Diğer
    Ana SayfaBebekBüyüdüğünü nasıl anlarsınız?

    Büyüdüğünü nasıl anlarsınız?

    -

    Bebekler mutlaka büyür, hem de göz açıp kapayıncaya kadar. Ama önemli olan sağlıklı büyümeleri. Peki sağlıklı büyüdüklerini anlamak için ne yapmak gerekir? Bu sorunun yanıtını pediatristler verse de, annelerin bilmesi gereken 3 önemli kriter var: Kilo, boy ve baş çevresi ölçüsü.

    Seral Çelik

    Bebeğin kilosu, daha doğmadan merak konusudur. Annelerin hayalini, kucağını dolduracak tombul bir bebek süsler. Boyu, merak edilenler listesinin ikinci sırasında yer alır. Özellikle 50 cm üzeri doğan bebeklerin uzun boylu olacağına dair yorumlar yapılır. Ama birkaç yıl sonra ne bu tahminler hatırlanır ne de hayaller… Bebeğiniz kendi genetiğinin ve bir dizi çevresel etkilerin birleşimiyle büyüme rotasını çizer. Siz sağlıklı olması için elinizden geleni yaparken aslında sağlıklı büyümesine de yardımcı olmuş olursunuz. Çünkü araştırmalar, büyümenin seyrini yalnızca genetik özelliklerin etkilemediğini gösteriyor. Genetiğin yanı sıra hastalıktan beslenmeye kadar birçok dış etken büyüme üzerinde yarı yarıya etkili olabiliyor.

    Etkileyen faktörlerin çokluğu nedeniyle büyüme, gerçekten de çok yönlü ve karışık bir süreç. Üstelik siz doğum sonrası takip edebilseniz bile, bebeğiniz döllendiği ilk andan itibaren büyüme sürecini girmiş oluyor. Durmadan milyonlarca kez bölünerek kendini oluşturuyor. Zaten uzmanlar büyümeyi; hücre sayısı ve büyüklüğünün artışıyla vücut hacminin ve kitlesinin artışı olarak tanımlıyorlar. Yani hücreler büyüyüp geliştikçe bebeğin ağırlığı artıyor, boyu da uzuyor. Üstelik yalnızca anne karnında değil, doğum sonrasında da büyüme hızla devam ediyor.

    Uzmanlar büyümenin en hızlı olduğu 2 döneme işaret ediyorlar. Birincisi; 1-12 ay arasındaki süt çocukluğu. İkincisi, ergenlik.
    Büyümenin takibi, çocuğun sağlığı hakkında önemli ipuçları veriyor. Bu yüzden herhangi bir sağlık sorunu olmayan bebeklerin 'sağlam çocuk poliklinikleri'nde belirli aralıklarla büyümesi ve gelişimi takip ediliyor. Amerikan Pediatri Akademisi, bebeklerin doğumda, 2 haftalık, 2 aylık, 4, 6, 9, 12, 15, 18 ve 24 aylık iken mutlaka kontrol edilmelerini öneriyor. Süt çocukluğundan sonra 6-12 ayda bir kontrollere devam edilmesini tavsiye ediyor. Büyüme araştırılırken 3 önemli kritere dikkat ediliyor: Baş, boy ve kilo. Bu üç değerin belirli aralıklarla ölçülerek değerlendirilmesi, bebeğin sağlığı veya bazı hastalıklar için veri olarak değerlendiriliyor.

    - Advertisement -

    Gelin, Pediatrist Erdem Uzunoğlu'ndan aldığımız bilgiler dahilinde, biz de bebeklik döneminde bu üç kritere bir göz atalım.

    KİLO ALIMI

    Bebeğiniz kaç kilo doğdu? Önemli olan kilosunun ne kadar olduğu değil, normal sınırlar içinde olup olmadığı. Zamanında, yani 40. haftada dünyaya gelen bebeklerin doğum kilosu 2500-4000 gr. arası normal kabul ediliyor. Bunun altı ve üstü zayıf ya da iri bebek olarak değerlendiriliyor. Her iki durum da bazı hastalık riskleri açısından değerlendirilmeye alınıyor. Hemen endişelenmeyin, istisnalar hariç kilo, tek başına bir gösterge değil.

    Haberin devamı 2008 Formsante Ekim Bebek ekinde…



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz