Diğer
    Ana SayfaGüzellikCilt BakımıKış bakımı için 5 uzmandan 25 öneri

    Kış bakımı için 5 uzmandan 25 öneri

    -

    Kış mevsimde soğuyan ve kuruyan hava şartları nedeniyle cildimiz nemini kaybediyor. Zorlu hava şartlarından cildimiz kadar saçlarımız, dudaklarımız yani bütün vücudumuz etkileniyor. Bu olumsuz etkilerden cildimizi uzak tutmanın birçok yolu var.

    Hazırlayan: Eda Şeftalicioğlu

    Soğuk, cildimizin düşmanlarından biri. Cildimiz soğuk, rüzgar, kar ve kış güneşinden önemli derecede hasar alabiliyor. Cildinizin hasar almasını istemiyorsanız, uzmanların baştan aşağı önerdiği bakım tavsiyelerine kulak verin. Formsanté okurlarına özel beş dermatoloji uzmanından tüm vücut için faydalı 25 bakımı öğrendik. Siz ve cildiniz kışı minimum hasar ile atlatın.

    VÜCUT KURULUĞU

    İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nden Dermatoloji Uzmanı Dr. Nazan Taşlıdere soğuk havalarda cilt sağlığını nasıl koruyacağımızı anlattı.

    Uzm. Dr. Nazan Taşlıdere
    1. Sıcak suyla duş almayın
      Soğuk havalarda sıcak suyla duş alınması cazip görünse de bu derideki kuruluğun artmasına neden oluyor. Duş sırasında sabun içermeyen, deriyi kurutmayan temizleyici ürünler tercih edilmeli ve süresi mümkün olduğunca 10 dakikayı geçmemeli. Ilık su ile duş alınmalı, yoğun kese, lif kullanılmamalı. Zannedildiği gibi dışarıdan suya maruz kalmak deriyi nemlendirmez. İçilen su doğrudan deriyi nemlendirmek için yeterli değildir ancak bir miktar katkısı olabilir. Diğer yandan su içmek diğer vücut organlarımız için olmazsa olmazdır. Her banyodan sonra deri hala hafif ıslakken mutlaka tüm vücut nemlendirilmeli. Eğer deriniz çok kuruysa nemlendirme işlemini her gün belki günde birkaç kez tekrar etmeniz gerekebilir. Nemlendirici seçerken deriyi besleyen ve derinin ihtiyacı olan maddeleri içeren bir krem tercih etmelisiniz. Cilt tipinize göre bir dermatolog tarafından önerilen kremleri kullanmanız nemlendiriciden daha fazla faydalanmanızı sağlar. Hyalüronik asit ve seramid içeren nemlendiriciler faydalı olur. Çok kuruyorsa ellerinizi her yıkamadan sonra nemlendirebilirsiniz.
    2. Ortamı nemlendirin
      İç mekanda kullanılan ısıtıcı ve klimalar da derimizi kurutuyor. Eğer dikkat edilmez ve gerekli bakım yapılmazsa deride hassasiyet, pullanma, kaşıntı, kızarıklık, çatlama, gerginlik hissi ve egzamaya neden olabiliyor ve hayat kalitesini ciddi anlamda düşürüyor. Oda içerisindeki kuru hava deride kuruluğa neden olabileceğinden buhar makineleri ile ortam nemli hale getirilebilir.
    3. Giysilerinizin kumaşını dikkatli seçin
      Giysilere dikkat edilmeli, yünlü ve sentetik kıyafetlerin deride tahrişe neden olabileceği akılda tutulmalıdır. Bu nedenle daha çok pamuklu ve ipek gibi yumuşak dokulu kıyafetler tercih etmek gerekiyor. Yünlü bir kıyafet giymek isterseniz içine pamuklu bir giysi giyerek doğrudan derinize teması engelleyebilirsiniz. Havayla en çok temas halinde olan yüz ve boynu bir atkı, ellerinizi eldiven ile koruyabilir ve bu alanlara sık sık nemlendirici krem sürebilirsiniz.
    4. Güneş koruyucuya dört mevsim ihtiyacınız olduğunu unutmayın
      Ülkemiz dört mevsim güneşin etkili olduğu bir coğrafyada bulunduğundan kış mevsiminde dahi güneş koruyucu ihmal edilmemeli. Çünkü her ne kadar güneş ışınları dik gelmese de zararlı etkileri devam eder. Soğuk havalarda derinin kurumasıyla elastikiyeti azalır ve uyaranlara daha duyarlı hale gelir. Özellikle lekeye yatkınlığı ve güneş hassasiyeti olan kişiler daha dikkatli olmalı. Yükseklere çıkıldıkça hava soğur ve güneş ışınlarının etkisi artar. Bu nedenle kayak tatillerinde özellikle güneşten korunmaya özen gösterilmeli.
    5. Cildiniz için doğru bakım yöntemlerini tercih edin
      Soğuk ve kuru havalarda derinin ölü hücrelerden arındırılması önemli. Bunun için glikolik asit, retinoik asit veya salisilik asit içeren hafif ve aşırı tahriş oluşturmayan peeling ajanları kullanılabilir. Peelingden sonra deriyi mutlaka nemlendirmek gerekiyor. Ayrıca peelinglerin antiaging ve leke azaltıcı etkisi de bulunuyor. Düzenli deri temizliği yapılmalı. Mevsim kış olsa bile deri tipine uygun kuruluk yapmayan bir temizleyici ile günlük yüz bölgesi temizlenmeli. Alkol, renklendirici ve parfüm içeren temizleyicilerin deride tahriş oluşturma potansiyelleri daha fazla oluyor. Özellikle kuru bir deriye sahip olan kişiler bu maddeleri içeren ürünlerden uzak durmalı. Soğuk havalarda kullandığımız temizleyici ve nemlendiricileri deri tipimize göre seçmeliyiz. Giysilerimize dikkat etmeli ve derimizi doğrudan soğuk hava ile temastan korumalıyız. Güneş kremi kullanmaya ve diyetimize özen göstermeliyiz.

    - Advertisement -

    DUDAK BAKIMI

    İSÜ Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Dermatoloji Kliniği’nden Uzm. Dr. Emine Erişmen Gür, dudak kuruluğunu önlemek ve azaltmak için neler yapılabileceğini beş maddede anlattı.

    1. Gün içinde yeterli su tüketimine dikkat edin. Yeterli su tüketimi ile birlikte cildin elastikiyeti artar ve cilt mukozası daha güçlü hale gelir.
    2. Dudaklarınızı yalamayın, ısırmayın, koparmayın. Dudakta kuruluk hissedilmesi sonucu yalama ilk başta şikayetinizi azaltıyormuş gibi hissettirse de; aksine şikayetinizin artmasına sebep olur.
    3. Soğuktan ve rüzgardan olabildiğince korunmaya çalışın.
    4. Düzenli olarak nemlendirici kullanın. Güneşli havalarda SPF 30 içerikli nemlendiriciler tercih edin.
    5. Tahrişi artırmayacak dudak ürünleri tercih edin. Mat formdaki rujlar, mentollü-aromalı ürünler (tarçın, karanfil, vb), parfümlü ürünler, kuruluk şikayetinizi artırabilir. Vazelin, shea yağı, seramid, dimetikon içeren; hipoalerjenik, parfümsüz ürünler nemlendirme için tercih edilebilir.
    Uzm. Dr. Emine Erişmen Gür

    UZMAN HEKİMDEN DESTEK ALIN

    Dermatoloji Uzmanı Dr. Emine Erişmen Gür, bu önlemlere rağmen devam eden, dirençli şikayet olması durumunda altta yatan başka hastalıklar olabileceğini belirterek bu durumda mutlaka dermatoloji hekimine başvurulması gerektiğini söyledi.

    KIŞ SPORLARINI YAPARKEN CİLT BAKIMI

    Kışın tadını kayak merkezlerinde çıkarıyorsanız cildinize de dikkat etmelisiniz. Acıbadem Ataşehir Tıp Merkezi Dermatoloji Uzmanı Dr. Gözde Emel Gökçek bizim için beş öneride bulundu.

    Uzm. Dr. Gözde Emel Gökçek

    1. Kış güneşi karın da yansıtıcı etkisiyle cildinizi yakabilir, güneş koruyucu sürmeyi ihmal etmemelisiniz

    Güneş yanıkları sadece yaz aylarında değil, kış aylarında da görülüyor. Özellikle de kayak yapılırken, hem yüksek rakımlarda bulunulmasından hem de kardan yansıyan ultraviyole ışınlarından dolayı güneş ışınlarının zararlı etkilerine daha fazla maruz kalınıyor. Bu nedenle karlı havalarda dışarı çıkmadan ya da kaymaya başlamadan önce mutlaka cilde güneş koruyucu krem sürülmeli. Bu kremler en az 30 koruma faktörlü olmalı; hem UVA hem UVB ışınlarına karşı korumalı. Bununla beraber lanolin ve gliserin gibi yoğun nemlendiren etken maddeler içermeli. Kış aylarında dışarda yapılan spor sırasında, rüzgarın ve soğuğun da etkisiyle cilt daha çok kuruyabildiği için cilt yüzeyini tabaka gibi sarıp, soğuğa karşı koruma kalkanı oluşturan yoğun nemlendiriciler de kullanılmasına dikkat etmek gerekiyor.

    2. Cildinizin soğuktan donmaması için gereken önlemleri almalısınız

    Aşırı soğukta vücutta önce el, ayak, kulak, burun gibi uç noktalarda ve deride ısı kaybını engellemek için damarlarda büzüşme olur, dolayısıyla bu organlarda dolaşımın bozulmasıyla hücre kaybına, bir diğer ifade ile hücrelerinin donmasına neden olur. Cildin soğuktan donmasının ilk bulguları, ciltte kızarıklık ve iğne batması gibi şikayetlerdir. Eğer önemsenmez ise deri beyaz, gri ve uyuşuk bir hal alır. Deri donmalarında şunlara dikkat edilmeli:

    • Soğuk ortamdan uzaklaşın.
    • Soğuktan uzaklaşma sonrasında da aşırı sıcaktan kaçının.
    • Nemli ve ılık bir ortamda bekleyin.
    • Ilık duş alınabilir ancak sabun kullanımından ve keseden kaçınmak gerekiyor.
    • Cilt normale döndükten sonra yoğun nemlendirici özelliği olan kremler nazikçe sürülmeli.
    • Bu yapılanlara rağmen eğer halen şikayetler devam ediyorsa, muhakkak doktora gitmek gerekiyor.

    3. Dudaklarınızı da korumalısınız

    Soğuk havanın vücutta en fazla etkilediği bölgelerden biri de dudaklar. Rüzgar, güneş ve soğuk hava dudakların çatlamasına ve soyulmasına neden olabilir. Ağızdan nefes almak ve dudakları ıslatmak da kuruluk şikayetlerini artırır. Bu nedenle dışarıda spor yapacak kişiler güneş koruyuculu dudak nemlendiricileri, eğer yoksa cilt için kullandıkları güneş koruyucuyu sürmeden dışarı çıkmamalı. Cilt kanserinin sadece deride değil, dudakta da sıklıkla görülebildiği unutulmamalı.

    4. İlgilendiğiniz spora uygun kıyafetler seçmelisiniz

    Soğuk havalarda dışarıda spor yapılacaksa kıyafet seçimine dikkat edilmeli. Birkaç kat giyinilmeli ve ısı dengesi sağlanmalı, böylece soğuk yanıkları önlenebilir. Kıyafet tercih ederken de, hem ısı dengesini sağlayacak hem de sporla oluşan teri emecek şekilde özel üretilmiş olan, nemi çekip kolay kuruyan spor kıyafetleri tercih edilmeli. Çünkü özellikle kıvrım yerleri gibi terle beraber en çok ıslanan bölgelerdeki nemlilik hali, mantar hastalıklarına davetiye çıkarabilir.

    5. Kışın aşırı sabun kullanımı ve kese uygulamasından kaçınmalısınız

    Soğuk havalarda, sıcak su ile aşırı temas azaltılmalı. Sıcak su, tüm cildin nemini ve yağını alacağı için kısa ve ılık duşlar tercih edebilirsiniz. Ayrıca böyle durumlarda kese yapılmamalı ve aşırı sabun kullanımından da kaçınılmalı. Sabunların içeriğinde mümkünse gliserin ya da zeytinyağı olmalı. Duş sonrası nemlendirici kullanımı da ihmal edilmemeli. Vücut losyonunun daha iyi emilmesi için deri hafif nemliyken uygulayın.

    YÜZDE KURULUK

    Kış aylarında cilde ışıltısını geri kazandırıp, hangi önlemlerin alınacağını Memorial Wellness Dermatoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Pelin Özgen anlattı.

    Doç. Dr. Pelin Özgen
    1. Kış aylarında dışarı çıkmadan önce cildi yağlandırmayan, nonkomedojenik özellikte, cilt tipimize uygun bir nemlendirici yüze sürülmeli. Kış ayları da olsa üzerine mutlaka güneş koruyucu uygulamak gerekiyor. Güneş koruyucular sadece yaz veya bahar aylarında değil kışın da düzenli kullanılmalı. Dışarı çıkmadan önce nemlendirici, üzerine SPF 30 ve UVA koruyucusu olan bir güneş koruyucu uygulanmalı.
    2. Makyaj malzemelerinde mümkün olduğu kadar yağ bazlı, koyu fondötenlerden kaçınılmalı. Eğer kapatıcı özellikte ürün kullanılmak isteniyorsa SPF koruyucu özelliği olan cilt tipine uygun bir BB krem veya tinted özelliği olan bir güneş koruyucu tercih edilmeli.
    3. Akşam gün içinde karşılaşılan partikülleri ve kiri hapseden cilt mutlaka uygun bir ürünle temizlenmeli. Bu yağlı ciltler için jel formunda temizleyici olabilir, kuru ciltler için köpük formunda temizleyiciler olabilir. Cilt temizlendikten sonra yine cildin özelliğine uygun retinol, C vitamini veya niasinamid içerikli bir serum kullanıldıktan sonra nemlendirici uygulanabilir.
    4. Banyodan sonra kuru cildi olan kişiler uygun bir yağla, kurulanma aşamasında vücudunu nemlendirebilir, günlük nemlendiriciler cilde en az bir kez uygulanmalıdır.
    5. Kış ayları cilde yapılacak işlemler için en uygun dönemdir. Özellikle akne izlerinde ve gençleştirme işlemlerinde yapılan fraksiyonel lazer uygulamaları ve leke tedavileri, peelingler kış aylarında uygulanabiliyor. Bu aylarda bu tedavilere yer verilebilir. Kış aylarında tedavilere destek olması açısından ve nemlendirme için medikal cilt bakımları ve Hydrafacial gibi bakımlar yapılabilir.

    SAÇ BAKIMI

    Kışın saçlarımızın daha az zarar görmesini nasıl sağlayabiliriz? Liv Hospital Dermatoloji Uzmanı Dr. Ahmet Günay bizim için önerilerde bulundu.

    Uzm. Dr. Ahmet Günay
    1. Saçları sık yıkamak, saç derisinin yağ dengesini bozar ve saçlar daha fazla yağlanır. Saçınızı her gün yıkamayın. İki-üç günde bir pH 5.5 değerinde bir şampuanla yıkamak yeterli. Saçlarınızı daima az şampuan kullanarak yıkayın, daha çok şampuan kullanıldığında saçlarınız daha temiz daha bakımlı olmaz. Saçlarınızı yıkadıktan sonra pamuklu havlular ile kurulayın ve saç kurutma makinesi kullanmayın. Jöle kullanmayın. Kullanırsanız da aynı gün saçınızı yıkayın.
    2. Stresten uzak durun. Yüksek stres saç kaybına neden olur. Kendinize zaman ayırmaya çalışın. Sigara ve stres, saç dökülmesini tetikleyen başlıca faktörlerden ikisi. Saç dökülmesinde ailevi yatkınlık da göz önüne alınması gereken bir faktör.
    3. Bol su, sebze, meyve, süt ürünleri ve yeterince protein tüketin. Saç köklerinin güçlenmesi için sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat edin.
    4. Çok sıkı bere kullanmayın. Saçların hava ile temasını kesmeyin.
    5. Saçlarınızı sabunla yıkamaktan kaçının, nem kaybına neden olur. Yıkadıktan sonra bakım yapın. Nazikçe tarayın ve fırçalayın. Saçlara sert davranmak saç kaybını artıracaktır.


    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz


    Tam bir sebze canavarıyım

    ‘Binbir Gece’ dizisindeki rolüyle her hafta evlerimize konuk olan, sevilen oyuncu Ceyda Düvenci “bakımlı, kendini her haliyle seven ve güvenen, sağlığına dikkat eden kadınlar...

    Diyette başarısızlık yoktur, vazgeçmek vardır

    Yeni kitabı ‘Afiyetle Diyet’’in raflardaki yerini aldığı bugünlerde Uzman Diyetisyen Dilara Koçak ile bir söyleşi yaptık ve ondan stil sırlarını öğrendik...Yeni kitabınızdan biraz bahseder...

    Tek yaptığım spor oğlumla yürümek

    G.O.R.A'nın çekimleri için ne diyeceksiniz?Çekileli uzun zaman oldu! İnsan bir şey çektiği zaman hemen seyretmek istiyor ama bu filmin başına hakikaten gelmedik şey kalmadı....