Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetGünde kim, ne kadar su tüketmeli? İşte formülü

    Günde kim, ne kadar su tüketmeli? İşte formülü

    -

    Havaların soğumasıyla birlikte pek çok kişi su içmek için susamayı bekliyor! Özellikle kış aylarında vücudun yaşamsal fonksiyonları için kritik öneme sahip olan su tüketimi azalıyor, oluşan sıvı kaybıyla böbreklerden kalbe bir çok organın zarar görüyor. Peki, günde kim ne kadar su tüketmeli? Acıbadem Ataşehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Sena Burcu anlatıyor…

    GÜNDE KİM NE KADAR SU TÜKETMELİ? İŞTE FORMÜLÜ

    Kim ne kadar su tüketmeli? Su tüketimi ihtiyacı kişiden kişiye değişiyor. Günlük zorunlu ihtiyaç duyulan su tüketimini; vücut ağırlığınızı (kg) 30 ml ile çarparak basitçe hesaplayabilirsiniz. İdrar renginin koyulaşması, günlük su ihtiyacınızı karşılamadığınızın pratik bir göstergesidir.

    Yetişkin bir insan vücudunun ortalama yüzde 60’ı sudan oluşuyor. Yetersiz su tüketimi sonucu baş ağrısı, halsizlik, bilinç bulanıklığı gibi durumlar görülmesi kaçınılmaz olabiliyor. Yeterli su tüketiminin kalp sağlığı için de kritik bir öneme sahip olduğunu belirten Ayşe Sena Burcu “Su kaybının fazla olması durumunda kan hacmi azalır, dolaşım yeterli olamaz, besin öğelerinin doku ve organlara ulaştırılmasında doğacak sorunlar bu organların işlevine yansır. İleri seviyede sıvı kaybı (dehidratasyon) meydana gelmesi ise inmeye kadar giden ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir” diyor.

    ne kadar su tüketmeli

    FAZLA SU TÜKETMENİN ZARARLARI

    • Vücuttaki sodyum, potasyum ve diğer minerallerin dengesinin bozulmasına bağlı olarak vücudun işlevsel faaliyetlerinin bozulmasına,
    • Böbreklerin aşırı çalışmasına,
    • Böbreğin idrarı konsantre etme yeteneğinin bozulmasına neden olabilir

    Buna karşın su tüketiminin ezbere olmamasını, az su içmek kadar fazla su tüketiminin de çeşitli sorunlara yol açabildiğini belirten Ayşe Sena Burcu “Ezbere su tüketimi böbrek, kalp ve solunum yetmezliği olan hastalarda riskli olabilir. Bu hastalarda tüketilen suyun idrarla atımında problem olabilir. İdrarla atılamayan su vücutta birikebilir. Bu durum nefes darlığı ve ödeme neden olabilir. Bu hastaların günlük su tüketim miktarları hekimler tarafından belirlenmeli, düzenli takip yapılmalıdır. Sadece bazı hastalık durumlarında değil, normal ihtiyacının üzerinde su tüketimi olan bireylerde de fazla su tüketimi sağlık için zarar oluşturabilir.

    - Advertisement -

    İLGİLİ İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz