Diğer
    Ana SayfaSağlıkYumuşak doku romatizması neden olur? Belirtileri nelerdir?

    Yumuşak doku romatizması neden olur? Belirtileri nelerdir?

    -

    Halk arasında “iltihapsız kas romatizması” olarak bilinen yumuşak doku romatizması şiddetli kas ağrılarına sebep olur. Yumuşak doku romatizması genellikle bitkinlik, vücudun her yerinde ağrı olarak kendini belli eder. Mevsimsel olduğu düşünüldüğü için bahar yorgunluğu denir. Ancak bu yanlış bir bilgidir. Aynı belirtilerin görüldüğü fibromiyalji yani yumuşak doku romatizması hastalığı da olabilir. Doktora başvuran hastaların genellikle yüzde 80’i 20 – 50 yaş arasındaki kadınlardır. Peki, yumuşak doku romatizması neden olur? Belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir? Aşırı yorgunluk hissi ile kendini belli eden yumuşak doku romatizması hastalığı hakkında merak edilenleri Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzm. Dr. Özkan Yükselmiş sizler için anlatıyor.

    YUMUŞAK DOKU ROMATİZMASI NEDEN OLUR?

    Yumuşak doku romatizması stres temelli bir hastalıktır. Genellikle karşılaşılan vakalarda görülenler ise başarı için fazlaca çalışan, iş ve sosyal yaşantısını dengede götürmek için ekstra çaba sarf eden kişilerdir. Mükemmeliyetçi kişilerin yakalandığı bir hastalıktır. Daha iyisini ve fazlasını istedikleri için vücutları yorularak stres tetiklemesiyle hastalığa sebep olur.

    BELİRTİLERİ NELERDİR?

    Yorgunluk: Hasta efor sarf edecek bir iş yapmasa bile kendini yorgun hisseder. Sabahları yorgunluk daha fazla hissedilir.

    Kaslar tutukluk: Hasta uyanınca kasları tutulmuştur. Kaslar tutulduğu için sabah kalktıklarında kendilerini yorgun hissederler.

    Uyku bozuklukları: Derin uykuya geçmekte zorlanırlar. Uyurken sık dönme, dış sıkma hareketlerini farkına varmadan yapabilirler.

    - Advertisement -

    Bunların haricinde vücutta karıncalanma, baş dönmesi, işitme kaybı, baş ağrısı, sindirim sorunları yaşanabilir. Hastalık ile beraber vücudun olağan düzenin sarsacak değişiklikler yaşanır.

    yumuşak doku romatizması

    TEDAVİ SÜRECİNDE AKTİF KATILIM ŞART

    Bu hastalığı olan kişilerin mutlaka uzman bir hekime danışması gerekir. Doktora başvurulmasının ardından kesin tanı konulabilmesi için gerekli tetkikler istenir ve hastalığın evresi belirlenir. Kişinin yaşadığı problemler göz önüne alınarak multidisipliner program hazırlanır. Programın multidisipliner hazırlanması önemlidir çünkü tek bir yöntemler tedaviye başlanırsa sağlıklı sonuç alınamayacaktır.

    Tedavi sürecine ilaç ve fizik tedavi ile başlanır ve diğer yöntemler zaman içerisinde sürece dahil edilir. Tercih edilen yöntemler; egzersiz, masaj, biorezonans, kuru iğneleme, ozon ve akupunktur tedavisidir. Hastanın gelişimine ve sorunlarına göre tedavi yöntemleri değişiklik gösterecektir.

    Hastalık sürecinde kişinin psikolojik durumu oldukça önem taşır. Rehabilitasyon sürecine psikolog ya da psikiyatristlerin dahil olması mutlaka gereklidir. Hastanın stres seviyesi düşükte tedavi sürecinden sağlanan başarı artacaktır.

    Yumuşak doku romatizmasında genellikle karşılaşılan hata ise çözümlerin sağlık kuruluşları dışında aramaya çalışmaktadır. Kişiler hastalığı tanımadıkları ya da ifade edemedikleri için çözmek yerine kendilerine zarar verecek yöntemleri deniyorlar. Bu hatalar ise hastalığı ilerleterek tedavi sürecini zorlaştırmaktadır. Benzer belirtilerin görüldüğü durumlarda alanında uzman hekimlerin olduğu sağlık kuruluşlarına başvurmak en doğru seçim olacaktır.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz