Evde peynir nasıl daha taze saklanır, muhafaza edilir?

    Peynirin lezzetini ve besleyiciliğini kaybetmeden saklanmasının satın alma ile başladığını vurgulayan uzmanlar, her peynirin saklanma koşullarının farklı olduğuna dikkat çekerek, +2/4 C’de, ışıksız ortamda ve mutlaka buzdolabında saklanması gerektiğinin altını çiziyor.

    Kalsiyum, protein ile A, B, D, E vitaminleri bakımından zengin peyniri doğru koşullarda saklamak, vitamin ve besin değeri açısından büyük önem taşıyor.

    Gıda uzmanları, hangi peynirin hangi koşulda saklanması gerektiğini şöyle sıralıyor:

    BEYAZ PEYNİR

    Ambalajı açıldıktan sonra salamura suyu denilen, içme suyuna yemek tuzu ilavesiyle yapılmış sıvının içinde uzun zaman besin değerlerini ve lezzetini kaybetmeksizin saklanabiliyor. Böylece peynirin olgunlaşma süreci de devam ediyor. Özellikle beyaz peynir ve türevlerinin oksijenden uzak tutulması gerekiyor. Beyaz peynir türevi peynirlerin salamura suyunun içinde saklanması önem taşıyor.

    KIZARTMA PEYNİRLERİ (Antep, Urfa ve hellim peyniri gibi)

    Tüketilmeden önce 15-20 dakika suda bekletilirse içerdiği tuz gidip, gerçek lezzeti ortaya çıkıyor. Beyaz peynir ve burgu dışındaki peynirlerin yıkanması, su ile teması peynirin lezzetinin ve aromasının kaybolmasına yol açıyor. Peynirlerin derin dondurucuda muhafaza edilmemesi, oda sıcaklığında da bekletilmemesi önem taşıyor.

    KAŞAR PEYNİRİ

    Streç film ile sarmak, kaşar peyniri ile streç film arasında oluşacak nemi artıracağı için kaşar peyniri küflenebiliyor. Peynirin dilimlere ayrılmadan saklanması ise dış ortamla teması en aza indirilebiliyor. Kaşar peyniri ve türevlerinin rutubetten uzak ortamlarda saklanması gerekiyor.

    KREM PEYNİR

    Mutlaka kendi ambalajının içinde ve kapağı kapalı olarak muhafaza edilmesi gerekiyor.

    NOT: Peynir altı suyunun değerini bilin

    mart-2013-beslenme-raporu-resim-1Sütten peynir yapılmasından sonra kalan sıvıya peynir altı suyu deniliyor. Protein, vitamin ve minerallerin yanı sıra süt laktozunun yüzde 50’sini içeren peynir altı suyunun faydalı olduğu başka alanlar da bulunuyor. Prof. Dr. Metin Özata, “whey proteni” olarak da bilinen bu ürünün sporcu beslenmesinde, kilo vermede, kalp damar sağlığında ve kanser tedavisinde faydalı olduğunu belirtiyor. Vücudun proteinleri yakmak için daha fazla enerji yaktığını ve bunun da zayıflamayı sağladığını belirten Prof. Dr. Özata, “Peynir altı suyu, içeriğindeki amino asitlerle yağları eritiyor ve kas oluşumunu artırıyor. İştahı baskılayan hormonları da güçlendirdiği için peynir altı suyu proteinleri ara öğünlerde açlığı bastırmak için tüketilebilir” diyor. Günde kilogram başına 1 gram tüketmek ve izole yani pür olanları tercih etmek gerekiyor.

    YORUM YAZIN

    Please enter your comment!
    Please enter your name here