Ülkemizde mesane ve büyük tuvaletini kontrol edemeyen hastalara devlet tarafından yapılan hasta bezi yardımı sayesinde vatandaşlar; hasta bezi raporu çıkardıktan sonra bezlerini SGK anlaşmalı eczanelerden birine giderek alabiliyorlar. Eskiden para yardımı yani nakdi yardım olarak yapılan hasta bezi yardımı, günümüzde bez yardımı şeklinde yapılıyor. Yani vatandaşlar, hasta bezi raporları sayesinde eczanelerden 2 aylık bezlerini alabiliyorlar. Peki, hasta bezi başvurusu nasıl yapılır? Detaylarına birlikte bakalım…
HASTA BEZİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Hasta bezi yardımı almak için başvuruda bulunmak isteyen kişiler yakın il veya ilçe sağlık müdürlüğüne yada 170 arayarak bilgi alabilirler. Hasta bezi yardımı için başvurular SGK ile yapılacaktır.
E-Devlet HASTA BEZİ YARDIMI BAŞVURUSU
Hasta bezi yardımı e-devlet başvurusu yoktur. E-Devlet üzerinden sadece ödeme almak için IBAN bilgileri tanımlayabilirsiniz. Hasta bezi yardımı SGK üzerinden yapılmakladır.
2023 HASTA BEZİ DEVLET ÖDEMESİ
- 1 Aylık Hasta bezi için 120 Adet (aylık bez adedi) x 1,88 = 266,2 TL Sgk ödeme yapacak.
- 2 Aylık hasta bezi için 240 Adet ( 2 aylık bez adedi) x 1,88 = 532,4 TL Sgk ödeme yapacak.
Hasta bezi fiyatları şimdilik SGK 2 aylık raporlarda bezin adet fiyatını 1,88 TL’sini karşılıyor. Fiyat değişikliği durumunda SGK tekrar fiyat güncellemesi yapacaktır.
SGK HASTA ALT BEZİ ŞAHIS ÖDEMESİ ONLINE BAŞVURUSU
Sosyal Güvenlik Kurumu 27/06/2022 tarihli duyurusu ile A10118 SUT kodlu “Çocuk Hasta Alt Bezi/ Çocuk Külotlu Hasta Alt Bezi” ve A10049 SUT kodlu “Hasta Alt Bezi/ Külotlu Hasta Alt Bezi” tıbbi malzeme bedellerinin, günde 4 (dört) adedi geçmemek üzere sağlık raporunda öngörülen günlük kullanım adeti doğrultusunda aylık olarak nakdi ödeme şeklinde doğrudan hak sahiplerine yapılacağı ve başvuruların 01.07.2022 tarihi itibariyle alınacağı, bu kapsamda da hak sahiplerinin ikamet ettikleri ilde bulunan SGK İl Müdürlüklerine dilekçe ile başvuru yapmaları gerektiği, başvuru işlemlerinin SGK İl Müdürlüklerine dilekçe ile ya da 01.07.2022 tarihi itibariyle internet üzerinden https://gss.sgk.gov.tr/SahisOdemeOnlineBasvuru/ adresinden online olarak yapılabileceğini bildirmişti.
Bugün itibariyle kullanıma açılan Şahıs Ödeme Online Başvuru Formu ekranından hak sahipleri veya yakınları tarafından yapılacak şahıs ödeme başvurusu adımaları aşağıda sıralanmıştır: https://gss.sgk.gov.tr/SahisOdemeOnlineBasvuru/ adresine girilir.
- “Onay kodu doğrulandı” mesajı ile kayıt işlemi tamamlanır.
- Medula’da hali hazırda kayıtlı olan sağlık raporları süreleri bitimine kadar geçerli olacaktır.
- Başvurular 01/07/2022 tarihi itibariyle alınacak olup, ödeme başlangıç tarihi hak sahibinin başvuru tarihi olarak esas alınacaktır.
- Başvuruları uygun bulunan hak sahiplerinin banka hesap numaralarına her ayın 1’inde hak ettikleri tutarlar rapor süresince otomatik olarak aktarılacaktır.
HASTA BEZİ YARDIMI BAŞVURU ŞARTLARI
Hasta bezi yardımı almak isteyen kişilerin bazı başvuru şartlarını karşılıyor olmaları gerekiyor.
- Hasta bezi raporunun devlet hastanesinden ve alanında uzman bir doktordan alınması
- Çocuklar için alınacak olan hasta bezi söz konusu olduğunda çocukların en az 2 yaşında olması
- Kişinin hasta bezi ihtiyacı olduğunu gösteren reçeteye sahip olması
-Hastalar, hasta bezi ihtiyaçları için kendi doktorlarına reçete yazdırabilecekleri gibi sağlık ocağına giderek, aile hekimlerine de reçete yazdırabiliyorlar.
-Hastalar, hasta bezlerini sadece SGK anlaşmalı eczanelerden birine giderek temin edebiliyorlar.
-Kolostomoli hastalığı mevcut olan hastaların hasta bezi ihtiyaçları SGK tarafından karşılanıyor. İdrar ya da gata inkontinansı olan hastaların bez ihtiyaçları ise ne yazık ki SGK tarafından karşılanmıyor.
-Mesane ya da rektum kontrolleri doktor tarafından yapılmamış yetişkinler ya da çocuklar, günlük en fazla 4 adet hasta bezi alabiliyorlar.
-Şayet hasta bezi ihtiyacı olan çocuğun bel çevresi, kilo ya da boy ölçüleri yoksa bu durumda çocuk hastalar için A10049 SUT kodlu hasta alt bezi alınabiliyor.
HASTA BEZİ YARDIMI İÇİN GEREKLİ BELGELER
Hasta bezi yardımı almak isteyen hastalardan SGK tarafından talep edilen belgeleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- Devlet hastanesindeki ya da sağlık ocağındaki uzman tarafından yazılan ve uzman hekimin isminin, kaşesinin ve imzasının bulunduğu hasta bezi raporu
- Hasta bezi sayısının açıkça belirtildiği reçete
- TC kimlik kartının arka ve ön yüz fotokopisi
- TC kimlik kartı aslı
- Başvuru sahibine ait olan, son 6 ay içerisinde çekilmiş, 4 adet vesikalık fotoğraf
- Hasta bezi başvuru formu
- Engelli hastalar için 2023 engelli raporu
Yukarıdaki belgeleri il ya da ilçe sağlık müdürlüğüne teslim ederek, başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
SGK’NIN KARŞILADIĞI HASTA BEZİ TÜRLERİ
SGK, her bez için hasta vatandaşlara ödeme yapmıyor. Yani tüm bez ihtiyaçlarını karşılamıyor. SGK tarafından karşılanan hasta bezi çeşitlerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- Hasta alt bezleri
- Külotlu hasta alt bezleri
- Çocuk hasta alt bezleri
- Çocuk külotlu hasta alt bezleri
Çocuk bezleri, normal şartlar altında SGK tarafından karşılanmasa da söz konusu çocuk hasta alt bezleri olduğunda anne ve babalar, çocukları için rapor yazdırabiliyorlar.