Turunçgil meyvelerinden portakal ve mandalina yerken etrafımızdaki çoğu kişinin daha çok mandalina olmak üzere beyaz kısımlarını attığını ya da temizlediğini görürüz. Peki, mandalinanın üzerindeki bu beyaz kısımlarını yemeli miyiz yoksa atmalı mıyız? Gıda Mühendisi Ezgi Eryiğit Arslan anlatıyor…
MANDALİNANIN BEYAZ KISMI YENİR Mİ?
Turunçgil meyvelerinde kabuk ile meyve arasında kalan beyaz lifli doku; prebiyotik olan pektin içermektedir. Meyvenin kendisi kadar besleyici ve sağlıklıdır.
Lifli dokularda antioksidanlar ve potasyum bol miktarda bulunur. Pektin gıdalarda kıvam artırıcı, tekstüre, emülsifiye ve stabilize edici, jelleştirici ajan ve yağ ikamesi olarak kullanılmaktadır.
Pektin aynı zamanda yara iyileştirici, lipaz aktivitesini azaltıcı, kanser hücrelerinin gelişmesini ve metastazını inhibe edici, kolesterol seviyesini azaltıcı, bağışıklığı uyarıcı gibi biyolojik aktivitelere de sahiptir.
NOT: En yüksek pektin miktarı Pomelo meyvesinde bulunur.
MANDALİNAYI NEDEN YEMELİ?
Zengin C vitamini içeriği ve flavonoidler sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlıyor. B vitamininden oldukça zengin mandalina hücre oluşumunu destekliyor. DNA ve RNA oluşumunda etkili olarak yeni hücrelerin üretimine katkı sağlıyor. İçeriğindeki folat sayesinde kansere karşı etkili rol oynuyor. İştah kontrolünü sağlıyor. İçeriğindeki pektin ile daha uzun süre tokluk hissettiriyor. Potasyum içeriğiyle, yüksek kan basıncını önlediği gibi kalp krizi riskini azaltıyor. Potasyum ve A vitamini sayesinde sağlıklı kemik gelişiminin sağlanmasında ve kemik erimesinin önlenmesinde etkili oluyor.