Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetKeten tohumu nasıl kullanılmalı? Faydaları nelerdir? Zayıflatır mı?

    Keten tohumu nasıl kullanılmalı? Faydaları nelerdir? Zayıflatır mı?

    -

    Keten tohumu son yıllarda diyet listelerindeki en popüler besinlerden biri. Ayrıca yüzde 55 oranındaki Omega 3 içeriği sayesinde balıkla yarışıyor. Peki, keten tohumu zayıflatır mı, diyetteki yeri nedir? Faydaları nelerdir? Nasıl kullanırsak olumlu etkilerinden maksimum düzeyde faydalanabiliriz? Zararları nelerdir? Diyetisyen M. Büşra Aral Özyurt, keten tohumuyla ilgili merak edilenleri anlatıyor.

    KETEN TOHUMU ZAYIFLATIR MI?

    Keten tohumu diyet lifi ve bitkisel bazlı protein kaynağıdır. Küçük, kahverengi- altın renkli bu tohumlar vitamin ve mineral yönünden zengindir. Yüksek lif içerdiği için tokluk sağlamada büyük rol oynar. Diyetlerde tercih edilmesinin büyük sebebi çözünür ve çözünmez diyet lifini birlikte içerdiği için insülin seviyesini sabit tutar. Kan şekeri düşüklüğünün (hipoglisemi) önüne geçerek tatlı isteklerinin önlenmesini sağlar. Diyabetli hastalarda kan şekeri dalgalanmalarını azaltır. İnsülin direncini kırmadaki bu rolüyle bel çevresindeki yağların yakımında kullanılır. Metabolizmayı hızlandırmada diyetlerin yardımcısıdır. Hızlı metabolizma ile kilo vermek daha da kolaylaşacaktır.

    KETEN TOHUMUNUN FAYDALARI

    • Yüksek lif ile kabızlığı önler, kabızlık çekenleri rahatlatır.
    • Sindirimi hızlandırır.
    • Vücuttaki ödem problemlerini önlemek için kullanılmaktadır.
    • Sağlıklı yağlardan olup omega-3 içerir. Bu sayede vücuttaki HDL ve LDL kolesterol seviyeleri kontrol altına alınabilmektedir. Kalbi korumamıza yardımcıdır. Ayrıca omega-3 içermesiyle unutkanlığın tedavisinde de kullanılmaktadır.
    • İçerdiği ‘lignan’ maddesiyle meme, prostat ve kolon kanserlerini önlemektedir.
    • Saç bakımı için de keten tohumunun yağı kullanılabilir. Bu sayede saçlara canlılık ve parlaklık kazanılmasına, saç derisinin yenilenmesine yardımcıdır.

    ZAYIFLAMAK İÇİN NASIL TÜKETİLMELİ?

    Keten tohumunun da yağ içerdiğini ve diyetlerin kalorisini ve yağ yüzdelerini hesaplarken bunu da göz önünde bulundurulması gerektiğinin altını çizmeliyiz. Çoğu hastada – danışanda sağlıklı diyerek porsiyon kontrolünün yapılmadığını; aslında bu ekstra yiyeceklerdeki kalorilerin göz ardı edilmemesi gerektiğini hatırlatmak isteriz. Keten tohumunun 1 tatlı kaşığı 1 değişim yağa denk gelmektedir ve 45 kkaldir. Yani keten tohumu tüketiyorsanız o gün alacağınız fazla yağ tüketimlerinin önüne geçmelisiniz. Fazla yağ tüketiminin vücutta depolandığının unutulmaması gerekir!

    Kullanımına gelecek olursak; her gün sabah ve akşam olmak üzere aç karnına birer tatlı kaşığı öğütülmüş keten tohumu ağızda çiğnenerek tüketilmeli sonrasında 1 bardak suyla mideye hızlı bir şekilde ulaşması sağlanmalıdır.

    - Advertisement -

    İsterseniz sabah ve akşamki keten tohumunu salatalarınıza veya yoğurdunuza ilave ederek de tüketebilirsiniz.

    Çocuk beslenmesinde de kullanmak isterseniz evde yaptığınız keklerinize, ekmeğinize, kurabiyelerinize ilave edebilirsiniz.

    Tüketirken bilinen markaları tercih etmek, renginin açık kahverengi olmasına dikkat etmek, günde beş çay kaşığını aşmamak gerekiyor.

    KETEN TOHUMU BESİN DEĞERİ

    keten tohumu besin tablosu

    KETEN TOHUMUNUN ZARARLARI

    • Sağlıklı da olsa her yiyeceğin fazlası zararlıdır.
    • Doğru kullanımda sorun olmayacağı gibi aşırı tüketiminde vücutta alerji yapmaya müsait bir gıdadır. Bu sebepten kullanımında hassas olunması gerekir.
    • Fazlası karında şişlik, bulantı, ishale sebep olabilir.
    • Keten tohumunun son kullanma tarihine dikkat edilmelidir.
    • Keten tohumu çabuk bozulabilecek besinler arasındadır.
    • Öğütüldükten sonra bekleyen tohumlar toksik etki göstermektedir.
    • Bozulmuş olan keten tohumları biraz kokmaktadır.
    • Serin ve karanlık yerde cam kapta saklanılması uygundur. En iyisi ise az miktarda alıp taze taze kullanmaktır.

    KİMLER KETEN TOHUMU KULLANMAMALI?

    Hamile kadınlar ile emziren annelere ise keten tohumunun tüketmesi önerilmiyor.

    KETEN TOHUMU NASIL ÖĞÜTÜLÜR?

    Keten tohumunun tane halinde alınarak evde öğütülüp, hemen tüketilmesi önerilir. Öğütüldükten sonra 24 saat içinde tüketilmeyen ve bekleyen keten tohumları toksik etki göstermektedir.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz