Diğer
    Ana SayfaGüzellikCilt BakımıCilt lekesi nasıl geçer? İşte cilt lekesi için tedavi yöntemleri

    Cilt lekesi nasıl geçer? İşte cilt lekesi için tedavi yöntemleri

    -

    Denize girdiniz, güneşe doydunuz, ruhunuzu tazelediniz. Artık güneş ışınlarıyla birlikte belki daha fazla ortaya çıkan lekelerle ilgilenme zamanı. Sizi uzun ve zorlu bir tedavi süreci beklese de teknolojik yeniliklerle sonuçlar yüz güldürüyor. Peki, cilt lekesi nasıl geçer? Cilt lekesi türleri nelerdir? Cilt lekesi tedavi yöntemleri nelerdir? İşte yanıtı…

    Ciltte melanin adı verilen pigment miktarının aşırı artmasıyla lekeler oluşuyor. Lekelerin oluşumunda en sık karşılaştığımız sebep ise güneş ışınlarına maruz kalmak. Güneş ışınlarına aşırı maruz kalmak sadece lekelerin oluşumuna değil, oluşmuş lekelerin daha da koyulaşmasına yol açıyor.

    Bunun dışında genetik yatkınlık, gebelik, doğum kontrol hapları başta olmak üzere kullanılan bazı ilaçlar, cilde temas eden birtakım kozmetik ürünler, ciltte enflamasyona yol açan akne gibi cilt hastalıkları da lekelerin gelişmesine neden olabiliyor. Yüzde özellikle alın, burun sırtı, yanaklar ve üst dudakta rastlanan lekeler aynada kişiyi rahatsız edebiliyor.

    Leke tedavisinde uygulanan çok sayıda yöntem bulunuyor. Medikal Estetik Hekimi Dr. Alp Mamak; lekenin türüne, derinliğine, yerine ve cildin yapısına göre belirlenen tedavi yöntemlerini anlattı.

    cilt lekesi

    - Advertisement -

    Cilt lekesinin tedavisine nasıl karar veriliyor? Hangi lekelere, hangi tedavi yöntemleri uygulanıyor?

    Cilt lekelerinde öncelik, hastanın tıbbi hikayesine dayalı olmalı. Lekeler pek çok sebebe dayanabiliyor ve cildin farklı derinliklerini tutmuş olabiliyor. Aynı zamanda da lekenin oluşma zamanı üzerinden geçen süre de tedavide belirleyici rol oynuyor. Cilt hastalıkları, cilt inceliği, güneşe maruziyet, genetik yatkınlık, hormonal durum, doğum yapmış olmak, D vitamini düzeyi sebep ve tedavi yaklaşımında ilk akla gelenler. Leke tedavisinin uzun bir süreç olduğunu göz ardı etmemek ve sabırlı olmak da hastalar açısından en önemli konu.

    LEKE TEDAVİSİNDE UYGULANAN EN YENİ YÖNTEMLER

    Leke tedavisinde uygulanan en yeni yöntemler neler?

    Lazerler, mezoterapi, mekanik ve kimyasal soyma, cilt bakımı ve koruma en temel tedaviler arasında. Her yıl hem lazerlerde, hem de mezoterapi, soyma ve bakım işlemlerinde yeniliklerle karşılaşıyoruz. Thulium lazer, dermapen ve dermabrazyon en yeni yaklaşımlardan.

    Kimlere ve hangi cilt tiplerine (kimyasal) peeling uygulanıyor?

    Kimyasal peeling kendi içinde birçok farklılık gösteriyor. Cildin en üst yüzeyinden en derinlere kadar etkinliği değişen farklı türleri var. 18 yaş üstü, güneş koruma ve cilt bakım rutinini düzenli oluşturmuş kişilere sonbahar ve kış aylarında kimyasal soyma uygulanabiliyor. Çoklu seans gerekiyor. Çok kısa ve çoğu zaman ağrısız bir işlem.

    Leke tedavisinde AHA’ların önemi nedir? Ne şekilde kullanılıyor ve nasıl etki ediyor?

    AHA’lar klinik kullanımda, rutin tedavide ilk elimizin altında olan ve ev tedavisine de düşük konsantrasyonla önerilebilecek olan ürünler. üst katmanların yenilenmesi açısından
    hem leke tedavisinde hem de rutin bakımlarda rahatlıkla planlanabilecek, güvenilir tedavilerden.

    PRP ve hyalüronik asidin kullanıldığı nem aşılarından, leke tedavisinde fayda sağlanabiliyor mu?

    Leke; özellikle kuruluğa, nemsizliğe ve incelmeye bağlı ise bu durumda kesinlikle hyalüronik asit nem aşıları ilk tercih edilen tedavilerden. PRP ve vitamin mezoterapileri ile birlikte kullanılabiliyorlar. Kılcal yatkınlığı olan hastalarda PRP yerine hyalüronik asit aşı, mezoterapi ve somon DNA daha fazla tercih ediliyor.

    CİLT LEKESİ VE LAZER TEDAVİSİ

    Lazer tedavisi hangi leke tiplerine uygulanıyor? Kimlere uygun değil?

    18 yaş üstü, ciltte incelmeye bağlı olmayan lekelerde lazer tedaviler de planlanabiliyor. Yine çoklu seans gerektiriyor. Lekenin bulunduğu cilt derinliğine yönelik olarak farklı lazer türleri tercih edilebiliyor.

    Bu tedaviler ne kadar zamanda sonuç veriyor?

    Tüm tedaviler ilk seans itibarıyla görünür yanıtlar veriyor ancak tamamen geçmesi lekenin durumuna bağlı. Örneğin, doğum sonrası karşılaşılabilen melazmada sonuç elde etmek oldukça güç ve çok sabır gerektiriyor.

    Tedaviler sırasında kişinin nelere dikkat etmesi gerekiyor?

    Tüm tedavilerde rutin cilt bakımı ve koruma en önemli süreç. Nemlendirme ve güneş koruyucu kullanma, tedavilerin ve devam eden sürecin olmazsa olmazı. Bu ürünler, yaz-kış her mevsim düzenli olarak kullanılmalı. Bu hem yeni leke oluşumundan kaçınmak, hem de uygulanan tedavi sonucunun etkinliğini desteklemek açısından önemli.

    EVDE CİLT LEKESİ TEDAVİSİ

    Kişi, leke tedavisini evinde nasıl sürdürebilir?

    Evde, özellikle sonbahar ve kış döneminde A vitamini, AHA ve salisilik asit içeren ürünlerin kullanımı; tüm mevsimlerde özellikle hyalüronik asit ve C vitamini içeren nemlendirme ile iyi bir temizlik de kesinlikle önemli.

    Bu tedavi besin yoluyla desteklenebilir mi?

    Özellikle D ve C gibi vitaminleri desteklemek cilde de faydalı. Biotin, B vitamini kompleksleri ve çinko gibi süreci destekleyebilecek birçok besin takviyesi de kişiye özel planlanabiliyor. Sağlıklı beslenmek, bol su tüketmek, sigara ve alkolden uzak durmak da günlük yaşamımızda cildimiz için yapabileceğimiz en doğru yaklaşımlardan.

    CİLT LEKESİ TÜRLERİ

    Cildimizde oluşan lekelenmelerin üç tipi bulunuyor: Birincisi, çillenme ve vücutta yanık alanlarda çıkan büyük güneş lekeleri; ikincisi, biriken güneş hasarının yaşla beraber ortaya çıkan ve “senile lentigo” diye isimlendirilen güneş lekeleri; üçüncü tipi ise hamilelikte “melazma” denilen, yüzdeki ana lekelenmeler oluşturuyor. Melazma, kış aylarında rengi açılıp, yazın koyulaşan bir leke türü. Melazmada; hamilelik sonrası, doğum kontrolü hapı kullanımıyla birlikte veya yüze yapılan birtakım kozmetik işlemler sonrası üst dudakta ve yanakta artış yaşanabiliyor. Dışarıdan bakıldığında belli olmayan bazı lekeler, ultraviyole lambalar sayesinde rahatlıkla görülebiliyor.

    LEKE OLUŞUMUNU TETİKLEYİCİ FAKTÖRLER NELER?

    • Yaş,
    • Hızlı ve ani güneşlenme,
    • İlaç kullanımları,
    • Kozmetik ürünler,
    • Parfüm içeren kremler,
    • Doğum kontrol hapları.

    Hazırlayan: Deran Çetinsaraç



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz