Anayurdu Orta Asya, İran ve Anadolu olan kavunun Türkiye’de yetişen başlıca türleri topatan, Van ve Manisa-Kırkağaç. Yaz aylarının en sevilen meyvelerinden kavun, A, C vitamini, folik asit, potasyum, bakır açısından zengin. Peki, kavun faydaları neler? Hangi hastalıklara iyi gelir? Kavunun besin değeri ve kalorisi ne kadardır?
KAVUN FAYDALARI NELERDİR? NELERE İYİ GELİR?
Bol miktarda A ve C Vitamini içeren kavun; sinir sistemini rahatlatıyor, uyku düzenini sağlıyor. Böbreklerdeki kanı temizleyen ve taş düşürmeye yardımcı olan bu meyve ayrıca damar tıkanıklığı ile kansızlıktan şikayetçi olanlara da öneriliyor.
Kabızlığı gidermeye yardımcı olmasının yanı sıra idrar söktürücü özelliği de bulunuyor. Kalorisinin büyük bir kısmı karbonhidrattan geliyor ve lif oranı düşük. Bu sayede kan şekerini hızlı yükseltiyor.
KİMLER KAVUN YEMEMELİ?
Fakat bağırsaklarında ülser ya da iltihap olanlar ile diyabet ve hipertansiyon hastalarının yüksek potasyum içeriği nedeniyle kavundan uzak durması gerekiyor.
KAVUNU NASIL SAKLAMAK GEREKİYOR?
Kesilmemiş kavunu buzdolabının meyve-sebze bölümünde üç gün bekletebilirsiniz. Kesilmiş kavunu ise hava geçirmez bir kapta beş gün saklayabilirsiniz.
KAVUNUN KALORİSİ VE BESİN DEĞERİ
Kavunun 100 gramı 34 kalori içerir. İnce dilim bir kavun ortalama olarak 180 gram olarak bilinir. Bu dilim kavunun ortalama kalori miktarı 46‘dır.