Diğer
    Ana SayfaSağlıkKalbinizi korumaya bugün başlayın

    Kalbinizi korumaya bugün başlayın

    -

    Menopoz dönemine kadar hormonlarımız kalp ve damar sistemimizi korusa da sonrasına yatırım yapmak için bugünden önlem almamız gerekiyor.

    Doktorlar da şahit ki hastalık yönetimi konusunda erkeklerden iyiyiz. Tüm ailenin sağlık kontrolleri, dikkat edilmesi gereken belirtiler, var olan ilaçların düzenli kullanımı ve sağlıklı beslenme kuralları bizden soruluyor. Her konuda bu kadar hassasken kalbimize de aynı özeni göstermemiz gerekiyor çünkü kalp damar hastalıkları sadece erkeklere özel bir hastalık değil. Menopoza kadar tablo yüzde 70 erkekler, yüzde 30 kadınlar oranında olsa da sonrasında ne yazık ki erkekleri yakalıyoruz. Tabii bu hastalıkların ortaya çıkışı birkaç ayda olmuyor. Gençlikte alınacak önlemler menopoz döneminde karşılaşılacak sorunların hiç ortaya çıkmamasını sağlayabiliyor. Kadınlar olarak kalp sağlığımızı korumak için neler yapmamız gerektiğini Memorial Şişli Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Deniz Şener’e sorduk. 

    Hormonal aktivitelerin kadınların kalp ve damarlarını koruduğunu belirten Uzm. Dr. Şener, “Kalp damar hastalıkları yıllar içinde ortaya çıkıyor ve yaşam tarzı alışkanlıkları hastalığın ortaya çıkmasında belirleyici oluyor. Sigara alışkanlığı, özellikle kadınlarda daha önemli hale gelmeye başlayan kilo artışı, aktivitenin azalması ve diyabet, hipertansiyon gibi damar sertliğine yol açacak hastalıkların gelişimi genç yaşlardan itibaren başlıyor. Bu nedenle beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzının genç yaşlardan itibaren koruyucu olması gerekiyor ki ileri yaşlarda kalp damar hastalığı gelişmesin. Yani, ‘Ben menopoza kadar hormonlarım sayesinde korunuyorum’ düşüncesi doğru değil. Genç yaştan itibaren mutlaka sağlıklı yaşam tarzını benimsemek ve uygulamak gerekiyor” diyor. 

     

    - Advertisement -

    Kendinizi tanıyın

    Eğer genetiğinizde kalp hastalığı varsa ömür boyu sigaradan uzak durmanız, doğum kontrol hapı kullanmamanız, kolesterolünüzü düşük tutmanız, kilo almamanız ve egzersiz yapmanız gerekiyor. Bunların dışında tüm kadınların kalp damar hastalığı açısından 40’lı yaşlarda kardiyoloji kontrollerine başlamaları ve hamilelik öncesi ekokardiyografi çektirmeleri öneriliyor.

     

    Kalp fazla kilo istemiyor

    Nasıl ki bir halterci 130 kiloluk halteri kaldırırken 131 kiloyu kaldıramayabiliyorsa her vücudun da taşıyabildiği belli bir kilo var. Bunun üzerine çıkılmaya başlandığında vücut yapısı bozuluyor, kan basıncı ve kolesterol yükseliyor, damar sertliği oluşuyor ve hastalık gelişiyor. Bu nedenle hareketli bir yaşam sürmek ve ideal kiloyu korumak kalp sağlığı açısından büyük önem taşıyor. 

    Dr. Şener, “Şunu özellikle vurgulamak istiyorum. 80 kilo olması gereken kişi 100 kilo olduğunda diyet uygulayıp başarılı olamazsa, ‘Nasıl olsa zayıflayamıyorum’ deyip bu kiloyu kabulleniyor. Oysa bazen aşırı kiloların içinde bile sadece beş kilo vermek çok önemli faydalar sağlıyor. Örneğin kilo fazlalığı ile birlikte horlama, hipopne (uykuda solunum yavaşlaması ile oksijenin düşmesi), uyku apnesi (uykuda solunumun duraklaması) gibi durumlar sabah yorgun uyanmaya ve kilo almayı artıran hormonal değişikliklere, tansiyonun yükselmesine ve kalbin yükünün artmasına neden oluyor. Oysa sadece birkaç kilo vererek gece daha rahat uyuyabilirsiniz ve oksijenlenmeniz daha iyi olabilir. Diz, bel ve kalça gibi eklemlerinizdeki problemleri de engellemiş olursunuz. Bu çok önemli çünkü eklemlerdeki sorunlar ilerlediğinde kalp açısından çok önemli olan fiziksel egzersizi yapamıyor olacaksınız. Bu nedenle ideal kiloya inemeseniz bile kilo vermekte ısrar edin, birkaç kilo bile olsa fazlalıklardan kurtulmaya bakın” diyor. 



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz