Uzmanlar bebeklerin zeka gelişimlerinin desteklenmesi için 0-1 yaş arası dönemin çok önemli olduğunu ve bu konuda anne-babalara önemli görevler düştüğünü belirtiyor. Ancak bebeğinizin zeka gelişimi için onunla konuşmak, kitap okumak, anne sütüyle beslemek ne kadar önemli olsa da; hiçbirşey sizin ona olan sevginiz kadar etkili olmuyor.
Klasik müzik dinlemediği için küçük oğlunuzun yeterince zeki olmadığını mı düşünüyorsunuz? Ya da kızınız alfabeye meraklı olmadığı için uykularınız mı kaçıyor? Rahat olun, çünkü aslında ufaklığın zeka gelişimine giden yol, aslında hiç de sizin düşündüğünüz yerlerden geçmiyor. Çünkü bebeğinizin IQ derecesini sadece komplike genler ve çevresel faktörler belirlemiyor. Onun, zeka gelişimi için en çok sizin şefkatinize ihtiyacı var.
Annelerin ruh halinin bebekleri üzerinde çok büyük etkisi var. Bir anne mutlu olduğu zaman bebeğiyle ne kadar çok ilgilenirse, mutsuz olduğu zaman da onu o kadar ihmal ediyor. Anne, mutsuz olduğunda çocuğuyla ilgilenip, bu durumu belli etmemeye çalışsa da, çocuk içgüdüsel olarak annenin sıkıntısını hissediyor. Uluslararası Çocuk Sağlığı ve İnsan Gelişimi Enstitüsü’nün, 36 aylık çocuklar üzerinde yaptığı bir araştırmaya göre, depresif annelerin çocukları, sözel beceriler ve dil gelişimi testlerinde, depresif olmayan annelerin çocuklarına göre daha başarısız oluyor.
Amerika’da bulunan Mayo Clinic uzmanlarından Pediatrist Robert G. Voigt’e göre, bebeğinize gösterdiğiniz sevgi ve şefkat, onun zeka gelişiminde büyük rol oynuyor.
1- ONUNLA SIK SIK KONUŞUN
Bebeklerin gün içinde duyduğu kelime sayısı ile sözel zekaları arasında bir bağlantı var. Bu yüzden onunla ne kadar çok konuşursanız, bebeğinizin kelime haznesi de o kadar çok gelişir. Ancak konuşacağınız konu basit olsun. Örneğin onun oyuncaklarından, ya da favori battaniyesinden bahsedebilirsiniz. Ayrıca sohbette size katılmak isterse, onu bu konuda mutlaka teşvik edin.
2- BERABER KİTAP OKUYUN
Bebeğinize sık sık kitap okuyun. Ne kadar sık okursanız, aranızda o kadar duygusal bir bağ oluşur ve bebeğiniz bu sayede daha kolay öğrenir. California Üniversitesi’nde Psikoloji Profesörü olan Linda Acredolo, “Bu sayede bebeğiniz kitapların sayfalarında harf ve kelimelerin olduğu ve bu kelimelerin sağdan sola doğru okunduğu gibi temel bilgileri anlamaya başlar” diyor.
Ayrıca bebeğinize okuduğunuz bu kitapların resimli olmasına özen gösterin. Okuduğunuz sayfaların resimlerini ona gösterip, bu resimlerin ne olduklarını anlatın. Kitabı bitirdiğiniz zaman tekrar başa dönün. Bunu her yaptığınızda bebeğinizin hafızası güçlenecek ve okuyacağınız diğer sayfada neler olacağını bilmek onu öğrenmek için daha çok heveslendirecek.
3- BIRAKIN PARMAKLARINIZ KONUŞSUN
Konuşmaya başlamadan önce bebeğinizle iletişim kurmak için işaret dilini kullanın. Araştırmalar işaret dilinin zeka ve dil gelişimi üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu gösteriyor. Amerika’da yapılan başka bir araştırmaya göre işaret dilini kısmen de olsa öğrenen bebekler, öğrenmeyenlere göre daha erken konuşuyor. Ayrıca bu bebeklerin IQ’ları da daha yüksek oluyor.
4- ANNE SÜTÜYLE BESLEYİN
Anne sütüyle emzirilen ve hazır mamayla beslenen bebekleri kıyaslayan bir araştırmaya göre, anne sütüyle beslenen çocukların IQ’ları daha fazla oluyor. Ne kadar uzun süre emzirilirse, bebeklerin zekaları da o kadar çok gelişiyor. Ancak bebeğinizi hazır mamayla beslemek zorundaysanız çok fazla endişelenmeyin. Çünkü araştırmalar anne sütü ve hazır mamayla beslenen bebeklerin IQ’larının arasındaki farkın yalnızca birkaç puan olduğunu gösteriyor.
BEBEKLERDE UYKU DÜZENİ NASIL OLMALI? İŞTE AY AY UYKU DÜZENİ TABLOSU
5- ARA SIRA YALNIZ BIRAKIN
Uyanık olduğu her an burnunun ucunda oyuncaklarını sallayıp durursanız bebeğinizin beyin gelişimini engellersiniz. Ayrıca bu durum dikkat algısını da hiç iyi bir şekilde etkilemeyecektir. Prof. Dr. Acredolo şöyle diyor:
“Çocukların sürekli eğlendirilmeye ve ilgiye ihtiyacı vardır diye yanlış bir inanış var. Ancak bu aslında çok da doğru değil. Çünkü zaman zaman onları kendi haline bırakmak ve kendi kendilerini eğlendirmeyi öğrenmelerini sağlamak gerekiyor.”
6- SEVGİNİZİ BELLİ EDİN
Bebeğinize sık sık sarılın, kucağınıza alın ve onunla göz teması kurun. Prof. Dr. Acredolo, “Çocukları konuşmak için motive eden sebeplerden biri de, diğer insanlarla iletişim kurmak istemeleridir” diyor. İşte bu yüzden küçük çocuklar sürekli parmaklarıyla birşeyleri işaret ederek, size göstermeye çalışırlar. Bunun nedeni onların sizinle bir bağ kurmak istemeleridir. Bu yüzden onunla ne kadar çok iletişim kurar ve onu sevdiğinizi ne kadar çok hissettirirseniz, onun da zeka gelişimi o kadar sağlıklı olur.
Formsante Arşiv