SELEN TANYERİ
SportsLab
Son zamanların popüler sporu küreği hala denemediyseniz, zaman kaybetmeden harekete geçin! Suda hem spor yapın hem de terapi etkisiyle stresten uzak kendinize ait bir dünyaya adım atın!
Sahilde yürüyüş yaparken denizde kürek çekenler sizin de dikkatinizi çekti mi? İki kişilik, tek kişilik ve hatta dört ya da sekiz kişilik teknelerde kürek çekenler… Biraz araştırınca hobi küreği dediğimizin aslında deniz küreği ve son yılların popüler su sporu olarak neredeyse ilk üçte yer aldığını söylersem abartmış olmam!
Tarihin tozlu sayfalarına baktığımız zaman bu sporun başlangıcının 16. yüzyıla dayandığını görüyoruz. İngiltere’nin Thames Nehri’nde kayıklar içinde eğlenme amaçlı yarışların da bu sporun başlangıcı olarak kabul edildiği belirtiliyor. Yıllar içinde bu yarışlar ülkenin geneline yayılıyor ve 18’inci yüzyıldan itibaren “Dogget’s Coat and Badge” adıyla profesyonel yarışmalar düzenleniyor. Ardından da yıllar içinde tüm dünyaya bu spor yayılıyor. Bugün ise İstanbul’da çok sayıda kürek kulübü bulunuyor. Rotayı biraz daha uzaklara çevirdiğiniz zaman ise neredeyse her şehirde hobi ve profesyonel kürek kulüpleri ile karşılaşabilirsiniz. 13 yaşında başlanılan kürek sporunda teknik bilgi ve fiziksel performansın oturması genelde 20’li yaşları buluyor. Ancak 40’lı yaşlarına kadar üst düzey performans gösteren Dünya Şampiyonaları ve Olimpiyatlarda derece alabilen birçok kürekçi mevcut. Hobi küreğinin ise belli bir yaşı yok, bunun için harekete geçmeniz yeterli!
KÜREK SPORUNUN FAYDALARI NELER?
Başta kol ve bacak kasları olmak üzere vücudun birçok bölgesindeki kasların gelişmesine yardımcı olur. Yüzde 60 bacaklar, yüzde 30 karın ve yüzde 10 da üst vücut çalışır. Duruş bozukluklarını düzeltirken dengeyi ve dayanıklılığı artırır. Kardiyovasküler sistemi geliştirirken, aerobik kapasitenin de artmasını sağlar. Kompakt antrenman yönetimi ile az sürede vücut ve performans üzerinde çok büyük olumlu etkiye ulaşabilirsiniz. Denizde, gölde ve hatta baraj suyunda bile yapılabilen bu sporu hala denemediyseniz hemen harekete geçmelisiniz. Herkeste farklı bir etki yarattığına eminim. Benim için ise kısaca “su terapisi” diyebilirim! Benim bu sporla tanışmam ise yaklaşık 1,5 yıl önce beraber fonksiyonel antreman yaptığım PT Buse Güngör sayesinde oldu. Kendisi de eski bir Galatasaraylı kürekçi olduğu için bu branşı denememi istedi! Bu fikre çok da uzak değildim. Çünkü aynı dönemde eşim çoktan Sakarya Kürek ve Kano Spor Kulübü’nde Cem Yılmaz Hoca (Olimpiyat sporcusu, 2014 Dünya 3.sü) ile çalışıyordu. Hobi diye başlayanların birçoğu bir sonraki aşamada lisanslı sporculuğa geçiş yapmanın ardından da kendisini şehir şehir yarışlarda buluyor! Deniz küreğinden sonra da olimpik teknede dengeyi sağladınız mı, artık tüm sular sizindir…
Rota oluşturuluyor
Favorim olan Sapanca Gölü, kürek sporu için oldukça popüler bir lokasyon. Bu dingin sularda kürek çekmek için İstanbul’dan günübirlik gelenler bile var. İstanbul’da deniz trafiği yoğun olduğu için spor yaparken dış faktörler sporcuyu etkileyebiliyor. Göl için ise bu söz konusu değil. Genelde sabah erken saatler ya da gün batımı ideal. Hatta son zamanlarda dolunay etkinlikleri de yine popüler olmuş durumda.