Adet döneminde kadınların merak ettiği konulardan biri de adet kanının pıhtılaşması yani ciğer gibi parça gelmesidir. Kadınları endişe ve korkuya sevk eden bu görüntü ne anlama geliyor? Adet kanının pıhtılaşması neden olur? Adet kanının pıhtılaşması hastalık belirtisi midir? Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Pınar Kadiroğulları, merak edilen soruları yanıtlıyor.
ADET KANINDA PIHTI (CİĞER GİBİ PARÇA) NE ANLAMA GELİR?
Adet döneminde rahmin en iç tabakası, eğer o ay gebelik oluşmamışsa kan ve mukozal doku olarak, ayda bir olacak şekilde, dışarı atılır. Yumurtlama döneminden sonra süreç hamilelik ile sonuçlanmadıysa rahim iç tabakasında değişiklikler oluşmaya başlar ve bu tabaka adet kanamasıyla dışarı atılır. Buna bağlı olarak adet döneminde küçük parçalar gelebilir. Bu parçalar bazen ciğer gibi daha büyük olabilir. Adet kanında pıhtı fark edilmesi kimi zaman endişeye neden olsa da aslında genellikle normal bir durumdur.
ADET KANI PIHTILAŞMASI NEDEN OLUR?
Regl döneminde, kanama esnasında, rahmin iç duvarını kaplayan hücreler sıyrılıp vücudu terk ederler ve kanama olarak dışarı atılırlar. Bu sırada vücut rahimdeki kanın pıhtılaşmasına neden olan proteinleri serbest bırakır. Bu pıhtılaşma proteinleri rahmin iç duvarından meydana gelen kanamanın devam etmesini engeller. Kadınların vücudundan çıkan kan da bu pıhtılaşma proteinlerini içerir. Akışın en yoğun olduğu zamanlarda kandaki pıhtılaşma proteinlerinin bir araya toplanmaya başlaması adet kanında pıhtılaşmaya ve pıhtılı kanama görüntüsüne neden olabilir. Bu genellikle adet kanının vücuttan atılmadan önce rahimde ya da vajinada birikmesiyle ortaya çıkar. Pıhtılaşan kanın rengi genellikle kırmızı ya da daha koyu tonlarda olabilir.
HASTALIK BELİRTİSİ OLABİLİR Mİ?
Bu durum uzun aralıklarla yaşanıyorsa ya da birkaç kez olduysa, endişe etmeye gerek yoktur. Ama adet döneminde büyük parçalar her zaman geliyor ve yoğun kanama eşlik ediyorsa, bu durum bir probleme işaret edebilir. Bu durumda uzman görüşü almak önemlidir. Erken dönem gebeliklerde, gebeliğin sağlıklı ilerlemeyeceği vücut tarafından fark edilirse, gebelik vücut tarafından otomatik olarak bitirilir. Bu durumda vücut gebelik materyalini parçalar ve parçalar halinde dışarı atar. Yani kadınlar daha gebeliğini anlamadan gebeliğin sona ermesi halinde ciğer gibi parçalar gelebilir. Bu durum adet kanamasıyla karışabilir, ancak aslında yaşanan bir düşüktür. Diğer olası sebepler miyom ve kistik yapılardır. Özellikle pıhtılı kanamaya kasık ağrıları da eşlik ediyorsa, hekim değerlendirmesi şarttır.
NE ZAMAN HASTALIĞA İŞARET EDER?
Bu durum uzun aralıklarla yaşanıyorsa ya da birkaç kez olduysa, endişe etmeye gerek yoktur. Ama adet döneminde büyük parçalar her zaman geliyor ve yoğun kanama eşlik ediyorsa, bir probleme işaret edebilir. Dolayısıyla uzman görüşü almak önemlidir. Yoğun kanama genelde hormon bozukluğu, miyom, rahim içi polip, iltihap ve adenomyozis gibi kadın hastalıklarından kaynaklanır. Bazen korunma amaçlı takılan rahim içi araçlar da yoğun kanamaya neden olur. Bazı iyi ve kötü huylu hastalıkların ilk bulgusunun da aşırı kanama veya pıhtılı kanama olabileceği de akıldan çıkarılmamalıdır.
NE ZAMAN HEKİME BAŞVURULMALI?
Eğer yıllık rutin kontrollerinizi düzenli yaptırıyorsanız, adet kanamanız ilk defa parçalı geldiğinde hemen doktora başvurmanıza gerek yok. Ancak bu durum tekrar ediyor ve yoğun kanama eşlik ediyorsa, mutlaka hekime görünmelisiniz.
NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Muayene sonrasında bir sebep saptanamadıysa, bu durumun normal fizyolojik olaylardan kaynaklandığı kabul edilir ve hasta takibe alınır. Ancak altta miyom, kist ve polip gibi bir neden yatıyorsa, hekiminiz gerekli tedaviyi sebebe yönelik olarak uygulayacaktır. Bazen medikal bazen ise cerrahi işlem gerekebilir.