Şüphesizki sofralarda en çok tükettiğimiz süt ürünlerinden biri de peynirdir. Kaşar peynir, beyaz peynir, krem peynir, tulum peyniri, hellim peyniri sofralarda en çok sevilen peynirlerin başında geliyor. Çok tükettiğimiz içinde çoğu zaman büyük paketler halinde satın alabiliyoruz. Peki, büyük paketler halinde aldığımız peyniri bozmamak için ne yapmalıyız? Peyniri nasıl saklamalıyız? İşte yanıtı…
PEYNİR NASIL SAKLANMALI?
Peynirin lezzetini ve besleyiciliğini kaybetmeden saklanmasının satın alma ile başladığını vurgulayan uzmanlar, her peynirin saklanma koşullarının farklı olduğuna dikkat çekerek, +2/4 C’de, ışıksız ortamda ve mutlaka buzdolabında saklanması gerektiğinin altını çiziyor. Kalsiyum, protein ile A, B, D, E vitaminleri bakımından zengin peyniri doğru koşullarda saklamak, vitamin ve besin değeri açısından büyük önem taşıyor.
Gıda uzmanları, hangi peynirin hangi koşulda saklanması gerektiğini şöyle sıralıyor:
HANGİ PEYNİR NASIL SAKLANIR, NASIL MUHAFAZA EDİLİR?
BEYAZ PEYNİR
Ambalajı açıldıktan sonra salamura suyu denilen, içme suyuna yemek tuzu ilavesiyle yapılmış sıvının içinde uzun zaman besin değerlerini ve lezzetini kaybetmeksizin saklanabiliyor. Böylece peynirin olgunlaşma süreci de devam ediyor. Özellikle beyaz peynir ve türevlerinin oksijenden uzak tutulması gerekiyor. Beyaz peynir türevi peynirlerin salamura suyunun içinde saklanması önem taşıyor.
KIZARTMA PEYNİRLERİ (Antep, Urfa ve hellim peyniri gibi)
Tüketilmeden önce 15-20 dakika suda bekletilirse içerdiği tuz gidip, gerçek lezzeti ortaya çıkıyor. Beyaz peynir ve burgu dışındaki peynirlerin yıkanması, su ile teması peynirin lezzetinin ve aromasının kaybolmasına yol açıyor. Peynirlerin derin dondurucuda muhafaza edilmemesi, oda sıcaklığında da bekletilmemesi önem taşıyor.
KAŞAR PEYNİRİ
Streç film ile sarmak, kaşar peyniri ile streç film arasında oluşacak nemi artıracağı için kaşar peyniri küflenebiliyor. Peynirin dilimlere ayrılmadan saklanması ise dış ortamla teması en aza indirilebiliyor. Kaşar peyniri ve türevlerinin rutubetten uzak ortamlarda saklanması gerekiyor.
KREM PEYNİR
Mutlaka kendi ambalajının içinde ve kapağı kapalı olarak muhafaza edilmesi gerekiyor.
NOT: Peynir altı suyunun değerini bilin