Vücudun orkestra şefi olarak nitelendirilen tiroit bezlerinin az çalışıp, yeteri kadar hormon üretememesi halinde ortaya çıkan hipotiroidi, kişide sürekli üşüme hissinden kalp rahatsızlıklarına kadar birçok soruna yol açıyor. Gelin bu hastalıkla ilgili bilgilerinizi birlikte test edelim…
Yazı: Ayşegül Uyanık Örnekal
1- Hipotiroidi, tiroidinizin … anlamına geliyor.
a. Çok çalıştığı
b. Az çalıştığı
2- Erkeklerde hipotiroidi görülme oranı, kadınlardan daha yüksek.
a. Doğru
b. Yanlış
3- Aşağıdakilerden hangisi hipotiroidi belirtisi olabilir?
a. Kilo kaybı
b. Sürekli üşüme
c. Kalp çarpıntısı
4- Doktorunuz, kan testiyle hipotiroidi tanısı koyabilir.
a. Doğru
b. Yanlış
5- Hipotiroidi, ilaçla kontrol altına alınabilir.
a. Doğru
b. Yanlış
6- Bu hastalık tedavi edilmezse … ortaya çıkabilir.
a. Kanser
b. Kalp rahatsızlıkları
c. Kan hastalıkları
7- Sağlıklı beslenip, egzersiz yaparak hipotiroidi önlenebilir.
a. Doğru
b. Yanlış
1- Cevap: b- Az çalıştığı
Tiroit bezleri; küçük, kelebek şeklinde oluyor ve boynun alt kısmında yer alıyor. Enerjiyi kullanmaya ve vücudun ısınmasına yardımcı olan tiroit hormonunu üretiyor. Beynin, kalbin, kasların ve diğer organların normal şekilde çalışmasına yardım ediyor. Bir kişide hipotiroidi olması halinde, tiroit bezi yeterince tiroit hormonu yapamıyor.
2- Cevap: b- Yanlış
Kadınlarda, özellikle de 50 yaşın üzerinde olanlarda bu rahatsızlık daha sık görülüyor. Ancak herhangi bir yaşta da düşük tiroit seviyesiyle karşılaşılabiliyor. Bebeklerde ve çocuklarda dahi ortaya çıkabiliyor.
3- Cevap: b- Sürekli üşüme
Yorgunluk, kilo alma, uyuşma ve ellerde karıncalanmanın yanı sıra sürekli üşümek de tiroit seviyelerinin düşük olduğuna işaret edebiliyor. Bu belirtiler, birkaç yıl içinde yavaş yavaş ilerliyor.
4- Cevap: a- Doğru
Hipotiroidiyi teşhis etmek zor olabiliyor çünkü semptomları, diğer rahatsızlıklarda ortaya çıkan şikayetlere benzeyebiliyor. Tiroit bezinin ne kadar iyi çalıştığını kontrol eden kan testleri ise tanı koymada önem taşıyor. Doktorlar fiziki muayene ve hasta öyküsünde kuru cilt, saç dökülmesi ile kısık ses gibi diğer belirtileri de kontrol ediyor.
5- Cevap: a- Doğru
Hipotiroidi tedavi edilemiyor fakat doğru dozda ilaç kullanımı ile kişinin kendini daha iyi hissetmenin yanı sıra ortaya çıkan belirtiler de giderilebiliyor. Tiroit bezinin yapamadığı hormonlar, günlük alınan ilaçlarla yerine konulabiliyor. Eğer doğru doz kullanılmazsa belirtiler geçmediği gibi fazla kullanılması halinde de hipertiroidi yani aşırı aktif tiroit gündeme geliyor.
6- Cevap: b- Kalp rahatsızlıkları
Eğer hipertiroidi tedavi edilmezse kalp hastalığı riski yükselebiliyor. Bunun nedeni de hipotiroidi olan kişilerde LDL yani kötü kolestrol seviyesinin yüksek olması, bu nedenle de arterlerde yağ birikmesi… Söz konusu rahatsızlık ayrıca kalpte genişlemeye ve kalp yetmezliğine de yol açabiliyor.
7- Cevap: b- Yanlış
Bu rahatsızlığı önlemek için kişinin yapabileceği bir şey yok. Ancak semptomlar hakkında bilgi sahibi olmak ve herhangi bir belirtinin ortaya çıkması halinde bir uzmana başvurmak gerekiyor. Çünkü doğru ve etkin tedavi ile hipotiroidi kontrol altına alınarak, kişinin sağlıklı bir hayat yaşaması mümkün oluyor.