Dünyada en sık görülen kanserlerden biri olan rahim ağzı kanseri, sıklıkla HPV virüsünden kaynaklanıyor. Bu virüsten korunmanın yolu ise HPV aşısından geçiyor. Peki, HPV aşısı için bir yaş sınırı var mı? Kaç yaşından itibaren yapılıyor? Koruması ne kadar sürüyor? Memorial Ataşehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Bilgi Gökcan anlatıyor…
9 TİP HPV VİRÜSÜNE KARŞI KORUMA SAĞLAYAN AŞI YAPILDI
Yakın zamana kadar Türkiye’de dört tip HPV virüsüne karşı koruma sağlayan aşı uygulanırken, artık dokuz tip HPV virüsüne karşı koruma sağlayan aşı yapıldığını belirtiyor.
HPV AŞISI KAÇ YAŞINDA YAPILIR?
9-26 yaş aralığında olan bütün erkeklere de HPV aşısı yapılabiliyor. Üç dozluk bu aşının ilk dozundan bir ay sonra ikinci doz uygulanıyor.
İkinci dozdan beş ay sonra da son dozun yaptırılması gerekiyor. Çocuklarda 14 yaşına kadar tek doz HPV aşısı yeterli oluyor. 15 yaşından sonra ise yetişkinlerde olduğu gibi üç doz aşı uygulanması gerekiyor. 13 yaş sonu ile 15 yaş başı arasındaki çocuklarda iki doz aşı yeterli oluyor. HPV bulaşı olan kişilere de HPV aşısı yapılabiliyor.
HPV AŞISINDA YAŞ SINIRI VAR MI?
Memorial Ataşehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Bilgi Gökcan, “Rahim ağzı kanserine karşı yüksek düzeyde koruma sağlayan HPV aşısı, dokuz yaşından itibaren üst yaş sınırı olmaksızın her kadına uygulanabiliyor.” diyor.
HPV AŞISI BAĞIŞIKLIĞI 25 YIL DEVAM EDİYOR
Virüs vücuduna girmiş olsa bile HPV aşısının yarattığı bağışıklık, bu hastalığı kendi kendine geçiren kişilerden daha yüksek oluyor. Aşının bağışıklığı yaklaşık 25 yıl devam ediyor.
İLGİLİ İÇERİKLER
- HPV nedir? HPV belirtileri neler? HPV’den korunmak için neler yapılabilir?
- HPV cinsiyet ayrımı yapmıyor!