Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 6 Şubat Pazartesi saat 4.17’de 7,7; Elbistan ilçesinde saat 13.24’te 7,6 büyüklüğünde depremler meydana geldi. İlk depremler sonrası en büyüğü 6.5 olan 2500’den fazla artçı sarsıntı kaydedildi. Deprem, Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay’da yıkıma yol açtı. Yaşanan felaket Türkiye’de deprem gerçeğini de bir kez daha gündeme taşıdı. Pek çok kişinin, oturduğu il, ilçesinin deprem durumunu merak ediyor. AFAD tarafından geçtiğimiz aylarda hazırlanan Kırmızı Eylem planında İstanbul’da öncelikli dönüşüm geçirmesi gereken bölgelerin yanında riskli semtler de belirtildi. İşte AFAD Kırmızı eylem planı ve ilçe ilçe İstanbul deprem risk haritası…
AFAD İSTANBUL KIRMIZI EYLEM PLANI
İstanbul’daki deprem riski taşıyan bölgelere yönelik AFAD’ın hazırladığı ‘Kırmızı Eylem’ planında, çeşitli ilçelerde 100’den fazla semtte acil dönüşüm yapılması gerektiği vurgulanıyor. Dönüşümün hangi bölgelerde aciliyet oluşturduğu ise AFAD tarafından geçtiğimiz kasım ayında hazırlanan “Kırmızı Eylem” başlıklı planlamasında yer alıyor.
KIRMIZI EYLEM PLANINA GÖRE ÖNCELİKLİ SEMTLER
Kırmızı, yani öncelikli dönüşümün uygulanması gereken semtler ise ilçeler bazında şöyle sıralanıyor:
Adalar: “Heybeliada, Nizam, Maden, Kınalı ve Burgazada.”
Ataşehir: “İçerenköy.”
Avcılar: “Deniz Köşkler, Cihangir, Ambarlı, Merkez, Gümüşpala, Üniversite, Firüzköy, Mustafa Kemal Paşa ve Yeşilkent.”
Bağcılar: Yıldıztepe, Evren, Kirazlı, Demirkapı, Hürriyet, Fevzi Çakmak, Yenigün, Kazım Karabekir, Çınar, Yenimahalle, Bağlar, İnönü, Yavuz Selim, Merkez, Mahmutbey, Fatih, Barbaros, Göztepe, Kemalpaşa ve Sancaktepe.”
Bahçelievler: “Şirinevler, Zafer, Kocasinan, Soğanlı, Hürriyet, Yenibosna, Çobançeşme, Cumhuriyet ve Fevzi Çakmak.”
Başakşehir: “Ziya Gökalp, Şahintepe ve Güvercintepe.”
Bayrampaşa: “Altıntepsi, Muratpaşa, Yenidoğan, İsmetpaşa, Terazidere, Ortamahalle, Yıldırım ve Kartaltepe.”
Beylikdüzü: “Barış, Yakuplu, Kavaklı, Marmara, Adnan Kahveci, Dereağzı, Cumhuriyet, Gürpınar, Büyükşehir ve Sahil.”
Beyoğlu: “Piyalepaşa, Piri Paşa, Kaptanpaşa, Fetih tepe, Keçeci Piri ve Hacıahmet.”
Büyükçekmece: “Batıköy, Fatih, Pınartepe, Güzelce, Atatürk ve Hürriyet.”
Esenler: “Fatih, Nine Hatun, Menderes, Kazım Karabekir, Tuna, Fevzi Çakmak, Oruç Reis ve Çifte Havuzlar.”
Esenyurt: “Atatürk, Örnek, Saadet dere, İnönü, Namık Kemal, Yenikent, Fatih, İnciryepe, Ardıçlı, Güzelyurt, Mehter Çeşme, Pınar, Talatpaşa ve Merkez mahalleri.”
Eyüpsultan: “Nişanca, Topcular, Düğmeciler, Defterdar, İslambey, Karadolap ve Güzeltepe.”
