Yılın her mevsiminde bizi rahatlatan ve şifa veren bitki çayları evimizden hiç eksik olmuyor. Bitki çayları ile, bağışıklığınızı güçlendirebilir, grip sezonunu daha sağlıklı atlatabilir, stresle baş etmenize yardımcı olabilir ve vücudunuzu toksinlerden arındırabilirsiniz. Ama doğru bitki çayı demleme tekniği ile… Peki, bitki çayı nasıl demlenir? Gıda Mühendisi Ezgi Eryiğit Arslan ‘bitki çayı nasıl demlenir?’ sorusunu yanıtlıyor…
BİTKİ ÇAYI NASIL DEMLENİR?
Bitkilerin yaprak, çiçek gibi yumuşak dokulu organları demlenerek hazırlanmalıdır. Bitki ağzı kapaklı bir çaydanlık ya da kapaklı fincan içerisine konur ve üzerine taze kaynatılmış yumuşak içme suyu ilave edilerek önerilen miktarda bekletilerek içilir. Süre istenen etkinin ve lezzetin derecesine göre 5 ile 20 dakika arasında değişebilmektedir.
Bitkilerin kök, kabak, odun gibi kısımları genel olarak dekoksiyon (kaynatma) şeklinde hazırlanmalıdır. Çaydanlık içerisinde bitki kısmı konur ve üzerinde gerekli miktar su ilave edilerek ateşin üzerinde kaynatılır. Kaynatma süresi bazı özel koşullar dışında ortalama 5-10 dakikadır.
DEMLEME YÖNTEMİ İLE YAPILACAK BİTKİLER
- Ihlamur
- Yeşil Çay
- Sinemaki
- Anason
- Adaçayı
- Biberiye
- Gül
- Papatya
- Hibiskus
- Kuşburnu
- Ayva yaprağı
KAYNATMA YÖNTEMİ İLE YAPILACAK BİTKİLER
- Tane karabiber
- Tane sumak
- Tarçın
- Taze/kuru zencefil
- Karanfil
İLGİLİ İÇERİKLER
- Kışın en çok tüketilen 10 bitki çayı ve dikkat edilmesi gerekenler
- Her derde deva 12 şifalı bitki çayı ve faydaları
- Papatya çayı faydaları nelerdir? Nelere iyi gelir? Hamileler içebilir mi?
- Kuşburnu çayı nasıl yapılır? Faydaları nelerdir, nelere iyi gelir?
- Adaçayının faydaları nelerdir? Nasıl tüketilmeli? Günde kaç kez içilmeli?
- Regl döneminde adet sancısına iyi gelen bitki çayları ve faydaları