Diğer
    Ana SayfaYemekŞeflerin elinden Trakya bölgesinin kaybolmaya yüz tutan lezzetleri

    Şeflerin elinden Trakya bölgesinin kaybolmaya yüz tutan lezzetleri

    -

    Trakya mutfağının kaybolmaya yüz tutan lezzetleri Grandma’s Wonderland’de tarladan sofraya konseptiyle sunuluyor.

    Silivri’de zamanın çok yavaş aktığı, şehrin yanı başında fakat şehirden çok uzak bir lokasyonda yer alan Grandma’s Wonderland’in danışman şefi Bülent Akkızoğlu, Trakya bölgesinin unutulmuş lezzetlerini sunuyor.

    Şef Akkızoğlu, menü ile ilgili “Çocukluğumuzda yediğimiz tatlar ve kokular hafızamıza atmış olduğumuz köşeden çıkarak bu menü ile bizi sarıp sarmalıyor” diyor. Başlangıçlarda yer alan “marine hamsi”, bölgenin yemek kültürüne de bir giriş selamı niteliği taşıyor. Marine hamsi tabağındaki “loznik”, Trakya mutfağının kaybolmaya yüz tutan bir tarifiyken, göçmen pidesi olarak mekanın bağından toplanan taze asma yapraklarının içine ekşi ayran ve mısır unundan elde edilen özel bir hamur ile pişiyor. Eski zamanlarda bağda çalışan işçilerin öğle yemeği niyetine ekşi ayranla birlikte yedikleri göçmen pidesi Loznik’i bu sebeple ekşi ile tüketme geleneğini bozmayan şef, tabağı sirke ile marine edilmiş hamsi ile tamamlıyor.

    MARİNE HAMSİ

    - Advertisement -

    Malzemeler

    • 100 g ayıklanmış, kılçığı, kafası alınmış hamsi

    Marinasyon için

    • 40 g elma sirkesi
    • 40 g beyaz şarap sirkesi
    • 1 limonun suyu

    Üzeri için

    • Kırmızı soğan ve chilli biber

    Loznik için

    • 15 adet küçük asma yaprağı
    • 100 g mısır unu
    • 30 g su
    • 60 g ekşi ayran
    • 5 dal maydanoz
    • 3 dal tale soğan
    • Tuz, karabiber

    Hazırlanışı

    Hamsileri temizleyip marine sıvısına yatırın ve servise kadar bekletin. Loznik için asma yağrağı hariç mısır unu ve diğer malzemeleri karıştırarak kıvamlı bir iç harç elde edin. Harcı tavaya serdiğiniz asma yapraklarının üstüne döküp yayın ve üstünü bir kat daha asma yaprağı ile örtün. Bu şekilde ocakta iki yüzünü de pişirin. Bir dilim loznik, 4 dilim marine hamsi, fındık turp üzerine kırmızı soğan ve chili ile servis edebilirsiniz.

    LEVREK

    Malzemeler

    • 200 g kemiksiz, porsiyonlanmış kaya levreği
    • 40 g pazı
    • 1 adet turp
    • Acı yağ

    Balık suyu

    • Balık iskeleti ve kafası
    • 1 orta boy havuç
    • 1 orta boy soğan
    • 2 dal kereviz sapı
    • 1 büyük patates
    • 1 limonun suyu
    • Ev yapımı erişte

    Hazırlanışı

    Levreğin kemiği ve kafasını tüm malzeme ile bir taşım kaynatıp süzün. Porsiyon kaya levreğini yapışmaz tavada çok az zeytinyağı ile sadece derili tarafından pişirip, çıtır bir deri elde edin. Eğer balığınızı daha büyük bir parça olarak pişirmek istiyorsanız ve tavada pişmiyorsa, tavadan sonra fırına da alabilirsiniz. 30 g ev yapımı kesme erişteyi çok az haşlayın, birkaç dal pazıyı tavada çok az zeytinyağı ile hızlıca çevirip tabağa alın. Üstüne balık suyunu, ortasına erişteyi koyup eriştenin üzerine balığı yerleştirin. Biraz acı yağ ve fındık turp ile beraber servis edin.

    İSTRİDYE MANTARI

    Malzemeler

    Yer Elması Püresi

    • 500 g yer elması
    • 250 ml süt
    • 1 orta boy soğan
    • 50 g tereyağı
    • 30 g krema
    • Tuz, karabiber

    Üzeri için

    • 5 g sapı ile maydanoz
    • 10 g kavrulmuş fındık

    Demi-Glace Sos

    • Fırınlanmış kemik
    • Soğan, kereviz, pırasa, havuç
    • Kırmızı şarap (isteğe bağlı)
    • Malzemenin üzerine çıkacak kadar su

    Hazırlanışı

    Demi-glace sos için malzemeleri gün boyunca çok kısık ateşte pişerek yoğun bir sos elde edin. Yer elmalarının kabuklarını temizledikten sonra 250 ml süt ve göz kararı su ile haşlayın. Tuz ve karabiber ile tatlandırıp püre haline getirin. Püreyi tabağın en altına alın. İstridye mantarlarını çok az ayçiçek yağında kısa süre pişirip, yer elmasının üzerine koyun. Demi-glace sosu mantar ve yer elması püresinin üzerine gezdirin. 3 dakika fırınlayıp çıtır hale getirilen maydanoz ve kavrulmuş fındığı da tüm malzemenin üzerinde kullanın.

    ROSTO KARNABAHAR

    Malzemeler

    • 500 g karnabahar
    • 50 ml zeytinyağı
    • İsli tuz, paprika, karabiber
    • 3 diş sarımsak
    • 50 g tereyağı
    • Bir avuç çam fıstığı
    • 100 g süzme yoğurt
    • Kimyon, tuz, limon kabuğu rendesi

    Hazırlanışı

    Karnabaharı ufak parçalara bölüp tüm malzeme ile harmanlayarak 200 derecede 15 dakika fırınlayın. Çam fıstıklarını tereyağı kahverengileşene kadar kavurup, karnabaharın üzerinde gezdirin. Yanında kimyonlu yoğurt ile servis edebilirsiniz.

    HAVUÇ SALATASI

    Malzemeler

    • 1 büyük boy havuç
    • 1 büyük boy siyah havuç
    • 1 orta boy şeker pancarı
    • 1 adet turp
    • 1 çay kaşığı susam

    Ballı hardallı sos

    • 15 g beyaz şarap sirkesi
    • 20 g hardal
    • 10 g bal
    • 90 ml zeytinyağı
    • Tuz, karabiber

    Hazırlanışı

    Havuçlar ve şeker pancarından rende yardımıyla yatay, ince dilimler çıkartın. Susamları tavada kavurun. Ballı hardallı sos için zeytinyağı, beyaz şarap sirkesi, bal, hardal, tuz ve karabiberi çırparak karıştırın. Sosu malzemelere ekleyip, karıştırın. Susam ilave ederek servis edin.

    Yazı: Deran Çetinsaraç



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz