Havuz sefası

Serin sularda ferahladıktan sonra bastıran açlığınızı yatıştırmak için sağlıklı alternatifler; sebzeli pizzalar, dürümler, tazeleyici içecekler… Titanic Business Bayrampaşa Executive şefi Mehmet Kayahan, havuz partisi ya da kumsalda piknik için birbirinden lezzetli alternatifler hazırladı. Afiyet olsun.

Yazı: Aytaç Özkardaş Gozzi
Fotoğraflar: Ozan Kutsal

Portakal vanilya şerbetli meyve salatası
Malzemeler
• 100 g böğürtlen
• 100 g frambuaz
• 75 g çilek
• 120 g yeşil elma
• 140 g portakal
• 100 g ananas
• 75 g şeftali
Sos için
• 1 portakalın kabuğu ve suyu
• 1 çubuk vanilya
• 2 kaşık bal

Hazırlanışı
1 bardak su, bal, rendelenmiş portakal kabuğu ve portakal suyunu küçük bir tencereye koyun. Üzerine bir bıçak yardımı ile iç kısmını çıkardığınız vanilyayı ekleyin. Ara ara karıştırarak kaynatın. Kısık ateşte 10 dakika kadar pişirip altını kapatın ve soğumaya bırakın. Meyveleri yıkayıp temizleyin. Küp küp dilimleyin. Bir kapta tüm meyveleri ve soğutulmuş portakallı şerbeti karıştırın. Servis tabaklarına alıp üzerine çıtır krakerlerden koyarak servis edin.


Tavuk dürüm
Malzemeler
• 1 adet tortilla (lavaş) ekmeği
• 150 g tavuk göğsü, jülyen doğranmış
• Birkaç dilim kırmızı kapya
• Birkaç dilim sarı biber
• Birkaç dilim yeşilbiber
• 1 adet arpacık soğan
• 1 diş sarımsak
• Bir fiske tuz ve karabiber
• 1 tatlı kaşığı soya sos
• 1 çay kaşığı limon suyu
• 1 dilim çedar peynir
Garnitür
• Akdeniz yeşillikleri
• Avokado püre
• Salsa sos

Hazırlanışı
Bütün malzemeyi jülyen doğradıktan sonra sırasıyla soğanı, tavuk göğsünü, biberleri, sarımsağı ilave ederek tavada soteleyin. Daha sonra soya sosu ve limon suyunu ekleyin. Karabiber ve tuzla lezzetlendirerek ocaktan alın. Sotelediğiniz malzemeyi tortilla ekmeğinin içine koyun. 1 dilim çedar peynirini de ekleyip rulo şeklinde sarın. Fırında kızartıp ortadan keserek servis tabağına alın. Garnitürleriyle beraber servis edin.


Vejetaryen pizza
Malzemeler (3 kişilik)
Hamur için
• 500 g un
• 10 g maya
• 10 g tuz
• 10 g şeker
• 5 g sıvı yağ
• 120 g su
İç malzeme
• 1 adet kabak
• 1 adet patlıcan
• Renkli biberler
• 1 kase mantar
• 1 kase enginar kalbi
• Roka
• Domates
• 1 kase domates sos
• Rende mozzarella

Hazırlanışı
Pizza hamurunun malzemelerini derin bir kapta karıştırıp yoğurarak hamur haline getirin. 30 dakika dinlenmeye bırakın. 160 gramlık bezeler haline getirerek porsiyonlara ayırın. Daha sonra hamuru merdaneyle 25-30 cm çapında ince bir şekilde açın. Üzerine bir kaşıkla ortadan başlayarak domates sosu yayın. Domates sosun üzerine rende mozzarella peyniri serpiştirin. Dilimlenmiş kabak, patlıcan, mantar, domates, enginar kalbi, kırmızı kapya, sarı biberi de pizzanın üzerine paylaştırın. 300 derecede ısınmış fırında kızarana kadar pişirin. Üzerine roka yaprakları serpiştirerek servis edin.


Etli sezar salata
Malzemeler
• 7 adet marul yaprağı
• 120 g ince bonfile dilimi
• 40 g sezar sos
• 3-4 dilim parmesan peyniri
• 1 dilim ekmek, küp kesilmiş, kızartılmış
• Tuz, karabiber
Sezar sos
• 20 g ançuez
• 1 diş sarımsak
• 1 tatlı kaşığı hardal
• 1 adet yumurta sarısı
• 1 çay kaşığı üzüm sirkesi
• 1 tatlı kaşığı limon suyu
• 1 kaşık zeytinyağı
Yumurta sarısı ve hardalı bir karıştırma kabında çırpma teli ile iyice çırpın. Üzerine yavaş yavaş zeytinyağını ekleyerek çırpmaya devam edin ve kıvam almasını sağlayın. Ezilmiş sarımsak, ançuezi ekleyip çırpın. Limonu ve sirkeyi azar azar ekleyip çırpmaya devam edin. Sezar salataya tadını veren sosunuz hazır.

Hazırlanışı:
İnce dilimlenmiş bonfileyi ızgara tavada önlü arkalı pişirin. Marulları elinizle ufak parçalara bölün. Sezar sos ve kızarmış kroton ekmekleri ilave ederek iyice karıştırın. Daha sonra servis tabağına alarak, bonfile dilimlerini üzerine dizin. En son parmesan dilimlerini koyun. Taze karabiber çekerek servise hazır hale getirin.


Cevizle kaplanmış somon tava
Malzemeler
• 170 g somon fileto
• 1 kaşık ceviz içi, dövülmüş
• 3-4 adet kuşkonmaz
• 1 kaşık parmesan peynir
• 50 g patates püre
• Tuz, karabiber
• 1 kaşık zeytinyağı
• Bir tutam endivien salata

Hazırlanışı
Somon balığını tuz, karabiber ve zeytinyağı ile lezzetlendirip teflon tavada 3-4 dakika önlü arkalı pişirerek mühürleme işlemi yapın. Daha sonra fırın tepsisine alıp üzerine ceviz kaplayarak 180 derece fırında 6 dakika daha pişirin. Bu esnada haşladığınız kuşkonmazları da zeytinyağında 3-4 dakika soteleyin. Servis tabağına önce patates püresini koyun. Üzerine somon balığını oturtun. Sotelenen kuşkonmazları ve bir tutam endivieni de ekleyip üzerinde parmesan gezdirerek servise hazır hale getirin.


Titanic Detoks:
Birer adet orta boy pancar, elma, havuç ve damak tadına göre taze zencefili katı meyve sıkacağında sıkın. Ardından taze sıkılmış bir çorba kaşığı limon suyunu ilave edip karıştırın.

Detoks içeceği:
1 büyük boy salatalık ve 4-5 adet nane yaprağını blenderdan geçirin. Taze sıkılmış bir çorba kaşığı limon suyunu ilave edip karıştırın.

Enerji Detoks:
3-4 yaprak ıspanak, 1 orta boy elma ve damak tadına göre taze zencefili katı meyve sıkacağından geçirin. Taze sıkılmış bir çorba kaşığı limon suyunu ilave edip karıştırın.

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here