Fatih: “Mevlanakapı, Şehremini, Akşemseddin, Seyyid Ömer, Ayvansaray, Kocamustafapaşa, Derviş Ali, Yavuz Sultan Selim, Yedikule, Hırkai Şerif, Balat, İskenderpaşa, Topkapı, Silivri Kapı, Atıkalı, Molla Gürani, Sümbül Efebdi, Ali Kuşcu, Haseki Sultan, Zeyrek, Karagümrük, Cerrahpaşa, Aksaray, Cibali ve Emin Sinan.”
Gaziosmanpaşa: “Merkez, Sarıgöl ve Yıldız Tabya.”
Güngören: “Merkez, Güneştepe, Mareşal Çakmak, A.Nafiz Gürman, Haznedar, Genç Osman, Akıncılar, Sanayi, Mehmet Nesih İzmen, Güven ve Tozkoparan.”
Kağıthane: “Talatpaşa, Merkez ve Gürsel mahalleleri.”
Kartal: “Hürriyet, Karlıktepe, Orhantepe, Atalar, Esentepe Petrol İş ve Cevizli.”
Küçükçekmece: “Kanarya, Cumhuriyet, Cennet, İnönü, Yeliova, Gültepe, Fevzi çakmak, Halkalı, İstasyon, Yenimahalle, Söğütlüçeşme, Kartaltepe, Sultan Murat, Fatih, Kemalpaşa ve Atakent.”
Maltepe: “Cevizli, Bağlarbaşı, Fındıklı, Girne, Esenkent, Gülsuyu, Aydınevler, Altayçeşme, Gülensu, Zümrütevler, Yalı, Çınar, Altıntepe, Feyzullah ve İdealtepe.”
Pendik: “Kavakpınar, Velibaba, Kaynarca ve Ahmet Yesevi.”
Sultanbeyli: “Hamidiye, Turgut Reis, Akşemseddin, Mimar Sinan, Mecidiye, Salgamlı Devlet Ormanı, Ahmet Yesevi, Abdurrahmangazi, Orhangazi, Yavuz Selim, Hasanpaşa, Adil, Mehmet Akif ve Teferruc Tepe Ormanı.”
Şişli: “Paşa ve Merkez.”
Tuzla: “Postane, Aydınlı, Şifa, Mimar Sinan, Yayla, İstasyon ve Aydıntepe.”
Zeytinburnu: “Maltepe, Seyitnizam, Beştelsiz, Sümer, Veliefendi, Veliefendi, Çırpıcı, Telsiz, Nuripaşa, Kazlıçeşme, Yeşiltepe, Merkez Efendi ve Gökalp.”
İSTANBUL OLASI DEPREM KAYIP TAHMİNLERİ KİTAPÇIĞI
Öte yandan İBB Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü tarafından, “İstanbul İli Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi (2019)” çıktıları özelleştirilmiş ve ilçelere özel olarak analizler ve haritalamalar yapılmış ve İstanbul’un 39 ilçesi için “İlçe Olası Deprem Kayıp Tahmini Kitapçıkları” üretilmişti. 2020 tarihli çalışmada İstanbul’daki 39 ilçeye ait deprem tehlike ile kentsel üst yapı ve alt yapı unsurlarının deprem risk analizlerini üretmek amacı ile ilçelere özel analizler ve haritalamaları yapılmıştı. İşte İstanbul deprem risk haritası ve 39 ilçeye özel bu kitapçıklara da aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
RAPORLA İLGİLİ NOT
Kitapçıkta sunulan sonuçlar tekil binaların deprem performansı ile ilgili bilgi içermiyor.
Çalışmayla ilgili şu not da düşülüyor: Bu çalışmada İstanbul ili olası deprem kayıp tahminlerinin güncellenmesi projesi 2019 kapsamında 7.5 büyüklüğündeki deprem senaryosu için elde edilen kayıp tahminleri ilçeler için özelleştirilmiş; her için için üst yapı ve altyapı hasarları, can kaybı ve yaralı sayısı tahminleri, yol kapanma analizleri, geçici barınma ihtiyaçları hesaplanmış ilgili haritalar üretilmiştir. Projede ve kitapçıklarda sunulan kayıp tahminleri, deprem mühendisliği literatüründe yer alan analitik çalışmalar veya depremlerde yaşanmış deneyimlerden yararlanarak oluşturulmuş ampirik modellere dayanmaktadır. Bu modeller tüm istatistiksel modellerde olduğu gibi kabullere dayanmakta ve çeşitli belirsizlikler içermektedir. Sunulan sonuçlar kullanılan modellerden elde edilen ortalama değerlerdir. Gerçek bir depremin yaratacağı kayıpların bu raporda sunulan sonuçlardan farklı olması kaçınılmazdır.
İSTANBUL İLÇELERİ DEPREM RİSK HARİTASI
ADALAR DEPREM RİSK HARİTASI
ARNAVUTKÖY DEPREM RİSK HARİTASI
ATAŞEHİR DEPREM RİSK HARİTASI
AVCILAR DEPREM RİSK HARİTASI
BAĞCILAR DEPREM RİSK HARİTASI
BAHÇELİEVLER DEPREM RİSK HARİTASI
BAKIRKÖY DEPREM RİSK HARİTASI
BAŞAKŞEHİR DEPREM RİSK HARİTASI
BAYRAMPAŞA DEPREM RİSK HARİTASI
BEŞİKTAŞ DEPREM RİSK HARİTASI
BEYKOZ DEPREM RİSK HARİTASI
BEYLİKDÜZÜ DEPREM RİSK HARİTASI
BEYOĞLU DEPREM RİSK HARİTASI
BÜYÜKÇEKMECE DEPREM RİSK HARİTASI
ÇATALCA DEPREM RİSK HARİTASI
ÇEKMEKÖY DEPREM RİSK HARİTASI
ESENLER DEPREM RİSK HARİTASI
ESENYURT DEPREM RİSK HARİTASI
EYÜP DEPREM RİSK HARİTASI
FATİH DEPREM RİSK HARİTASI
GAZİOSMANPAŞA DEPREM RİSK HARİTASI
GÜNGÖREN DEPREM RİSK HARİTASI
KADIKÖY DEPREM RİSK HARİTASI
KAĞITHANE DEPREM RİSK HARİTASI
KARTAL DEPREM RİSK HARİTASI
KÜÇÜKÇEKMECE DEPREM RİSK HARİTASI
MALTEPE DEPREM RİSK HARİTASI
PENDİK DEPREM RİSK HARİTASI
SANCAKTEPE DEPREM RİSK HARİTASI
SARIYER DEPREM RİSK HARİTASI
SİLİVRİ DEPREM RİSK HARİTASI
SULTANBEYLİ DEPREM RİSK HARİTASI
SULTANGAZİ DEPREM RİSK HARİTASI
ŞİLE DEPREM RİSK HARİTASI
ŞİŞLİ DEPREM RİSK HARİTASI
TUZLA DEPREM RİSK HARİTASI
ÜMRANİYE DEPREM RİSK HARİTASI
ÜSKÜDAR DEPREM RİSK HARİTASI
ZEYTİNBURNU DEPREM RİSK HARİTASI
TÜRKİYE DEPREM TEHLİKE HARİTASI YENİLENDİ
Türkiye Deprem Tehlike Haritası yıllar sonra yenilenerek, 18 Mart 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayılanmış ve 1 Ocak 2019 tarihinde de yürürlüğe girmişti. AFAD’ın internet sitesinde yıllara göre deprem tehlike haritaları görebilirsiniz.
Yeni Deprem Tehlike Haritası ile her yerleşim için yeni parametreler var. Bu yeni Deprem Tehlike Haritasına e-Devlet üzerinden ‘Türkiye Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif Web Uygulaması’ndan ulaşılabiliyor.
e-Devlet Kapısı üzerinden sunulan “Türkiye Deprem Tehlike Haritaları” uygulamasıyla ülkenin deprem tehlikesi ve kullanıcıların istediği konumdaki yer hareketleri, beklenebilecek en büyük değerleriyle veriliyor. Bu nedenle evinizin bulunduğu ilçenin deprem durumunu AFAD’ın uygulamasında takip edebilirsiniz.