Memede üç boyut
Prof. Dr. İsmail Kuran, “Meme protezlerinde taban genişliği, yüksekliği, öne doğru projeksiyonları ve biçimleriyle ilgili hastanın yapısı gözetilerek çok daha detaylı kararlar veriliyor. Eskiden daha kaba birtakım ölçümlemeler yaparken şimdi hastanın doku yapısı, deri yapısı, meme tabanının yapısı gibi birtakım ölçülerden yararlanarak o hasta için daha net karar verilebiliyor. Üç boyutlu teknolojiler de kullanılmaya başlandı. Kişinin göğüs bölgesinin fotoğrafı çekilip, bilgisayara aktarılıyor ve üzerinde üç boyutlu olarak hangi protezle nasıl bir sonuç elde edileceği görülebiliyor” diyor.
Boyun gençleştirme
Eskiden boyun bölgesi en zor gençleşen bölgelerden biri olarak kabul ediliyordu. Günümüzde boyun gençleştirmede, yüz açısı sağlayabilmek için deri altındaki platisma denilen kasa bazı işlemler yaparak daha keskin bir boyun hattı elde edebiliyor. Bunun için askılı iplikler kullanılıyor. Bir de tükürük bezi bazen çok belirgin olabiliyor ve bu görüntü için tükürük bezinin bir bölümünü küçültmek, kendi kalıbı içinde gerginleştirerek dikmek gibi uygulamalar yapılıyor. Bazen çene altından küçük bir kesi açıp, buradaki yağ dokusu ve kas yapısıyla oynanarak da daha keskin bir boyun açısı sağlanabiliyor. Boyunda çok sarkma oluşmamışsa daha keskin bir açı oluşturmak için radyofrekans da uygulanabiliyor. Sadece yağlanmadan kaynaklanan boyunda şekil sorunu varsa lazer ya da ultrason teknolojileriyle oradaki yağ alınabiliyor. Bazen bu deformiteye çene ucunun çok ufak olması da neden olabiliyor. Çene altındaki yağı alıp, çene ucunu yağ dolgusuyla ya da küçük bir çene protezi ile belirginleştirmek de bu tür durumlarda işe yarayabiliyor.
Doktor seçerken dikkat edilmesi gerekenler
Prof. Dr. İsmail Kuran estetik olmayı düşünen kişilerin doktor seçerken dikkatli davranmaları gerektiğini belirtiyor ve ekliyor; “Türkiye’de Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanlığı var ama maalesef bu uzmanlık dışından estetiğe ilgi duyanlar olabiliyor. Dermatologların botoks, dolgu uygulamalarını yapması normal, çünkü bu kişiler bu uygulamaların eğitimlerini alıyor. Fakat plastik cerrah ya da dermatolog olmayıp bu alana giren kişiler olabiliyor. Eğer estetik olmak istiyorsanız kiminle görüştüğünüzü araştırmalı ve branşının ne olduğunu mutlaka öğrenmelisiniz” diyor.
Bölgesel fazlalıklar
Bölgesel fazlalıklar için en etkili yöntem olarak liposuction gösteriliyor. Ama eğer yağlanma bölgesi sınırlıysa ve küçükse bazı yüksek teknolojili uygulamalarla netice almak mümkün. Ultrason ya da dışarıdan düşük enerjili lazer uygulamasıyla bu bölgelere müdahale yapılabiliyor. Bir diğer teknoloji de soğutarak yağı parçalamak. Derinin soğuğa olan direnci yağ dokusundan daha fazla oluyor. Dolayısıyla deriye zarar vermeden deri altındaki yağ dokusu dondurularak hücre ölümü sağlanabiliyor. Fakat bu yöntem henüz gelişme aşamasında.
✎ Nilgün YILDIZ
Formsante Dergisi Şubat 2012 Sayısı