Diğer
    Ana Sayfaİlişkiİlişkinize ne kadar güveniyorsunuz? Koşulsuz güvenmeli miyiz?

    İlişkinize ne kadar güveniyorsunuz? Koşulsuz güvenmeli miyiz?

    -

    Güven; zaman alan, çaba gerektiren, tutarlılık ve istikrar isteyen, bir de üstüne üstlük çabuk sarsılabilen bir duygu. Ama bir sağladınız mı; ilişkide, ailede, işte ve sosyal yaşamda huzurun kapısını aralar.

    GÜVENMEDİĞİNİZ BİR İLİŞKİ CEHENNEMLE AYNI ANLAMI TAŞIYABİLİYOR

    Karşılıklı güveni bir temel olarak düşünebilirsiniz. Birinin size herhangi bir konuda kazık atmayacağını bilmek çok rahatlatıcı bir his. Şunu da belirtelim, bu öyle hemen kazanılan bir duygu da değil. Zaman, iletişim ve bolca deneme gerektiriyor. Güvenmediğiniz bir ilişkide yer alıyor olmak, cehennemle aynı anlamı taşıyabiliyor.

    Elbette hayat kontrol edilebilir bir şey değil, her zaman olaylar istediğimiz gibi gitmeyebiliyor ya da beklenmedik gelişmeler yaşanabiliyor. Ama temelde güven varsa her şey olacağına varıyor ve genellikle de bunun sonu iyi oluyor. Anadolu Sağlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu ile “İlişkide güven ne kadar önemli ve bunu nasıl sağlarız?” konusunu konuştuk.

    İLİŞKİDE GÜVEN NE ANLAMA GELİYOR?

    Güven olmadan sağlıklı bir ilişki düşünülemez. Uzun yıllar süren ilişkilerin sırrı güvendir. Karşılıklı güvenin olduğu durumlarda her iki taraf daha mutlu ve daha güvende hissediyor. Bir insana güveniyorsanız, onu bir tehdit olarak görmez ve size zarar vereceğini düşünmez; ona daha bağlı, daha huzurlu hissedersiniz. İnsan, yaşamının her döneminde ve her durumda güven ihtiyacı duyuyor. Temel ihtiyacımız olan güvende hissetme isteği, yaşamın ilk yıllarında başlıyor. Güven problemleri; çocukluk travmaları, ebeveynlerinizin tutumları veya geçmişteki birtakım olumsuzluklardan kaynaklanabiliyor. Bazı durumlarda güven problemi kişinin kendisine olan güveniyle doğrudan bağlantılı oluyor. Güvenin olmadığı ilişkide sorunların çözümü her geçen gün zorlaşıyor ve zamanla uzaklaşmalar, kopmalar başlıyor.

    - Advertisement -

    GÜVEN, İLİŞKİNİN HANGİ AŞAMASINDA OLUŞUYOR?

    İlişkide güven oluşabilmesi için uzun olmasa da biraz zamana ihtiyaç oluyor. Her ilişki için güven oluşumu değişkendir ancak sağlıklı güven ilişkisi için belli bir süre çiftlerin birbirini tanıması gerekiyor. Karşısındakini değiştirmeden veya kendini karşısındakinin beklentilerine uygun göstermeye çalışmadan her durumu kabullenip, olduğu gibi yansıtmasıyla sağlıklı bir güven duygusu gelişiyor. Bir ilişkide güven unsurlarını oluşturmak için ne yapmak gerekiyor? Sevdiğiniz kişinin her durumda onun yanında olacağınızı bilmesi, ilişkide güven oluşumu için önemli bir etken. Bunun için de partnerinizin sizin gerçek düşünceleriniz ve yaşamınız hakkında doğru ve yeterli bilgiye sahip olması yani sizi iyi tanıması gerekiyor. İlişkide güven oluşurken, bunu iletişimin kalitesi belirliyor. Güven oluşumu için bir diğer etken de tutarlılık. Tutarlı davranmalı ve verdiğiniz sözlerin arkasında olmalısınız. Açık ve istikrarlı olmak, karşılıklı güven duygusunu güçlendiriyor. Gizlenen ya da anlatılmayan her şey belirsizlik yaratabiliyor ve sizi birbirinizden uzaklaştırabiliyor; bu da güven duygusunu zedeliyor. Haklı olmak uğruna şüphelendiğiniz durumlarda olayı gizlice araştırmak yerine, partnerinize bu durumu açıkça sormalısınız.

    SEVGİLİMİZE GÜVENMEMİZ GEREKTİĞİNİ NASIL ANLARIZ?

