Makyajı gösteren gözlerdir; göz makyajı olmadan bir makyaj bitmiş sayılmaz. Üstelik cildimizin en hassas deriye sahip bölgesi de gözler. Bu yüzden kullanılan kozmetik ürünlerinin içeriğine ve hijyenine dikkat etmek gerekiyor. Aksi durumda başta göz alerjileri olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabiliyor.
Makyaj sanatında etkileyici bir görüntünün temelini kaliteli bir göz makyajı oluşturuyor. Gözler, makyaj için önemli bir yer tutuyor. Göz çevresindeki cilt ise, vücudun diğer bölgelerinden daha ince bir yapıya sahip olduğu için, makyaj yaparken ekstra özen göstermek gerekebiliyor. Göz Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Op. Dr. Şehvar Nefesoğlu, kozmetik ürünler nedeniyle gözde alerjilerin görülebildiğini ve müdahale edilmediği takdirde kalıcı alerjik problemler oluşturabileceğini anlatıyor.
Mısırlılar’dan günümüze uzanan makyaj sırları
Kozmetik ürünlerin ilk kullanımı ile ilgili kayıtlar, MÖ. 3100 yılında Mısır efsanelerine kadar dayanıyor. Mısırlı kadınlar o dönemlerde gözaltlarını koyu yeşil boyalarla, göz kapaklarını ise antimony denen bir metal kullanarak siyaha boyuyordu. Günümüzde gözleri büyük göstermek için sarf ettiğimiz çabayı o dönemdeki kadınlar da makyaj hileleri ile uyguluyordu. Çağımızda artan kozmetik ürün seçenekleriyle benzersiz sonuçlara ulaşılabiliyor. Doğru kullanım yapılırsa mükemmel görünüm sağlayan makyaj ürünleri, dikkat edilmediğinde çeşitli sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Makyaj göz problemlerine neden olur mu?
Kozmetik ürünlerin bazılarının üzerinde “göz doktoru onaylı”, “hipoalerjenik” veya “dermatolojist onaylı” gibi ifadeler yer aldığını söylüyor Op. Dr. Negesoğlu ve ekliyor: “Ürünlerin üzerinde yer alan bilgilendirmelerin yanı sıra kozmetik malzemelerin güvenilirliği ispatlanmış ve gerekli klinik şartlara uygun üretim yaptığı bilinen markalara ait olmasına da dikkat etmek gerekiyor. Çünkü hayata açılan pencere olan gözlerimiz için çeşitli alerjiler kapıda bekleyebiliyor.”
Alerji ve enfeksiyonlara dikkat edin!
Göz çevresinde kullanılan ürünlere bağlı olarak iki tipte alerjik problemler yaşanabiliyor. Bu problemler gözlerde ve göz çevresinde “alerjik konjonktivit” ve “kontakt dermatit” olarak iki çeşitte görülebiliyor. Op. Dr. Nefesoğlu, “Alerjik konjonktivit, gözlerde kaşıntı, kızarma, yaşarma ve şişmeyle kendini belli ediyor. Kontakt dermatitteyse göz kapaklarında şişme, ciltte pullanma ve kızarma söz konusu olabiliyor. Bu iki tip alerjinin yanı sıra bir de gözlerde enfeksiyon görülmeye başlanırsa durum daha ciddi hale gelebiliyor. Gün içinde yoğun makyaja maruz bırakılan gözlerde, kirpik dibinde yağ bezlerinin tıkanması ve gözyaşı içeriğinin değişmesi gibi problemler görülebiliyor” diye anlatıyor.
Sürmeli gözler tehlike altında
Op. Dr. Nefesoğlu, ABD’de kozmetik ürünlerin içinde kullanılan renklendiricilere ciddi sınırlamalar getirildiğini söylüyor. Renklendiricilerin bulunduğu ürünlerin satışı yasaklanıyorken, uygun olmayan renklere dair listeler yayınlanmaya başlıyor. Bu ürünlerin arasında bulunan ve en çok dikkat çekeniyse sürmeler. Hepimizin istediği o efsunlu siyah çerçeveli gözlere sahip olmamızı sağlayan sürmeler aslında içerisinde antimon, kurşun gibi ağır metal tuzlar içeriyor. Zararsız olduğunu düşündüğümüz sürmeler, çocukların kullanımında kurşun zehirlenmesine dahi neden olabiliyor.
Makyaj nasıl yapılmalı?
Günlük rutininizde göz makyajı da yer alıyorsa, makyaj malzemelerinde bulunan potansiyel tehlikeler hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Örneğin, yatmadan önce göz makyajınızı temizlemek makyaj sırlarının arasında en tepede yer alıyor. Op. Dr. Nefesoğlu, uzun süre temizlenmeyen makyajın, gözlerde çeşitli problemlere neden olabildiğini belirtiyor ve ekliyor: “Özellikle kontakt lens kullanımlarında artış gösteren bu olasılık nedeniyle gözlere daha yoğun ilgi göstermek gerekiyor. Kozmetik ürünlerdeki zararlı maddeler göz içerisinde depozitler bıraktığı için, lenslere yapışan depozitler görüşü bozabiliyor. Bu zararlı maddelerin birikimini engellemek adına her gece göz makyajını temizlemek gerekiyor. Aksi durumlar göz kaybıyla dahi sonuçlanabiliyor. Göz ve çevresindeki cilt dokusu çok hassas olduğu için temizleme yaparken nazik davranmak ve dikkatli olmak da önem taşıyor.”
Emniyetli makyajın kuralları
➥ Makyaj ürünleri, güzelliğe güzellik katıyor. Ancak uzun süreli bekletilen veya tarihi geçen ürünleri kullanmamak gerekiyor. Açıldıktan sonra uzun süre bekleyen ürünlerin içinde bakteri ve mantarlar oluşabiliyor. Ürünleri kullanmaya devam etmekse, mikropları kendi elinizle gözlerinize taşımanız anlamına geliyor.
➥ Makyaja başlamadan ellerinizi yıkayın. Gün sonunda, uyumadan önce mutlaka gözlerinizi makyajdan arındırın.
➥ Malzemelerinizi üç ayda bir yenileyin ve ürünlerinizi oda sıcaklığında koruyun.
➥ Kurumuş maskaraları yeniden hayata döndürmeye çalışmayın, artık ömürlerini doldurduklarını kabullenin.
➥ Satın aldığınız her ürünü doğru bölgeye uygulayın. Dudak kalemini gözlerinize, göz malzemelerini ise dudağınıza sürmeyin. İki bölgedeki mikroorganizmalar farklı olduğu için enfeksiyonların üremesine neden olabilirsiniz.
➥ Malzemelerinizi başkalarıyla paylaşmayın ve makyaj yaparken kullandığınız fırça gibi ürünleri sık sık temizleyin.
➥ Seyir halindeki araçlarda makyaj yapmayın çünkü sarsıntı durumlarında kornea çizilmesi gibi problemler yaşanabilir.
➥ Parıltılı, simli göz kozmetikleri içerdiği maddeler nedeniyle gözde çizilmelere ve tahrişe neden olabiliyor.
➥ Ürünleri satın alırken içeriklerini dikkatli okuyun. Bu sayede göz alerjilerine sebep olabilen maddelerden uzak durmuş olursunuz.
Derleyen: Deran Çetinsaraç