Sağlıklı bir diyetin vazgeçilmezi nedir? Karbonhidrat mı, protein mi? Bu sorunun cevabını arayanların sayısı her geçen gün artıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Banu Kazanç, bu soruyu, tüm yönleri ile değerlendirerek cevapladı.
Karbonhidrat mı?
Karbonhidratları kısıtlayarak diyet yapmak, kilo vermek isteyenlerin öncelikli tercihi oluyor; çünkü rafine edilmiş karbonhidratlar, yani işlenmiş tahıllar ile şekerin tüketimi düşürüldüğünde kalori alımı da kendiliğinden azalıyor. Kalorinin azaltılması kilo kaybetmekte önemli olsa da öncelikle kalorinin vücudumuzun yakıtı olduğunu unutmamak gerekiyor. Karbonhidratların vücudumuzda pek çok görevi bulunuyor. Bunlardan en önemlisi ise kan şekerini ayarlaması ve beynin glikoz ihtiyacını karşılaması… Karbonhidratlar yetersiz düzeyde alınırsa yeterince glikoz bulamayan beyin otomatik olarak kas dokusundan glikoz kullanmaya başlıyor. Ayrıca kepeği ayrılmadan hazırlanan tahıl ürünleri, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve diyabet gibi kronik hastalık risklerinin azaltılmasında etkili oluyor.
Karbonhidratları ne kadar tüketmeli?
Sağlıklı bir beslenme düzeninde besinlerin yüzde 45- 55’ini karbonhidrattan sağlamak, kilo başına 2-2,5 gram kompleks karbonhidrat tüketmek gerekiyor. Ancak beyaz ekmek ve şekerli gıdalar gibi hızla kana karışan basit karbonhidratlar kısa süreli tokluk veriyor. Tam tahıl ekmeği, çavdar, yulaf, kepekli pirinç, kepekli bulgur gibi kompleks karbonhidratlar ise kana daha yavaş karışarak daha uzun süre tok tutuyor. Buğdayın içeriğindeki bazı vitamin ve mineraller de bu gıdaların besleyiciliğini artırıyor. Karbonhidratların sadece ekmekte değil; süt, yoğurt, sebze, meyve, makarna, bulgur ve pirinçte de bulunduğunu unutmayın. Devamı diğer sayfada