Bebeklerde görülen farklı kaka renkleri bazen anneleri endişelendirebiliyor. Fakat bebek kakalarının; yeşil, altın sarısı, siyah, beyaz renkte olması hepsi farklı bir anlam taşıdığını ifade ediyor. Peki, bebek kaka renkleri ne anlama geliyor? Hangi kaka renkleri olağan, hangisi hastalık belirtisi? Medipol Çamlıca Üniversite Hastanesi / Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktor Öğretim Üyesi Gökmen Alpaslan TAŞKIN bebeklerde kaka renkleri ile ilgili merak edilenleri anlatıyor…
BEBEKLERDE KAKA RENKLERİ NE ANLAMA GELİYOR?
Anne sütü ile beslenen bebeğinizin kaka rengi altın sarısı olur. Ancak 4. ayını dolduran bebeğinizin karaciğerden bağırsağa dökülen safra salgısının artmasıyla kakası yeşile dönecektir. Eğer bebeğinizin genel sağlık durumu iyiyse kaka renginin yeşile dönmesi olağandır.
BEBEĞİN İLK KAKASI NASIL OLMALI?
Bebekler ilk kakalarını doğumdan sonraki 24 saat içerisinde yapar. İlk kakanın rengi genellikle siyahtır ve yapışkan bir yapıdadır. Bebeğinizin anne karnında kaldığı süre boyunca bağırsaklarında birikmiş olan bu ilk dışkıya “mekonyum” denir. İlk birkaç gün kakanın rengi koyu renkli olur ancak sonraki günlerde rengi değişir.
BEBEKLERDE AÇIK YEŞİL VE KOYU YEŞİL KAKA NEDEN OLUR?
4. ayını dolduran bebeğinizin karaciğerden bağırsağa dökülen safra salgısının artmasıyla kakası yeşile dönecektir. Eğer bebeğinizin genel sağlık durumu iyiyse kaka renginin yeşile dönmesi olağandır.
BEBEKLERDE SİYAH KAKA NEDEN OLUR?
Bebeklerde bazen de siyah dışkı ile karşılaşılır. Bebeğiniz için demir takviyesi kullanılmanız da dışkıda siyah renge neden olabilir. Bebeğinizin kakasının rengi açık griye yakın ise bu durum safra asitlerinin yetersizliğinden yani sindirim sorunlarından kaynaklanıyor olabilir. Bebeğiniz için demir ilacı kullanılmadığı halde dışkısı siyah ya da açık gri ise doktorunuza danışmayı ihmal etmeyiniz.
BEBEKLERDE BEYAZ KAKA NE ANLAMA GELİR?
Bebeğinizin kaka renginin beyaz olması beslenme bozukluğundan kaynaklanan bir durumu işaret edebilir. Süt ağırlıklı beslenen bebeklerde beyaz kaka oluşumu görülebilir. Genellikle bebeklerde beyaz kaka oluşumunun sebebi safra kesesi ve karaciğer ile ilgili sorunlardır.
BEBEK KAKASINDA MUKUS VE KAN NEDEN OLUR?
Bebek kakasında bazen mukus bazen de hem mukus hem de kan görülmesi, proktokolit adı verilen bir hastalığın habercisi olabilir. Proktokolitler, besin alerjilerine bağlı olarak gelişir ve “alerjik proktokolit” olarak adlandırılır. Bebeğinizin alerjisinin olduğu gıdayı tüketmesi ile kalın bağırsağında iltihap oluşabilir ve bu durum bebeğinizin kakasında mukus ve kan görülmesine sebep olabilir. Bebeğinizin ilk altı ayında görülen ve alerjik bir hastalık olan proktokolite en sık neden olan alerjik gıda ise inek sütüdür. Böyle bir durumla karşılaştığınızda doktorunuzla görüşebilirsiniz.
İLGİLİ İÇERİKLER
- Bebeklerde ishal neden olur, nasıl geçer? Bebeklerde ishale ne iyi gelir?
- Bebeklerde ve çocuklarda ateş kaç olmalı? Ateşi düşürme yolları neler?
- Bebeklerde besin alerjisi belirtileri nelerdir? İşte en alerjik 8 besin
- Bebeklerde ishal kaç gün sürer? Anne sütü alan bebekler ne yapmalı?
- Bebeklerde öksürük, hırıltı neden olur? Nasıl geçer?