Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetBayramda midenizi rahatlatacak 10 öneri

    Bayramda midenizi rahatlatacak 10 öneri

    -

    Ramazan Bayramı nedeniyle birbirinden lezzetli ikramların yer alacağı bayram sofraları bizi bekliyor. Ancak Ramazan’da uzun süren açlıklar sonrasında normal beslenme düzenine başlarken iştahımızı kontrol etmemiz önemli. Zira Ramazan boyunca süren uzun açlığın ardından bayramda küçülen midemize aniden yüklenmek ve yüksek kalorili beslenmek mide ile sindirim sistemimizde sorun oluşturarak; hazımsızlık, şişkinlik ve gaz sorunlarına yol açabiliyor. Ayrıca kan şekerinde oluşan düzensizlikler nedeniyle terleme, mide bulantısı, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi sorunlar da gelişebiliyor. Bayramda aşırı ve hatalı beslenmek, özellikle diyabet ve hipertansiyon hastaları için hayati problemler oluşturabiliyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan, bayramda midenizi rahatlatacak 10 öneride bulundu.

    BAYRAMDA MİDENİZİ RAHATLATACAK 10 ÖNERİ

    AÇ KARNINA ELMA SİRKESİ TÜKETİN

    Ev yapımı elma sirkesinin sindirim enzimlerinin salgılanmasını arttıran, sindirimi kolaylaştıran özellikleri var. Sabah aç karnına bir çay bardağı kadar suyun içine bir yemek kaşığı elma sirkesi ekleyerek güne başlamanız, olası sindirim problemlerinin oluşmasını önleyebilir.

    KAHVALTIDA HAMUR İŞLERİNE YÜKLENMEYİN

    Günün ilk öğünü olan kahvaltıda karbonhidrat alımınızı abartmayın. İlk öğünden itibaren insülin salınımınız artarsa daha hızlı acıkır ve daha fazla karbonhidrat tüketme isteği hissedersiniz. Bu nedenle kahvaltıda börek ve poğaça gibi hamur işlerine yüklenmeyin. Peynir, zeytin, yumurta ile çiğ sebzeler kahvaltınızda mutlaka bulunsun. Ekmeğinizi tam buğday ekmeği olarak alın ve bal ile reçel gibi kahvaltılıkları 1-2 tatlı kaşığından fazla tüketmeyin” diyor.

    ÖĞÜN DÜZENİNİZİ DEĞİŞTİRMEYİN

    Bayram ziyaretlerinizi yaparken öğün düzeninizi değiştirmemeye gayret edin. Kahvaltınızı mutlaka yapın, öğle ve akşam yemeklerinizi de uygun saatlerde yemeye çalışın. Bu sayede ziyaretlerinizde yapılan ikramları kontrollü tüketebilirsiniz. Öğünleri atlarsanız çok acıkır, her gittiğiniz yerde ikramları tüketebilir ve bunun sonucunda da mide ağrıları ve krampları sorunlarını yaşayabilirsiniz.

    TATLI TÜKETİMİNE DİKKAT!

    Bayram ziyaretlerini çok yapan bir aile iseniz tatlı tüketiminize dikkat edin. Bayram ziyaretlerinizi günlere dağıtın ya da bazı ziyaretleri tatlı tüketmeden atlatmaya çalışın.

    - Advertisement -

    ÇAYINIZ ÇOK AÇIK VE LİMONLU OLSUN

    Bayramın vazgeçilmez ikramları olan çay ve kahve gibi kafein içeriği yüksek olan içecekler su gibi dolaşımınızı hızlandırıp, sindirip sisteminizi rahatlatmıyorlar. Üstelik fazla tüketildiklerinde kalpte çarpıntı, dolaşım bozukluğu ve mide yanmalarına yol açabiliyor, reflü yakınmalarını tetikleyebiliyorlar. Dolayısıyla günde 3 fincan çay ve 2 fincan kahveden fazlasını içmemeye çalışın. Bitki çayı alternatifiniz yoksa eğer çayınızı açık ve limonlu tüketmeye dikkat edin. Bu sayede hem kafein ve teini daha az almış olur hem de çayın demirin emilimini azaltma özelliğine limon sayesinde engel olursunuz. Sıcak içeceklerinize şeker eklememeyi de alışkanlık haline getirin.

    Bayramda midenizi rahatlatacak

    VÜCUDUNUZ SUSUZ KALMASIN

    Gün içerisinde sıvı alımızın düşük kalmamasına dikkat edin. Yanınızda suyunuz olsun veya gittiğiniz yerlerde su için. Böylece mide hacminizin bir kısmını suyla doldurup fazla besin tüketmeye engel olursunuz. Ayrıca açlık hissini bastırarak fazla porsiyon tüketmekten kendinizi korursunuz.

    EN SAĞLIKLI TERCİH AYRAN YA DA SODA

    Bayramda, içeriğinde yüksek miktarda şeker bulunduran asitli ve kolalı içeceklerden kaçının. Yine içeriklerindeki şeker nedeniyle taze sıkılmış meyve sularını da içmememizde fayda var. Dolayısıyla ayran serinlemek için en sağlıklı içecek seçimi olacaktır. Aynı şekilde sade maden suyunu da tercih edebilirsiniz.

    TOK TUTAN ARA ÖĞÜNLER YAPIN

    İkramlara “hayır” diyebilmek veya daha az tüketebilmek için öncelikle tok olmak gerekiyor. Bunun için ana yemeklerinizden sonra açlık hissederseniz, bir ara öğün yapmanızda fayda olabilir. Bu ara öğünler meyve ile beraber bir avuç içi kadar kuru yemiş ya da tam buğday ekmeğine mini bir sandviç olabilir.

    MUTLAKA SEBZE TÜKETİN

    Bayramların en keyifli anlarından biri de tüm ailenin bir arada olduğu yemek ziyafetleri oluyor. Menülerinizde et ve hamur işlerinin yanı sıra sebze ile salata bulundurmaya özen gösterin.

    Ev dışında yemek yiyorsanız sebzeli menüleri tercih edin. Bayram boyunca tüketilebilen fazla et ve karbonhidrat alımını dengelemenin en etkili yolu, her öğünde sebze tüketmektir.

    HAREKETSİZ KALMAYIN

    Yürüyüş yaparak, hem aldığınız fazla kalorileri harcamak için vücudunuza yardım edersiniz hem de çok yorulan sindirim sisteminin çalışmasına katkı sağlarsınız. Yemeklerden iki saat kadar sonra, yarım saat tempolu bir yürüyüş yapmak kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz


    Tam bir sebze canavarıyım

    ‘Binbir Gece’ dizisindeki rolüyle her hafta evlerimize konuk olan, sevilen oyuncu Ceyda Düvenci “bakımlı, kendini her haliyle seven ve güvenen, sağlığına dikkat eden kadınlar...

    Diyette başarısızlık yoktur, vazgeçmek vardır

    Yeni kitabı ‘Afiyetle Diyet’’in raflardaki yerini aldığı bugünlerde Uzman Diyetisyen Dilara Koçak ile bir söyleşi yaptık ve ondan stil sırlarını öğrendik...Yeni kitabınızdan biraz bahseder...

    Tek yaptığım spor oğlumla yürümek

    G.O.R.A'nın çekimleri için ne diyeceksiniz?Çekileli uzun zaman oldu! İnsan bir şey çektiği zaman hemen seyretmek istiyor ama bu filmin başına hakikaten gelmedik şey kalmadı....