Diğer
    Ana SayfaHaberSorun, yanıtlayalım

    Sorun, yanıtlayalım

    -

    Sağlık konusunda aklınıza takılan ya da sormaya çekindiğiniz sorular mı var? Artık merak ettiğiniz cevaplara kolayca ulaşabileceksiniz…

     Geçtiğimiz ay sosyal medya hesaplarımızdan paylaştığımız bu mesajlar takipçilerimizden büyük ilgi gördü. İşte bu ayın öne çıkan soruları ve uzmanların görüşleri…

     * “Nefes almada sorun yaşıyorum. İki farklı doktor burnumda deviasyon olduğunu ve ameliyat gerektiğini söyledi. Çok sıkıntı yaşıyorum ama bu ameliyatla ilgili çok olumsuz şeyler duydum. Örneğin ameliyat sonrası çok fazla ağrı oluyormuş. Hastalanınca burnu silmemek gerekiyormuş. Bunlar doğru mu? Ayrıca soğuk havalarda yaptırmak yerine yazı beklemeli miyim?”

    Filiz E.

    - Advertisement -

    Op. Dr. Bahadır Baykal-KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı

    “Deviasyon ameliyatı ile burnun iç kısmındaki kıkırdak ve kemik eğriliği düzeltilebiliyor. Yıllar önce ameliyatlarda burna bez tampon yerleştirildiği için bu durum hastalar açısından sıkıntı yaratabiliyordu ama günümüzde bu tip operasyonlar oldukça rahat ve ağrısız gerçekleşiyor. Hastalar çoğu zaman operasyonun olduğu gün taburcu ediliyor. Tampon hiç konulmayabiliyor veya ertesi gün çıkarılan özel oluklu silikonlar kullanılabiliyor. Böylece nefes almada da büyük bir sıkıntı olmuyor. Nezle, grip olunması durumunda da burun temizlenebiliyor. Ameliyatı takip eden yedi günün sonunda iyileşme sağlanıyor.

    Öte yandan burun ameliyatı her dönem yapılabiliyor. Kış ya da yaz dönemi olması hastanın tercihine kalıyor. Bu durum başarıyı etkilemiyor. Ancak burun estetiği olunması halinde iki ay boyunca güneşlenmemek gerekiyor.”

    * Fibromiyalji hastası nasıl beslenmeli?
    “Yaklaşık sekiz yıl önce fibromiyalji hastası olduğum anlaşıldı. Kışın ağrılarım sık, yazınsa az oluyor. Bunun beslenmeyle ilgili olduğunu düşünüyorum, eğer öyleyse ne şekilde beslenmemi önerirsiniz?”

    Serpil G.

    Doç. Dr. Kerem Gün-Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı

    “Fibromiyalji başta kas-iskelet sistemi olmak üzere insan vücudunda pek çok organ ve sistemi etkileyebilen kronik bir yumuşak doku hastalığı. Hastaların pek çoğu yaygın ağrı dışında hayat kalitesinde ciddi kötüleşme ve normal günlük yaşam aktivitelerini yerine getirememe şikayetleri ile hekim karşısına çıkıyor. Mevcut tedaviler kimi hasta gruplarında tama yakın fayda düzelme oluşturmakla birlikte, şikayetlerin tekrarlama riski söz konusu. Ayrıca kesin bir sonuç, hastalara sunulabilecek tam tedavi edici bir reçete henüz bulunmuyor.
    Hem ağrı hem de diğer şikayetlerin hava, iklim ve diyetle ilişkili olduğu konusunda bazı görüşler var. Ağrıların kışın daha sık ve şiddetli olması tüm romatizmal hastalıklarda sık karşılaşılan bir durum. Özellikle nemin yüksek olduğu iklimler bu duruma zemin hazırlıyor. Ani hava-basınç değişiklikleri de önemli bir risk faktörü oluşturuyor. Yağmur yağmadan önce ani basınç değişikliklerinin, ağrıların şiddetlenmesine yol açtığı çeşitli bilimsel çalışmalarla da kanıtlandı.
    Diyet ve fibromiyalji konusunda araştırma yapılmış olsa da konuyla ilgili çok fazla bilgi bulunmuyor. Ancak genel kabul gören görüş, diyetin fibromiyaljideki olumlu etkilerinin kişiye özel olduğu… Yani kişinin ağrı ve diğer şikayetlerinin hangi diyet bileşeniyle arttığı ve azaldığını tespit ederek, beslenme düzeninin buna göre belirlemesi gerekiyor. Yine de antioksidan etki nedeniyle vejetaryen diyetlerin altını çizmek, yeşil sebze ve meyvelerin yeterli tüketimini sağlamak, yeterli sıvı tüketmek, gazlı ve kafein değeri yüksek içeceklerin aşırı tüketiminden kaçınmanın da ağrı üzerinde kanıtlanmış etkisi olduğunu belirtmek gerekiyor.”

    * Çizgilerimden kurtulmak istiyorum

    “43 yaşındayım. Yüzümdeki çizgileri ve esneklik kaybını gidermek için botoks yaptırmam doğru olur mu? Son günlerde hastanın kendi kanıyla yapılan bir gençleştirme yöntemi olduğunu duydum. Botoksun belli zamanlarda tekrarlanması gerekiyormuş. Diğer yöntem daha uzun süre etkili olur mu?”

    Ayşe D.

    Doç. Dr. Erdem Güven-Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı

    “Yüzünüze botoks yaptırmanız normal bir davranış. Ancak yüzün üst kısmındaki kırışıklıkların düzelmesini sağlayan botoks, diğer kısımlarında gençleşme sağlayamıyor. Botoks tedavisi dört-altı ayda bir tekrarlanıyor. Kişinin kendi kanından alınan büyüme faktörü salan hücrelerin deri altına enjeksiyonu ile sağlanan gençleşme ise tüm yüze uygulanabiliyor. Ancak bu yöntemin de altı-sekiz ayda bir tekrarlanması gerekiyor. Sonuçta bu iki yöntem farklı amaçlarla uygulanıyor. Bu nedenle de birbirine alternatif olmuyor. Ancak birlikte uygulanmaları halinde başarılı sonuçlar alınabiliyor.”

     

     

     

     



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz


    Tam bir sebze canavarıyım

    ‘Binbir Gece’ dizisindeki rolüyle her hafta evlerimize konuk olan, sevilen oyuncu Ceyda Düvenci “bakımlı, kendini her haliyle seven ve güvenen, sağlığına dikkat eden kadınlar...

    Diyette başarısızlık yoktur, vazgeçmek vardır

    Yeni kitabı ‘Afiyetle Diyet’’in raflardaki yerini aldığı bugünlerde Uzman Diyetisyen Dilara Koçak ile bir söyleşi yaptık ve ondan stil sırlarını öğrendik...Yeni kitabınızdan biraz bahseder...

    Tek yaptığım spor oğlumla yürümek

    G.O.R.A'nın çekimleri için ne diyeceksiniz?Çekileli uzun zaman oldu! İnsan bir şey çektiği zaman hemen seyretmek istiyor ama bu filmin başına hakikaten gelmedik şey kalmadı....