    Partnerinizin güven verip vermediğini, kendinize şu soruları sorarak anlayabilirsiniz:

    • Her konuda şeffaf ve dürüst mü?
    • Onun hakkında her şeyi biliyor muyum?
    • Her zorlukta yanımda mı?
    • Söyledikleri ve yaptıkları aynı mı?
    • Sıklıkla yalan söylüyor mu?
    • Empati kuruyor mu?
    • Geçmişi konusunda açık ve dürüst mü?
    • Hatasını kabul edip düzeltmeye çalışıyor mu?
    • Tutarsız davranışlarda bulunuyor mu?

    KOŞULSUZ VE ŞARTSIZ GÜVENMELİ MİYİZ?

    Güven ilişkisi karşılıklı oluyor. Birbirinizi iyice tanıdıktan sonra oluşan güven ilişkisi, partnerinizle aranızdaki iletişime ve dürüstlüğe bağlı olarak şekilleniyor. Her insan koşulsuz şartsız güvenmek ister fakat karşısındaki beklenmedik bir anda ve durumda güvenini zedelediğinde, daha sonraki olaylara şüpheyle ve güvensizlikle yaklaşıyor. Kişi kendini güvende hissetmek adına deneyimlemese bile çevresinden duydukları ve genellemelerle olaylara şüphe ile yaklaşma eğiliminde oluyor. Bu nedenle, tamamen güvendiğimizi düşünsek bile birçok konuya temkinli yaklaşıyoruz.

    GÜVEN OLUŞTURURKEN HANGİ HATALAR YAPILABİLİYOR?

    İlişkide güven birçok nedenle kaybedilebiliyor. Karşılıklı güveni ve huzuru etkileyen en önemli etken, iletişim bozuklukları. İletişimdeki hatalar ve belirsizlikler güven duygusunu ciddi boyutta zedeliyor.

    Çiftler arasındaki verimsiz iletişim, yanlış anlaşılmaların da etkisiyle problemin çözümüne odaklanmayı zorlaştırıyor. Net bir şekilde konuşulup kolayca çözülmesi gereken sorun, hatalı iletişim nedeniyle tartışma nedeni olabiliyor ve sonucunda güven duygusunu zedeleyebiliyor.

    BENİM BAŞIMA GELMEZ DEMEK DOĞRU MU?

    Olumsuz senaryoları düşünmeyi kimse istemez fakat bazen elimizden geleni yapsak da işler planladığımız gibi gitmeyebiliyor. Bazen karşımızdaki kişinin ruh sağlığı, olumsuz deneyimleri veya hayata bakışı buna neden olabiliyor. Karşılaşacağımız durumları önceden düşünüp kendimizi strese sokmak yerine, olası sonuçları kabul etmeli ve hayatımızdaki olumlu gelişmelere odaklanmalıyız.

    iliskinize-ne-kadar

    ÖNCE KENDİNİZE GÜVENİN!

    Karşımızdakinden bir şey bekliyorsak, en doğru ve risksiz yol o konuda rol model olmaktır. Size davranılmasını istediğiniz gibi karşınızdakine davrandığınızda ve bu konuda tutarlı olduğunuzda, bir süre sonra karşınızdaki insan da size o şekilde davranmaya başlar. Bu, değişmez bir kuraldır. Eğer siz ilişkinizde açık iletişim sağlıyor, söylediklerinizin arkasında duruyorsanız, endişe etmenize gerek yok. Sevgilinizden bunları beklemek en doğal hakkınız.

    HAKKINIZA SAHİP ÇIKIN!

    Herhangi bir konuda endişeniz varsa pasif davranmayın. Mantıklı ve sakin bir şekilde partnerinize sorular sorun. O sorularla ilgili yeterli cevaplar almadıysanız, konuyu açıklığa kavuşturana kadar sormaya devam edin. Ama bunu yaparken duygusal olmaktan kaçının. Doğruya ancak bu şekilde ulaşılır.

    TEMKİNLİ OLUN

    Unutmayın, her şey insanlar için! Benim başıma gelmez demeyin. İyimserlik her zaman iyidir ama temkinli olmakta da fayda var. Bir konuda yargıya varmadan önce onu iyice tartıp biçin ve buna göre hareket edin.

    YÜKLERDEN KURTULUN

    Her ilişki, kendi içinde değerlendirilmeli. Daha önce yaşadıklarınızdan ya da başkalarından duyduklarınızdan ders alabilirsiniz fakat var olan ilişkinize bu yükleri taşımak sizi sadece geriye götürür. Yaşadığınız her şeyi yeni ve özgün olarak değerlendirin. Anlık ruh hallerinizin, kulaktan dolma bilgilerin ve ön yargılarınızın kararlarınızı etkilemesine izin vermeyin.

    Yazı: Irmak Yaşar

    İLGİLİ İÇERİKLER



    1 Yorum

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz