Diğer
    Ana SayfaFitnessDoğru nefesle hastalıklara dur deyin: Kanserle mücadelede nefes terapisinin önemi

    Doğru nefesle hastalıklara dur deyin: Kanserle mücadelede nefes terapisinin önemi

    -

    İnsan vücudunun temel enerji kaynağı olan nefes, doğru kullanıldığında birçok hastalıkla mücadeleye ve tedavisini desteklemeye yardımcı olabiliyor. Peki, kanserle mücadelede nefes terapisinin faydası var mıdır? Birlikte göz atalım…

    Hazırlayan: Ayşegül Uyanık Örnekal

    Günde yaklaşık 20 bin kez nefes alıp veriyoruz ancak çoğumuz nasıl nefes aldığımıza ya da bunun fiziksel, zihinsel ve duygusal durumumuzu ne denli derinden etkilediğine çok az dikkat ediyoruz. “Yaşamın en saf formu olan nefes; vücudumuzun baştan sona yenilenmesinde, hem fiziksel hem de zihinsel sağlığımızın dengelenmesinde büyük rol oynuyor” diyen Nefes Koçu Nevşah Fidan Karamehmet, nefes çalışmalarının öne çıkan etkilerini şöyle sıralıyor:

    “Kalp ritmini düzenliyor, vücuttan toksinlerin kolayca atılmasına yardımcı oluyor, tüm sinir sistemi ve hormonların düzgün çalışmasını sağlıyor, güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmayı destekliyor. Ayrıca kan kalitesini artırarak, temiz kan dolaşımını mümkün kılıyor. Bu da hücre yenilenmesini ve verimliliği artırıyor. Gençlik ve zindeliğin sırrı, doğru nefeste saklıdır.”

    Nevşah Fidan Karamehmet, doğru nefesin önemi ve kurucusu olduğu Breath Hub uygulaması ile Türk Kanser Derneği’nin yapmış olduğu iş birliği hakkındaki sorularımızı yanıtladı.

    - Advertisement -

    DOĞRU NEFES NEDİR?

    Nefes alırken en sık hangi hatalar yapılıyor?

    İnternetteki bilgi kirliliği nedeniyle, şu tip söylemleri çok sık duyuyoruz: Doğru nefes karın nefesidir, burundan nefes alınmalı, ağız nefesi hiç kullanılmamalı. Nefes, bir beyin sapı refleksidir ve yaklaşık 28 ayrı çevresel etmen değerlendirilerek, beyin tarafından en optimal nefes alma şekli belirleniyor. Yani gerektiğinde ağızdan almak (örneğin, bir tehlikeden kaçarken kullanılır), gerektiğinde göğse nefes almak (uykuya rahat dalmada çok etkili), gerektiğinde de diyaframa nefes almak (konuşma ve şarkı söylerken gereklidir) doğrudur. Ama nefese zihinsel şartlanmalar ile nefes tutma, gerekmediği halde derin ve uzun nefes almak gibi müdahaleler, sağlıklı nefes alışkanlığını bozuyor. Vücudumuzun farklı şekillerde nefes almasına izin verilmesi gerekiyor.

    Hangi rahatsızlıklarla mücadelede nefes öne çıkıyor?

    Nefes, tüm vücudun işleyişindeki temel enerji kaynağı olduğu için hemen hemen her türlü hastalığın tedavisi için destekleyici şifa kaynağı olarak kullanılabiliyor. Tansiyon, migren, astım, bronşit gibi akciğer rahatsızlıkları, nefes tedavisinde hızlıca sonuç alınabilen ve direkt yanlış nefes alışkanlıklarının sonuçları olan hastalıklardır.

    Türk Kanser Derneği ile iş birliğinizi anlatır mısınız?

    Breath Hub olarak sadece dakikalar içinde fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlığımızın dengelenebileceğini, çoğu hastalığa yardımcı olarak nefes şifasının kullanılabileceğini aktarmak için sosyal sorumluluk hissetmekteyiz. Bu amaçla pilot projelerimizden biri olan Türk Kanser Derneği’nde danışanlarımızı hem uygulamamızı kullanmaya teşvik ederek, hem de canlı nefes seansı yaparak ilk adımı atmış olduk. Bilgilendirme ve canlı nefes seansını, dernekle belirlenecek belirli zaman aralıklarında sürekli tekrarlamayı amaçlıyoruz.

    Kanserle mücadelede nefes terapisinin

    KANSERLE MÜCADELEDE NEFES TERAPİSİNİN FAYDASI VAR MI?

    Nefes, dünyadaki en doğal ve hızlı şifa aracıdır. Doğru nefes almak; vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı oluyor, sinir sistemi ve hormonların düzgün çalışmasını sağlıyor. Kan kalitesini artırarak, temiz kan dolaşımını mümkün kılıyor. Bu da sonuçta hücre yenilenmesini ve verimliliğini artırıyor. Ayrıca birçok psikolojik çalışmada nefesin zihin dengelemesinde yardımcı olduğu görüldüğünden, psikoterapi seanslarında aktif olarak kullanılıyor. Kanserin gerilemesi ve vücuttan atılmasında zihin ile moral önemli görev alıyor. Yani zihnimizin ve bedenimizin doğru nefes alışkanlığı ile dengelenmesini öneriyoruz.

    İLGİLİ İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz