Diğer
    Ana SayfaHaberYaşam tarzı kalp hastalıklarında belirleyici oluyor!

    Yaşam tarzı kalp hastalıklarında belirleyici oluyor!

    -

    Kalp hastalıkları dünyada ve ülkemizde en sık görülen hastalıklar arasındadır. Ülkemizde yaşam kayıplarının %40’ı kalp hastalıklarında kaynaklamaktadır. Erkeklerde 40’lı yaşlardan, kadınlarda ise menopozdan sonra kalp hastalığı görülme riski artmaktadır. Kalp hastalıklarında cinsiyet ve genetik faktörler kadar kişinin yaşam tarzı da belirleyici olmaktadır. Sağlıklı beslenmek, kilo kontrolünü sağlamak, tütün ürünleri kullanmamak, egzersiz ve spor yapmak kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltmaktadır. Memorial Şişli Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Sabri Demircan, kalp sağlığı hakkında bilgi verdi.

    DÜZENLİ İLAÇ KULLANIMI VE DOKTOR KONTROLÜ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

    Toplumda en sık görülen kalp damar hastalıkları arasında; koroner arter hastalığı, ritim bozuklukları, kalp kapak hastalıkları bulunmaktadır. Kalp yetersizliği de yine sık görülen kalp hastalıkları arasında yer almaktadır. Kalp yetersizliği tek başına görülebildiği gibi yukarıda sayılan kalp hastalıklarının bir sonucu olarak da ortaya çıkabilmektedir. Kalp hastalıklarının birçoğu kronik hastalıklar grubunda yer almaktadır. Bir kalp damar hastalığı, kalp yetersizliği, ritim bozukluğu ve kalp pili olan hastanın yılda 2 kere doktor kontrolüne gitmesi önerilmektedir. Kontrollerini aksatan hastalar bir süre sonra sağlık problemleri yüzünden hekime başvurmak zorunda kalabilmektedir. Belli aralıklarla hekim kontrolünde olunması bu sebeple önem taşımaktadır. Bu gibi kronik hastalıklarda yapılması gereken ilaçların düzenli kullanılması,  doktor kontrollerinin aksatılmaması ve kişinin hayatını bazı kurallar çerçevesinde organize etmesidir.

    KİLO ARTTIKÇA KALP HASTALIĞI GÖRÜLME ORANI ARTIYOR

    Özellikle erkeklerde 40’lı yaşlardan kadınlarda ise menopozdan sonra kalp hastalığı görülme oranı artmaktadır. Ailede erken yaşta kalp damar ya da tansiyon hastalığının varlığı, sigara kullanımı, hareketsiz ve egzersizden uzak bir yaşam, sağlıksız ve kötü beslenme alışkanlıkları, kilo fazlalığı, stres ve kötü yaşam koşulları kalp hastalıklarını tetikleyen etkenler arasında yer almaktadır. Kişide görülen bu risk faktörlerinin fazlalığı hastalıktan etkilenme oranını, hastalığın zorluk derecesini ya da hastalığın ortaya çıkış yaşını etkileyebilmektedir. Bir toplumda kilo fazlalığı artıkça kalp hastalıklarını görülme oranı da artmaktadır. Eskiden kalp hastalıkları yaşlılık hastalıkları olarak adlandırılırken günümüzde genç yaşlarda da görülmeye başlanmıştır.

    YÜKSEK TANSİYON KALP HASTALIKLARINI TETİKLİYOR

    Yüksek tansiyon sık görülen kronik hastalıklardan biridir. Yüksek tansiyonun birçok nedeni bulunmaktadır fakat genetik faktörlerin de etkili olduğu bir hastalıktır. Kişinin ailesinde bir tansiyon hikayesi varsa, yaşam tarzına dikkat etmeyip sigara içiyor ve fazla kilosu bulunuyorsa tansiyon hastası olma riski çok fazladır. Yüksek tansiyon hastalarının kalp damarları daha erken yıpranabilir bu da kalp hastalıkları, felç ve beyin kanaması geçirme olasılıklarını artırmaktadır. Kalp sürekli basınç altında kaldığı için kalp kapakçıkları ve kalbin pompa gücü zayıflar bunun sonucunda da kalp yetersizliği görülebilir. Tansiyon bu hastalıkları tetikleyen faktörler arasında yer alır. Kalp ve tansiyon hastalarının ilaçlarını düzgün kullanmaları genel sağlık durumları için çok önemlidir. Hareketli olmak, egzersiz ve spor yapmak, kilo almamak, tuz tüketimine dikkat etmek, sigara içmemek, düzenli doktor kontrollerine devam etmek, şeker ve tansiyon hastalığı varsa bu değerleri dengede tutmak kalp sağlığının korunmasında dikkat edilmesi gereken unsurlardır.

    YAZ AYLARINDA BU ÖNERİLERE DİKKAT!

    • Yaz mevsiminde kalp ve tansiyon hastalarının ilaçları sıcak havalarda terlemenin etkisiyle fazla gelebilmektedir. Bu sebeple tansiyon ve kalp ilaçları ile birlikte idrar söktürücü kullanan hastaların aşırı terlemeye maruz kalmasını önerilmemektedir.
    • Sıvı kaybı daha çok olacağı için su tüketimi bu oranda artırılmalıdır. Sıvı kaybı ve terlemenin fazla olduğu hastaların idrar söktürücü ilaçlarının dozlarını hekimleriyle görüşüp azaltmaları gerekebilmektedir.
    • Yaz aylarında kilo almaya daha müsait bir ortamlar olduğu için kilonun kontrol altında tutulması kalp sağlığı için önemlidir. Ağır ve yağlı yemekler yerine sebze ve meyve ağırlıklı beslenilmedir. Porsiyonlar ise az ve sık olacak şekilde düzenlenmelidir.
    • Sportif aktiviteler yaz aylarında da çok sıcak saatlerde olmamak kaydıyla devam etmelidir. Egzersiz ve spor için sabah erken saatler ve güneşin batışına yakın saatler tercih edilebilir.
    • Egzersiz yapılırken örneğin yürüyüş yapılacaksa kişi ne aç ne de tok olmalıdır. Günde ortalama 5 km civarında (adım sayarlarla günlük 7000 adıma denk gelmektedir) yürüyüş yapılması önerilmektedir. Yürüyüş temposunun abartılmaması gerekmektedir. Temponun artırılmasının kalp sağlığı için bir faydası bulunmamaktadır. Günlük yürüyüşler hastanın kondisyonuna ve yaşına göre uzman hekim ile birlikte planlanmalıdır. Yürüyüş aktivite olarak özellikle ileri yaşlı hastalarda kişinin ruh halini de iyileştiren bir etkinliktir.


    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz