Diğer
    Ana SayfaHaberDoğu Anadolu bölgesi deprem haritası ve fay hattı üzerindeki iller

    Doğu Anadolu bölgesi deprem haritası ve fay hattı üzerindeki iller

    -

    Kahramanmaraş’ta peş peşe yaşanan 7.7 ve 7.6 şiddetindeki büyük iki depremden sonra Doğu Anadolu Fay Hattı üzerindeki illerin deprem risk bölgeleri merak ediliyor. Ülkemizde topraklarımızın yüzde 92’si yüksek depremselliğe sahip. Son depremlerle birlikte Doğu Anadolu bölgesi fay hatları haritası en çok arananların başında geliyor. İşte Doğu Anadolu bölgesi fay hatları ve bu bölgede en çok aranan Kahramanmaraş deprem risk haritası, Hatay deprem risk haritası, Malatya deprem risk haritası ve tüm deprem risk haritaları…

    DOĞU ANADOLU FAY HATTI NEDİR?

    Doğu Anadolu Fay Hattı Türkiye’nin doğusunda büyük bir kırıkdır. Fay, Anadolu Levhası ve Arap Levhası arasındaki sınır boyunca uzanmaktadır.

    Doğu Anadolu Fay Hattı, Ölü Deniz Çatlağı’nın kuzey sonunda Maraş Üçlü Bitişme’sinden başlayarak kuzeydoğu istikametinde işler ve Karlıova Üçlü Bitişme’sinde sona erer ki burada Kuzey Anadolu Fay Hattı ile buluşur.

    DOĞU ANADOLU BÖLGESİ FAY HATLARI HARİTASI

    doğu anadolu bölgesi fay hatları haritası

    DOĞU ANADOLU BÖLGESİ FAY HATTI ÜZERİNDEN GEÇEN İLLER

    • Kahramanmaraş
    • Gaziantep
    • Malatya
    • Hatay
    • Bingöl
    • Muş
    • Elazığ
    • Adıyaman

    DOĞU ANADOLU FAY HATTI NERELERDEN GEÇİYOR?

    Peki, Doğu Anadolu Fay Hattı nerelerden geçiyor? Doç. Dr. Alper Gürbüz 2020 tarihinde Atlas Dergisi için kaleme aldığı yazıda Doğu Anadolu Fay Hattı için şu bilgileri vermişti:

    - Advertisement -

    Doğu Anadolu Fay Zonu, kuzeydoğuda Bingöl ilinin Karlıova ilçesinden başlayıp güneybatıda Hatay’a kadar uzanan yaklaşık 600 km uzunluğa sahip sol yanal doğrultu atımlı bir fay zonudur. Kuzey Anadolu Fay Zonu ile birlikte Türkiye’nin en önemli iki fay zonundan biridir. Doğu Anadolu Fay Zonu’nun adlandırılması, 1971 yılında Bingöl’de meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin akabinde, eski adıyla Maden Tetkik ve Arama (MTA) Enstitüsü jeologlarından Esen Arpat ve Fuat Şaroğlu tarafından 1972 yılında yapıldı.

    Aynı araştırmacılar 1975 yılında, bu fay zonunu oluşturan parçaları detaylarıyla çalışarak, fayın bölgesel ölçekte haritasını da ilk kez ortaya koydular. Sağ yanal doğrultu atımlı bir fay olan Kuzey Anadolu Fayı ile Karlıova’da kesişen Doğu Anadolu Fay Zonu, tıpkı Kuzey Anadolu Fay Zonu gibi Arabistan Levhası ile Avrasya Levhası arasında meydana gelen kıtasal çarpışma ve izleyen sıkışma sürecinin bir ürünü olarak gelişmiş.

    Kuzeydoğuda Karlıova’dan başlayan Doğu Anadolu Fayı, Adıyaman ilinin Çelikhan ilçesine kadar, dar bir vadi şeklinde uzanıyor. Çelikhan’dan güneybatıya doğru ise daha geniş bir alanda etkisini gösteriyor.

    Fay zonu boyunca değişik boyutlarda fay vadilerine, fayın kendi örgüsü içerisinde büklüm ve sıçrama yaptığı alanlarda gelişen çöküntü ve tepelere, fayın kesip ötelediği birçok akarsu yatağında sapmalara rastlamak mümkün. Ayrıca fayın ana hattının üzerinde farklı derinliklere sahip, her biri doğa harikası olan birçok göl de bulunuyor. Kuşkusuz bunların arasında en önemlisi Elazığ il sınırları içerisinde, bin 248 metre rakımda bulunan 81 kilometrekarelik Hazar Gölü.

    (…) Doğu Anadolu Fay Zonu’nun güneybatıya doğru devamında, Adıyaman il sınırları içerisindeki Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı’nda bulunan Gölbaşı, Azaplı ve İnekli gölleri ise yine bu fayın ürünü olan çöküntüler içerisindeki daha küçük ve sığ göller.

    84 yıl önce Erzincan’da çok soğuk bir kış gününde meydana gelen 7.9 büyüklüğündeki depremde, 30 binden fazla kişi yaşamını kaybetmişti.

    DOĞU ANADOLU FAY HATTI’NDA BUGÜNE KADAR MEYDANA GELEN DEPREMLER

    Doğu Anadolu Fay Sistemi tarihsel dönemde en son 1822 Antakya depremi ile başlayan 1866, 1872, 1874, 1875, 1893 depremleri ile devam eden ve son olarak 1905 Malatya depremi ile tamamlanan bir deprem serisi oluşturmuştur. 1971 Bingöl depremi 1971 Bingöl depremi dışında Doğu Anadolu Fay Sistemi daha sakin bir döneme girdi. Doğu Anadolu fay hattı 24 Ocak 2020’de Elazığ’da meydana gelen 6.8’lik depremin ardından suskunluk döneminden aktif döneme geçti.

    SON YAŞANAN DEPREMLERİ SAATİ SAATİNE GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

    İLGİLİ İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz