Diğer
    Ana Sayfaİlişki2012 cinsellik trendleri belli oldu

    2012 cinsellik trendleri belli oldu

    -

    kasim-2011-cinsellik7-1-resim-2Issız adamlar
    Jager kadınının karşılığı olarak ‘ıssız adam’ gibi bir kavram oluştu. Erkekler bağlanmaktan ve düzenli ilişkiden korkuyorlar. Bu da onları yalnızlaştırıyor ve çaresizleştiriyor. Uzman Klinik Psikolog Tuğba Kaplanhan, “Bazı erkek hastalar 40 yaşına kadar hiç ilişki yaşamamış ya da tam ilişki yaşayacağı zaman korkmuş ve uzaklaşmış olabiliyor. Bu tip ilişkileri genelde obsesif kişiler yaşıyor. Obsesif kişiler kontrollü olmayı seviyor fakat ciddi bir ilişki yaşamak kontrolsüzlük anlamına geliyor. Bu nedenle evlilik bu erkekleri ürkütüyor. Evlilik kararının sorumluluğunu almak istemiyor ve böyle bir durumda ilişkiden hemen uzaklaşıyor. Kadınlar böyle bir erkekle karşılaştığında üstüne gitmemeli ve o erkeği ciddi ilişkiye hazırlamalı. Bireysel alanlarına zarar vermemeli. Dip dibe yaşanan bir ilişki olmamalı. Çünkü böyle bir erkeği çok fazla sıkmamak gerekiyor” diyor. Issız adamların aldatma eğilimli oldukları düşünülse de aslında karşısındaki kadına gerçekten duygusal olarak bir şey hissediyorsa, sosyal olarak da birlikte olmaktan keyif alıyorsa, cinsellikte doyuma ulaşıyorsa bu erkekler dışarı yönelmiyor. Sadece bazen yine korktukları için ilişki ciddiye doğru gidiyorsa kendilerini denemek adına başka kadınlarla birlikte olmayı deneyebiliyorlar.

    kasim-2011-cinsellik7-1-resim-3Body
    Bu da cinselliğe yeni giren kavramlardan biri. Bir ilişkide hem duygusal, hem sosyal, hem de cinselliğin birlikte yaşanması gerekiyor. Fakat ‘body’ denilen ilişkilerde duygusal ve sosyal paylaşım yaşanmazken cinsellik tüm boyutlarıyla yaşanabiliyor. Kadın ve erkek sadece cinsel tatmin amaçlı olarak beraber oluyor. Dışarıdan yakın iki arkadaş gibi görünebiliyorlar. Ama ciddi, tutkulu ve tatmin eden cinsellik bağımlı bir şekilde yürüyor. Body olarak tabir edilen bu ilişkilerin en tehlikeli yanı ise cinsel sağlık açısından yaşanıyor. Cinsel hastalıkların bulaşma riski artıyor. Aynı zamanda duygusal anlamda zorluklar yaşanmasına yol açıyor. Bu tür ilişki yaşayan kişinin duygusal yatırım yapacak biriyle karşılaşma ihtimali de azalıyor. Eğer kadın bu tarz bir ilişki istemiyor fakat aşık olduğu adam istiyorsa, ilişkide değersizlik, önemsizlik, ego gücünün zayıflaması, özgüvenin azalması, yalnızlaşma gibi sorunlar yaşamaya başlıyor. Yeni birine yönelemiyor. Karmaşa yaratıyor ve ruh sağlığında ciddi dalgalanmalar oluşuyor. Ruhsal çöküntü olabiliyor. Body tarzı ilişkiler yaşayan kişilerde border line özelliği yani uçlarda yaşama görülüyor. Narsist kişilik özelliği de bu kişilerde görülebiliyor.

    AYRILIK DA SEVDAYA DAHİL
    İlişkiler bittikten sonra bir yas sürecinin yaşanması gerekiyor. Uzman Klinik Psikolog Tuğba Kaplanhan,”Ayrılık sürecinde yeterince yas yaşamak gerekiyor. Bir ilişkinin ardından hemen body tarzı bir ilişki yaşamak ya da hemen yeni biriyle birlikte olmak sonraki ilişkinin sağlıklı olmasını engelleyebiliyor. Bir ilişki biterken o kişinin ardından yasını tutmak gerekiyor. Yas uzun olmamalı ama ayrılığı kabullenip, kendi kişisel tercihinizin, isteklerinizin farkına varmanız gerekiyor. Birinden ayrılıp, hemen başkası devreye girerse gerçekten kimi istediğinizin ayrımını yapamayabiliyorsunuz. Dürüstlük, çalışkanlık, zeka, cömertlik, iyilik özellikleri arıyorsanız bu süreci yaşayamazsanız. Bu prensiplerin hangilerini arıyorsunuz, hangi fiziksel özellikler sizi çekiyor bunun ayrımını yapamıyorsunuz. Bu nedenle ayrılıktan sonra yas süreci yaşanmalı” diyor.

    Nilgün Yıldız

    Formsante Dergisi Kasım 2011 Sayısı



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz