutlaka diyetisyen kontrolünde beslenmelidir. Süt yapsın ve daha çok besleyici olsun diye tadını sevmediği yiyecekleri yemek zorunda değildir. İğrenerek yenilen hiçbir besinin süte faydası olmayacaktır. Aynı zamanda çok şekerli gıdalar, şerbetler vb tüketmesinin bir yararı yoktur.
Anne sütünü besleyiciliği ön süt ve son süt ile de ilgilidir. Bebek bir memeyi bitirmeli (ortalama 20dk), hala emmek istiyorsa diğer memeye geçilmelidir. Bir memeden 5 dk, diğer memeden 5 dk gibi ön sütten zengin beslenen bebeğin karnı doyar fakat kilo alımı yeterli olmaz. Aslında yeterli beslendiği düşünülen bebeğin kilo almadığını fark edilir ve anne sütünün yeterli gelmediğini düşünür ve motivasyonunu kaybeder. Bu yüzden bebek beslenmesini ve anne sütünü bir bütün olarak her açıdan değerlendirilmesini önermekteyiz.
İLGİLİ İÇERİKLER
- Emziren annelere ve bebeğe sayısız fayda sağlayan 10 özel besin
- Anne sütü hakkında bildikleriniz doğru mu?
- Anne sütü arttırmanın yolları! Anne sütünün avantajları ve faydaları